Mire jó a hűségprogram?

Hűség programra csak annak nincs rá szüksége, aki monopol helyzetben van – mondja Berényi Konrád a Pontolo Analytics szakértője. Egyébként a hűséges vevő időt és pénzt takarít meg nekünk sőt, még a fejlesztésben is segít.

Kép: pixabay

Mindenkinek érdemes időt és energiát fordítani arra, hogy a vevőiből visszatérő, később pedig hűséges vásárlókat konvertáljon. A hűség program költségtakarékos, hisz gyorsabban, olcsóbban, kevesebb értékesítési erőforrással érhetjük el, hogy valaki, akit egyszer már meggyőztünk, ismét nálunk vásároljon. A hűséges vevők tehát olcsóbbak. Hűség program kialakításához nagyon fontos viszont, hogy csak akkor érdemes belekezdeni, ha tényleg jó, amit csinálunk – hangsúlyozta a szakember a Hrenko Web Solutions szemináriumán.

A hűséges vevő nem csak olcsóbb, de türelmesebb is. Egy esetleges hiba miatt nem veszítjük el rögtön, képes túllépni dolgokon, ha pedig elégedetlen, akkor jó eséllyel az velünk közli és nem például a Facebook nyilvánossága előtt. Természetesen, ha ilyen előfordul, akkor arra azonnal megfelelő reakciót kell adnunk, javítanunk kell, hiszen nem végtelen ez a türelem. (Persze ehhez fontos az érzelmi kötődés kialakulása.)

A hűséges vevő nem csak panaszkodik – amiért nagyon hálásak lehetünk -, de azt is elmondja, hogy mitől lehetnénk jobbak. Ehhez viszont természetesen platformot kell biztosítanunk nekik, ahol ezt megtehetik. A hűséges vevő alkalmas lehet arra, hogy kipróbáljon új terméket vagy szolgáltatást és arról értékes visszajelzést adjon.Adott esetben tesztelővé is válhat tehát. A hűséges vevő emellett könnyebben aktivizálható, felléphet mellettünk, márkanagykövetté válhat, segíthet újabb vásárlókat toborozni. Ha a hűséges vevőink szokásait és demográfiai adatait megfelelően kezeljünk, sokkal nagyobb eredményeket érhetünk el az ő megkeresésükkel. Érdemes mérni a vevőinket, de ahhoz, hogy ez eredményes legyen, tudnunk kell, hogy mit is akarunk tőlük.

Program típusok:
kedvezmény
ajándék
nyeremény
Mire jó a hűségprogram?

A legegyszerűbb cél a vevő megtartás – ide tartoznak például a pontgyűjtő füzetek. Ennek hátránya, hogy nem ad plusz információt, illetve, hogy az eladó akárhány négyzetet kipipálhat – a mi zsebünk kárára.  A következő szint, ha aktívan teszünk azért, hogy az egyszeri vevőt visszacsábítsuk. Ez annyival több a megtartásnál, hogy cégként próbálunk kommunikálni az ügyféllel, elkérjük az e-mail címét, megkeressük ajánlatokkal stb. A harmadik szint az információgyűjtés, ahol azokról, akikkel kapcsolatba kerülünk, már bővebb információkat szerzünk. Ebből végül adatbázist építhetünk, amit akár más termékek vagy szolgáltatások értékesítésére is használhatunk.

Hogyan “vegyük meg” egy életre a vásárlóinkat?
A legjobb ügyfelek a visszatérő ügyfelek, rájuk lehet stabilan üzletet építeni, ráadásul szinte már közhely, hogy az új ügyfél mindig többe kerül. Tehát spórolhatunk, miközben jobb vevőt szerzünk. De hol kezdjük a megnyerésüket? Adunk néhány tanácsot.
Persze, jó tudni, hogy kik jönnek hozzánk, de minél több adatot kérünk, annál kevésbé lesznek hajlamosak megadni. Tehát koncentráljunk arra, ami a mi üzletünk szempontjából tényleg fontos! Meg kell találni az egyensúlyt, hogy ne kérdezzünk túl sokat, de eleget, hogy hasznos legyen. Érdekes lehet, hogy milyen hirdetési csatornáról érkezik, hogy mennyit vásárol, hogy milyen rendszerességgel vásárol.

Mit akarnak használni az emberek?

Olyan hűség rendszert kell építenünk, amit a vevőink és az alkalmazottaink is akarnak használni! Kevés kell ahhoz, hogy valaki be akarjon kerülni egy hűség programba. Egyáltalán nem a kedvezmények mértékén múlik! Az számít, hogy kap valami olyasmit, ami neki érték. Ha nagy a kosárérték, a fél százalékos visszatérítés is fontossá válhat! Fontos tudni, hogy a hűség pontok az emberek fejében nem tartoznak bele a családi kasszába, pluszként kezelik és könnyebben költik el. Tényleg ajándéknak kezeli az emberek többsége – így viszonylag könnyű rávenni az embereket a használatra.

Nagyon fontos, hogy a rendszer ne legyen túl bonyolult! Például az emberek igenis jelentős részének nincs még okostelefonja. Ha olyan rendszert dolgozunk ki, aminek használatához erre van szükség, máris vesztettünk egy csomó embert. Az is gond, ha mondjuk a rögzítés túl sok idő. Ha egy hosszú sorban még két perc, hogy adminisztrálják a pontokat, se a vevők, se az eladók nem fogják szeretni. Ahhoz, hogy tényleg vonzó legyen a program, egyszerűen átláthatónak és értelmezhetőnek kell lennie a vevők számára annak is, hogy mit is nyerhetnek általa.

Nem csak a húszéveseké….
A cégek hajlamosabbak a fiatalabb korosztályok felé fordulni egy-egy szolgáltatás, vagy termék értékesítésénél, pedig öreg hiba lebecsülni az idősebb vásárlókat. Adunk is néhány tanácsot, hogyan szerezheti és tarthatja is meg ügyfélként az idősebb generációt.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo