Minden személyzet nélküli automatát be kell jelenteni a NAV-hoz

Bővül az érintette köre: egy frissen kihirdetett törvénymódosítás szerint minden kezelőszemélyzet nélkül működő automatát be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A Magyar Közlöny 2019. április 10-én közzétett 62. számában kihirdették az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról a 2019. évi XXVI. törvényt, mely módosította az Art. kezelőszemélyzet nélküli automatákra vonatkozó rendelkezéseit. (Még egy éve sincs, hogy az étel- és italautomatákat be kellett kötni az adóhatósághoz.)

A változás hatálybalépését követően, 2019. április 13-tól az adóhatósághoz való bejelentési kötelezettség kiterjed minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezésre, amely termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál  – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Kép: Pixabay

Az automata berendezést üzemeltető adózó köteles a jogszabályban meghatározott adattartalommal – automata berendezésenként – a NAV-hoz elektronikus úton bejelenteni:

  • az üzemeltetés megkezdését, legkésőbb az üzemeltetés megkezdését megelőző napon,
  • az üzemeltetés szüneteltetésének megkezdését és befejezését legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének, illetve befejezésének napján,
  • az üzemeltetés megszüntetését, legkésőbb az azt megelőző napon,
  • az üzemeltetésnek az adózó érdekkörén kívül eső okból bekövetkezett megszűnését, legkésőbb az üzemeltetés megszűnésének napján, valamint,
  • haladéktalanul, a jogszabályban meghatározott adattartalomban bekövetkezett bármely változást.
A módosítás hatálybalépése napján üzemelő – a már bejelentett élelmiszer-automatákon kívüli – kezelőszemélyzet nélküli automatákat  legkésőbb 2019. június 30-ig kell bejelenteni az adóhatósághoz. Az automata berendezések működését a NAV hírközlő eszköz és rendszer útján felügyeli.

Az automata berendezés üzemeltetőjének szerződést kell kötnie egy felügyeleti szolgáltatóval. A felügyeleti szolgáltató az adatok rögzítésének és a NAV felé történő szolgáltatásának technikai lebonyolítását végzi az AFE automata berendezésbe történő beszerelésével, és az automata berendezés működése során történő folyamatos működtetésével. A felügyeleti szolgáltatás minimális tartalma hatóságiár-köteles.

Autó, aranyrúd vagy törött tányér is jöhet az automatából
Automatából vásárolni nem újdonság, a csoki-, üdítő-, kávéautomata látványa már a mindennapjaink része. De vannak szokatlanabb szerkezetek is. Lássuk, milyen furcsa, meghökkentő dolgokat adhat ki egy gép, és merre haladnak a trendek.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo