hirdetés

Minden személyzet nélküli automatát be kell jelenteni a NAV-hoz

Bővül az érintette köre: egy frissen kihirdetett törvénymódosítás szerint minden kezelőszemélyzet nélkül működő automatát be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Magyar Közlöny 2019. április 10-én közzétett 62. számában kihirdették az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról a 2019. évi XXVI. törvényt, mely módosította az Art. kezelőszemélyzet nélküli automatákra vonatkozó rendelkezéseit. (Még egy éve sincs, hogy az étel- és italautomatákat be kellett kötni az adóhatósághoz.)

A változás hatálybalépését követően, 2019. április 13-tól az adóhatósághoz való bejelentési kötelezettség kiterjed minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezésre, amely termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál  – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Kép: Pixabay

Az automata berendezést üzemeltető adózó köteles a jogszabályban meghatározott adattartalommal – automata berendezésenként – a NAV-hoz elektronikus úton bejelenteni:

  • az üzemeltetés megkezdését, legkésőbb az üzemeltetés megkezdését megelőző napon,
  • az üzemeltetés szüneteltetésének megkezdését és befejezését legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének, illetve befejezésének napján,
  • az üzemeltetés megszüntetését, legkésőbb az azt megelőző napon,
  • az üzemeltetésnek az adózó érdekkörén kívül eső okból bekövetkezett megszűnését, legkésőbb az üzemeltetés megszűnésének napján, valamint,
  • haladéktalanul, a jogszabályban meghatározott adattartalomban bekövetkezett bármely változást.
A módosítás hatálybalépése napján üzemelő – a már bejelentett élelmiszer-automatákon kívüli – kezelőszemélyzet nélküli automatákat  legkésőbb 2019. június 30-ig kell bejelenteni az adóhatósághoz. Az automata berendezések működését a NAV hírközlő eszköz és rendszer útján felügyeli.

Az automata berendezés üzemeltetőjének szerződést kell kötnie egy felügyeleti szolgáltatóval. A felügyeleti szolgáltató az adatok rögzítésének és a NAV felé történő szolgáltatásának technikai lebonyolítását végzi az AFE automata berendezésbe történő beszerelésével, és az automata berendezés működése során történő folyamatos működtetésével. A felügyeleti szolgáltatás minimális tartalma hatóságiár-köteles.

Autó, aranyrúd vagy törött tányér is jöhet az automatából
Automatából vásárolni nem újdonság, a csoki-, üdítő-, kávéautomata látványa már a mindennapjaink része. De vannak szokatlanabb szerkezetek is. Lássuk, milyen furcsa, meghökkentő dolgokat adhat ki egy gép, és merre haladnak a trendek.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo