hirdetés

Minden korábbinál több cég szűnhet meg

Januárban 2641 cég szűnt meg Magyarországon, ami az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a tavaly januárinál 20 százalékkal több, az előző félévi havi átlagnál viszont 10 százalékkal kevesebb. A céginformációs szolgáltató keddi közleménye szerint a rendkívül rossz évkezdet és a többi cégstatisztikai adat arra enged következtetni, hogy 2014-ben minden korábbinál több, akár 40-45 ezer cég szűnhet meg Magyarországon.
hirdetés

További cégbezárások jöhetnek - Kép: SXC

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját aki elmondta: a jelenlegi magas cégtörlési ráta még a 2012-es felszámolási hullám eredménye. Az akkor indult eljárások azonban hamarosan kifutnak, 2013-ban pedig már sokkal kevesebb céggel szemben indult felszámolás - tette hozzá. Rámutatott: dinamikusan emelkedik a kényszertörlések száma, amit nem a hitelezők, hanem a hatóságok indítanak az adminisztratív kötelezettségeiket nem teljesítő cégekkel szemben.

Az Opten adatai szerint 2012-ben 22 500 felszámolás indult el, tavaly már csak 13 500. Ezzel szemben a 2012-es 4200 kényszertörlési eljárás elenyésző a tavalyi 15 ezret is meghaladóhoz képest. Mivel az utóbbi eljárástípus gyakorisága 2013-ban egész évben gyors növekedést mutatott, idén már a tavaly év végi adatok beállása is újabb rekordhoz vezethet.

Az ügyvezető szerint örvendetes fordulat ugyanakkor, hogy nemcsak az építőiparban, de a gazdaság egészében is a reálgazdasági folyamatokhoz kezd igazodni a korábban alaptalanul nagy cégalapítási kedv: most először voltak tanúi annak, hogy ha csak szerény mértékben is, de csökkent a cégek száma. A folyamat az idén feltehetően erősödik - vélekedett.

A kkv-k nem jutnak a húsosfazék közelébe
Minden korábbi rekordot megdöntött októberben a megszűnő cégek száma az építőiparban. Hiába nő az iparág kibocsátása, ha a kis- és mikrovállalkozások nem jutnak a nagy megrendelések közelébe.
2014 elején az új Ptk. hatályba lépése hozhat némi technikai kilengést a céginformációs mutatókban. A tulajdonosok felelősségi körének kibővülése és a szigorított tőkekövetelmények az elkövetkező pár hónapban ideiglenesen megnövelik az induló végelszámolások számát. Mindemellett a 2014. március 15. előtt alapított kft.-knek még két évük lesz a tőkekövetelmények teljesítésére, ezért a cégalapítások is megugorhatnak egy időre - mondja Tóth Tamás.

A gazdasági folyamatok és a jogszabályváltozások eredőjeként az év első felében nagy cégfluktuáció várható. Az év második felében a cégalapítások alacsony szinten, a cégtörlések magas szinten stabilizálódnak, így erre az időszakra összességében átlagos cégfluktuáció várható - olvasható az Opten közleményében.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo