hirdetés

Mennyire fogjuk megérezni az áru- és raktérhiányt idén húsvétkor?

A fejlett világban egy mai fogyasztó számára elképzelhetetlen, hogy valamilyen termék, amit meg tud fizetni, ne legyen. Ezt most még csak tanuljuk, nehezen értjük, de az elkövetkezendő években ezzel várhatóan együtt kell majd élnünk. Így különösképpen örülhetünk, hogy húsvétkor – ha drágábban is, de legalább – a gyerekeknek biztosítani tudjuk a húsvét varázsát a megszokott módon és minőségben.
hirdetés

Gyulai Krisztina, közgazdász, az Incon-Logistic Kft. alapító-ügyvezetőjének, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

A jelenlegi nehéz gazdasági környezetben mozogni már önmagában is kihívás. De mit is jelent egy közelgő ünnep ezekben a kaotikus időkben? Ünnepek előtt – a pandémiás időszakot leszámítva – a kiskereskedelmi szereplők jelentős forgalomnövekedésben bíznak. A kiskereskedelmi láncok meghatározó szereplői az idei húsvéti értékesítéseket tekintve 10 százalékos forgalomnövekedést várnak, de minimum a pandémia előtti 2019-es év forgalmának megfelelő értékesítéssel számolnak.

Gyulai Krisztina

Szűk kínálat, magasabb ár

Jelen pillanatban a fuvarozási piacra jellemző, hogy az átlagos szállítási idő a korábban megszokotthoz képest megnőtt. A tengerentúli beszerzéseknél az átlagos szállítási késedelem 20-30 nap. Egy-egy Európán belüli szállításnál is sajnos 1-2 hetes csúszással kell kalkulálni, ha nem a spot piaci áron (előre szerződött áron) szeretnénk szállítani.

Gondoljunk csak arra, hogy szeretnénk egy cipőt vásárolni. Amennyiben nagy a kínálat, bőséges a választék, úgy kedvünkre válogathatunk, megnézzük az árgépen és kiválasztjuk a legoptimálisabb terméket. Amennyiben megfeledkezünk a rendelésről, vagy nem feledkezünk meg, de szűk a kínálat, ugyanakkor nekünk azonnal kell, akkor sokkal magasabb árat vagyunk kénytelenek adni érte. Nos, ez így van most a fuvarpiacon is.

Szezonális termék nem késhet

Logisztikai szempontból nézve a szezonális termékek beszerzése és leszállítása már jóval az ünnepek előtt elkezdődik. Húsvéti terméket az év többi részében nem, vagy csak nagy kedvezménnyel lehet értékesíteni. Képzeljük el, hogy egy csokoládé nyuszi rakomány nem érkezik be időben, a logisztikai lánc nem képes a kiskereskedelmi polcokra kellő időben eljuttatni a terméket. Vevők lennénk a csokinyuszira májusban is? Hát maximum, ha jó áron adják, s magas minőséget képvisel. Ez senkinek nem éri meg, ezért egy megkésett szállítás kockázatát senki sem szeretné felvállalni.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo