Megtört a lendület, kevesebb a cégalapítás

6 százalékkal kevesebb új cég indult 2019 második negyedévében, mint az év első három hónapjában. Előzőleg töretlennek tűnt a cégalapítási kedv növekedése, és minden céginformációs mutató pozitív hangulatról árulkodott.

A cégalapítási kedvet ugyanakkor még távolról sem kell temetni, egyrészt 2018 azonos időszakához képest ez még mindig 8 százalékos emelkedést jelent, másrészt a cégalapításokra jellemző egyfajta szezonalitás. Általában az év harmadik negyedéve szokott a leggyengébb lenni cégalapítás tekintetében, de volt már arra is példa, hogy a második negyedév volt a mélypont. Ugyanakkor a 2018. évben tapasztalt meredek cégalapítási növekedés és a gazdasági felfutás is arra engedett következtetni, hogy 2019 második negyedéve még pozitív lesz cégalapítási szempontból.

Az alacsony cégalapítási szám szintén csökkenő cégtörlési számmal párosult, ami együtt a fluktuáció erős visszaesését jelzi, és ez már pozitív hírnek tekinthető” – jelezte az Opten szakértője. Második negyedévben 7741 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, ami 28 százalékos visszaesést jelent 2019 első negyedévéhez képest. A cégfluktuáció visszaesése stabilabb cégbázist jelent, de egy negyedévi adatból még korai lenne hosszú távú következtetést levonni. A nyári időszak céginformációs szempontból általában alacsonyabb aktivitást mutat az év többi részénél, ha tovább csökkennek a második negyedéves fluktuációs értékek, akkor nincs kizárva, hogy a harmadik negyedévben rekordalacsony fluktuációs értékekről tudunk majd beszámolni.

1323 felszámolás indult a vizsgált időszakban, ami 15 százalékos visszaesés az előző negyedévhez képest. A negyedéves felszámolási mutató ugyan nem rekord, de megközelíti a 2018 harmadik negyedéves rekordalacsony – 1269 felszámolási eljárás – értéket.

Az adóhatóság és a követeléskezelők ugyanakkor nem lassítottak a második

Uniós források nélkül nem jó üzlet a szociális szövetkezet?
Jelentősen visszaesett az új szociális szövetkezetek száma, és a régiek közül sok a megszűnt vagy a gazdaságilag inaktív – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.
negyedévben sem. Áprilistól júniusig 17115 cég ellen indult végrehajtási eljárás, ami nagyságrendileg megegyezik az első negyedéves értékkel, de a hosszú távú tendencia növekedést mutat. Összességében tehát még mindig sok a végrehajtás, a felszámolás és a megszűnés is, van tere a hazai cégstruktúra stabilizálódásának. Remélhetőleg a fluktuáció csökkenése hosszabb távon is kitart, és a vállalkozások élete kiszámíthatóbbá válik.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedéves értéke átlagosan 9-10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Tolna, Zala és Békés megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Pest megye produkálta.

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo