Mégse futnak neki a reklámadó módosításnak

Jövőre nem 9 százalék lesz a reklámadó - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Ugyan pár nappal ezelőtt terjesztették csak be az emelés ötletét. Mégis átnézik, így jó lesz-e az EU-nak.

A politikus elmondta, azért kérték a parlamentet, hogy vegyék le a napirendről a már benyújtott törvényjavaslatot, mert a Fidesz szerint még dolgozni kell az előterjesztésen, meg kell vizsgálni, valóban megfelel-e az Európai Bizottság állásfoglalásának.

Ha április 26-ig újra a Ház elé kerül az indítvány, akkor azt június közepéig elfogadhatják, de az biztos, hogy még ebben a ciklusban rendezik a kérdést - közölte.  Arra a kérdésre azonban már most nemmel válaszolt a frakcióvezető, hogy 2018-ban 9 százalék lesz-e az adó mértéke. "Szeretnénk a reklámadót csökkenteni" - mondta Kósa Lajos.

Kép:Flickr

Ez azért meglepő kijelentés, mert a pár napja benyújtott javaslat majdnem duplájára emelte volna az adó mértékét sokak számára. Szakmai szervezetek szerint ez kigazdálkodhatatlan és elveszi a piacban rejlő növekedési lehetőséget.

A törvény átírását azért akarták nagyon gyorsan átnyomni a parlamentben, mert az Európai Unió Bírósága másfél hete elutasította a magyar kormány ezzel kapcsolatos keresetét. A kormány azt szerette volna elérni, hogy függesszék fel a brüsszeli döntést, amely megtiltotta az adó beszedését. Az Európai Bizottság azért döntött így, mert több szempontból is elfogadhatatlannak ítélte az adó szabályozását, tehát változtatni kell a törvényen.

A tervezett változtatások szerint az adófizetők pénzéből visszafizette volna az eddig befizetett reklámadót a kormány, a továbbiakban viszont magasabbra emelte volna az adó mértékét. (Itt olvashat a javaslatról részletesebben.) A változtatás – pontosabban az adómérték emelése – ellen szakmai szervezetek sora tiltakozik, véleményük szerint kigazdálkodhatatlan a megemelt kötelezettség.

Jogász szakértők pedig már a múlt héten egyéb kétségeket fogalmaztak meg a változtatással kapcsolatban.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo