hirdetés

Még mindig lehet szakítani az EB-n

Tombol a fociláz Magyarországon és nem csak a szórakozóhelyeken: ebben az időszakban jelentősen emelkedik bizonyos fogyasztási cikkek forgalma, mint a sör, vagy a chips, de ilyenkor kelendőek a tévék és más szórakoztató elektronikai eszközök is. Nem csoda, hogy sok cég marketingkampánnyal „rászervez” a Foci-EB-re. Aki még nem tette annak sincs még késő, ha más nem hamarosan jön az Olimpia.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: MTI Fotó: Balázs Attila

Idén nem csak a karácsonyt várták felajzva a kiskereskedelemben érdekelt cégek: a Futball Európa bajnokság és várhatóan az Olimpia is felpörgeti az eladásokat több szegmensben is. A sörgyártók és forgalmazók biztosan nagyot szakítanak, de jól járnak a vendéglátóhelyek, és a szórakoztató elektronikai cikkeket forgalmazók is a Magyarországon tomboló focilázzal. Ezenkívül az utazásszervezők, a biztosítók – akik már tél végén EB és Olimpia biztosítással csábították az ügyfeleket, a játék és sportruházat-forgalmazók is nagyot szakíthatnak ebben a néhány hétben.

Ráadásul sokan hitelből finanszírozzák ilyenkor vásárlásaikat: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben az időszakban nem csak a vásárlások, de az ezekhez kapcsolódó áruhitelek piaci is magas fordulatszámra pörög fel. De az árukapcsolási lehetőségek száma végtelen. Az osztrák nemzeti vasút például még Ausztria megsemmisítő vereségéből is profitál: az alábbi reklámszpot alig egy nappal a magyar-osztrák meccs után jelent meg.

De sor itt nem ér véget: mind több és több cég döbben rá, hogy ezekben a jeles eseményekben komoly üzleti lehetőség van, valódi hívószót jelentenek a fogyasztóknak.

Tény, hogy az online értékesítésben is a karácsonyi szezon a legerősebb, de a tavalyi Black Friday megmutatta, hogy más kiemelt dátumokra, eseményekre is érdemes rászervezni. Mindig jó, ha a kampányunkat nem ad hoc jelleggel csináljuk, hanem hozzákötjük egy jeles eseményhez, ünnephez, évfordulóhoz - mondják a Webshop Experts szakértői. A jeles nap kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy a célpiacunknak is jelentsen valamit, mert a kampányunknak éreztetnie kell a vásárlóban, hogy nem csak azért csináljuk, mert az nekünk fontos, hanem mert neki is.

Meccs az irodában? Jó ötlet!
Engedélyezzük vagy tiltsuk a nagyobb sportesemények televíziós közvetítéseinek nézését a munkahelyen? Főnökként most újra előkerülhet a dilemma, hiszen a foci EB nemcsak a fanatikus szurkolókat mozgatja meg. A HR szakértők szerint, ha az engedékenyebbek táborába tartozunk, sokat nyerhetünk vele.
Természetesen a választott alkalom befolyásolja azt, hogy milyen promóciót vagy ajánlatot készítünk hozzá. A választott napok és kampányok lehetnek teljesen specifikusak is. Például a költészet napja fontos lehet egy könyveket értékesítő áruháznak, de kevésbé fontos egy horgászeszközöket árusító boltnak. Viszont az olyan események, mint a foci-EB, vagy a hamarosan megkezdődő riói olimpia a legtöbb korosztályban és fogyasztói csoportban jó alapot adnak egy kampányhoz, ilyenkor csak a kreativitásunkon műlik, hogyan kapcsolódunk az alkalomhoz - még akkor is, ha a terméknek, vagy szolgáltatásnak nem sok köze van a focihoz - egy ügyviteli szoftvereket forgalmazó cég például a magyar gólok után ad 10 százalék kedvezményt.

Függetlenül attól, hogy szeretjük-e vagy nem a focit, tény, hogy a nagy nemzetközi labdarúgó tornák kiemelt eseményei az adott évnek. Milliók ülnek le ilyenkor a tévé elé otthon vagy egy nyilvános szórakozóhelyen. Sok szurkoló rendez ilyenkor kisebb bulikat, meghívva a barátokat és családtagokat, hogy megnézzék közösen az esti mérkőzést. A torna ideje alatt általában még azok is  érdeklődnek pár hétig a foci iránt, akik az év többi részében egyáltalán nem. Így volt ez a legutóbbi EB-n és VB-n is annak ellenére, hogy sajnos a magyar válogatott nem volt ott. Az első magyar győzelem után már bátran kijelenthetjük: az idei foci EB kiemelkedő eseménynek számít, és még több figyelmet kap majd, mint korábban bármikor.

Még a a most eszmélők sem késtek el, mivel a bajnokság július 10.-ig tart, az elkövetkező néhány hét még elég lehetőséget kínál arra, hogy népszerűsítsük magunkat, termékünket kihasználva a tomboló focilázt.

Érdemes egy héttel korábban elkezdeni az igazán nagy akciós ajánlatokat megszellőztetni. Főként e-mail listánkat és  Facebook, Twitter oldalainkat használjuk erre a célra. Elsősorban a már korábban nálunk vásárló, felénk egyszer már bizalommal élő vevőkhöz forduljunk. Érdemes készíteni egy rövid e-mail kampányt, melyben néhány visszautasíthatatlan ajánlatot mutatunk be a vevőknek. Hangsúlyozzuk, hogy csak a hűséges, már vásárlóként regisztrált ügyfelek fognak ekkora kedvezményt kapni, így még nagyobb értékkel bír majd az  ajánlatot.

  • Gyártsunk az EB-vel és a magyar válogatottal kapcsolatos tartalmakat, és tereljünk forgalmat oldalunkra e-mailen és a közösségi csatornákon keresztül. Ilyenkor sokkal többen kattintanak a focival kapcsolatos kulcssszavakra, sőt, sok lehetséges vásárlónk valójában szinte semmi mással nem foglalkozik ezekben a hetekben.
  • Hozzunk létre promóciókat azokra a termékekre, amelyeket a vásárlók megvehetnek egy közös meccsnézésre. Ez a kedvezmény lehet időzített is: a Facebook és a Twitter követőinknek hirdessünk akciót.  Például a meccsek napján az első 10 vásárló 25% engedményt kap össz vásárlási értékéből. De hogy fenntartsuk az érdeklődést, ilyen akciós ajánlatokat időzíthetünk akár a nap folyamán többször is. Például lehet ebédidős 15% kedvezmény, csak 12 óra után megrendelő 5 vevőnek.
  • Hozzunk létre promóciókat azokat célozva, akiket hidegen hagynak a meccsek, és akiket párjuk esetleg átmenetileg “elhanyagol” az EB ideje alatt.
  • Készítsünk egy kérdőívet, amelyben felteszünk 5-10 kérdést az EB-ről. Minden kitöltőnek adjunk egy kupont. A felmérés eredményét pedig publikáljuk a blogunkon.
Nem árt vigyázni a logóval
Már hosszú ideje nemcsak a sportolók között folyik küzdelem a sporteseményeken, mint az Olimpián, hanem a szponzorok és a szurkolók is főszereplőivé váltak a sporteseménynek. Mivel köztudottan jelentős pénzügyi érdekek hálózzák be a sporteseményeket, így a megfelelő kizárólagosság-védelméről új védjegyjogi korlátoknak kell gondoskodniuk.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo