hirdetés

Már nem annyira rizikós fővárosi céggel üzletelni

Csökkent a budapesti cégek kockázatossága az év első kilenc hónapjában a Bisnode cégminősítő adatai szerint. Egy év alatt több mint 0,6 százalékpontot esett a budapesti cégek bedőlési indexe, megközelítve az országos átlagot. A felszámolások száma közel 7 százalékkal mérséklődött 2016-ban, a kényszertörlések száma 40 százalékkal csökkent.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Budapesten átlagosan minden nyolcadik lakosra jut egy társaság, míg a második legtöbb céget számláló Pest megyében csak minden 16. lakos tudhat magáénak egy céget. A magyar vállalkozások nagyságrendileg 40 százaléka a fővárosban működik, ezáltal meghatározó befolyással bírnak az országos tendenciák alakulására is. Két éve még 216,5 ezer vállalkozás végezte itt tevékenységét, ám mostanra számuk 4,6 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb népszerűségnek a XI. kerület örvend, ahol közel 20 ezer céget tartanak nyilván. Valamelyest lemaradva a XIII. és a III. kerület következik, 16 600, illetve 15 600 céggel. A legkevesebb vállalkozással a XXIII., a XX. és a XIX. kerületben találkozhatunk, ahol 1700, 4200, valamint 4300 társaság működik.

Tavaly az összes új cég 48,2 százalékát – 12 ezret – jegyezték be Budapesten, míg az idei évben ez a részarány visszaesett 45 százalékra, ugyanis az első kilenc hónapban mindössze 8800 cég alakult itt. A legdinamikusabb – 5 százalék feletti – bővülés a belvárosban, a VIII., a VI., az V. és a VII. kerületekben történt, míg a XII. és a XVII. kerületben nőtt legkevésbé a cégalapítási kedv.

A cégek körében a legnépszerűbb terület a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység. Idén – a közel 9 százalékos növekedésnek köszönhetően – már csaknem 1200 új vállalkozás kezdte meg működését ebben a szektorban. Hasonló népszerűségnek örvend az ingatlanpiac és a nagykereskedelem, mindkét ágazatban több mint 900 vállalkozás indult az idei évben – igaz ugyan, hogy míg az ingatlanos cégek esetében ez 15 százalékos bővülést jelent az új cégek számát tekintve, addig a nagykereskedelmi cégek körében ez a szám már 17 százalékos visszaesést jelez. A kiskereskedelem népszerűsége sokat csökkent, ugyan az év első háromnegyedében 853 új céget regisztráltak, ez az érték 14 százalékos mérséklődést mutat az előző évi adatokhoz mérten. Népszerű ágazatok még az építőipari és az adminisztratív és szolgáltatást támogató terület, előbbinél 860, utóbbinál 777 új társaság kezdte meg működését.

Kockázatos ágazatok: vendéglátás, építőipar
A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké közel húsz százalékkal esett vissza, derül ki a Bisnode első félévet záró elemzéséből. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.
Csökkent a rizikó

Jelentősen csökkent a fővárosi cégek kockázatossága. 2014 végén még a működő cégek csaknem 3,5 százaléka került csőd- vagy felszámolási eljárás alá egy év alatt, ami 0,23 százalékponttal magasabb volt, mint az országos érték. 2015 első negyedévének végére ez a különbség 0,4 százalékpontra növekedett, ugyanis amíg az országos átlag javult, addig a budapesti cégek bedőlési indexe szinte semmit sem csökkent. 3,41 százalékos értékével a főváros az ország harmadik legkockázatosabb térségének számított ekkor. A harmadik negyedév végére már sikerült újra megközelítenie az országos átlagot, 2015 végére pedig már az országos átlagnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb bedőlési arány jellemezte fővárosunkat. 2016 első félévében tovább csökkent a budapesti cégek kockázatossága, igaz, ez a harmadik negyedévben valamelyest visszaesett, ami miatt a bedőlési arány szeptember végén némileg meghaladta az országos szintet.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere kiemelte, hogy a fővárosi cégek között a legnagyobb bedőlési indexekre a fafeldolgozásra, valamint a gumitermékek gyártására szakosodott cégeknél kell számítanunk, itt ugyanis a működő vállalkozások több mint 3 százaléka ellen indul csőd vagy felszámolás egy éven belül. A legkevésbé kockázatos ágazatok pedig a közigazgatás és védelem, a humán-egészségügy és az számítógépeket, elektronikai termékeket gyártó cégek kevesebb, mint 0,5 százalékos bedőlési aránnyal.

Országos kényszerjárvány indult
A „cégdemográfiában” a megszűnés okaként legtöbbször a kényszertörlés szerepel. Tavaly a különböző eljárások alkalmazásával összesen 53 000 vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról.
Az egyes kerületek kockázatosságát vizsgálva is jelentősek az eltérések. A legalacsonyabb bedőlési index a XVII. kerületben mérhető, itt 2016 folyamán valamivel több, mint 6000 működő cégre mindössze 44 felszámolás jutott. Ez a városrész egy éve még a harmadik helyen állt a legkevésbé kockázatos kerületek rangsorában, ám a 12 hónap alatt produkált 0,84 százalékpontos javulás elegendő volt az elsőséghez. Ugyancsak kiemelkedő a XII. kerület 0,8 százalékos bedőlési indexe, amivel sikerült megőriznie tavalyi második helyezését, míg a tavalyi győztes II. kerület – ahol 15,5 ezer vállalkozásra 156 csőd és felszámolás jutott, a harmadik helyre került. A legmagasabb – 2 százalék feletti – bedőlési arányok az V. a XXI., a VI.,. és a IV. kerületeket jellemzik, míg tavaly a legkockázatosabb kerületek a XV. (3,49 százalék), a VII. (3,3 százalék) és a VIII. kerületek (3,16 százalék) voltak. A bedőlési index értéke a XXIII., a XV. és a VII. kerületekben több mint 1,5 százalékponttal mérséklődött, míg a XI. és a II. kerületekben 0,2 százalékpont alatt maradt a csökkenés. Egyedül a XI. kerületben nőtt a bedőlési index az elmúlt 12 hónapban, ám mindössze 0,27 százalékponttal.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo