Már a részvényesek is perelik a Volkswagent

További milliárdokra kerülhet a Volkswagen konszernnek a dízelbotrány: amerikai és német ügyvédi irodák sorra indítják a kártérítési kereseteket, immár a részvényesek tulajdonosainak képviseletében is.

A VW-Audi már milliárdos összegben fizetett ki az USA-ban büntetéseket, valamint kártérítéseket dízel-autóik amerikai tulajdonosainak, miután az USA környezetvédelmi hatósága 2015 szeptemberében leleplezte a szoftvereinek manipulálását, azt, hogy a kocsik a megengedett káros anyag sokszorosát bocsátották ki.

Kép: Pixabay

Hamarosan kiderül, további milliárdokba kerülnek-e majd a konszernnek a visszaélések, miután most a vállalkozás részvényesei indítottak próbapert. Azért igényelnek ebben és különböző további keresetekben összesen 8.8 mrd. eurós kártérítést, mert a VW az amerikai leleplezés után napokig hallgatott, ezért a konszern részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant, ezzel nagy veszteségeket okozva a befektetőknek.

A perekbe az azokért versengő német ügyvédi irodák mellett bekapcsolódott egy amerikai sztárügyvéd is, aki korábban sikerrel

Az Audinál tényleg aranyat ér a hallgatás
Az Audi másfél millió eurót fizet egy, a dízelbotrányban érintett elbocsátott mérnökének a hallgatásért. A konszernnél attól tartottak, hogy P. nyilvánosságra hoz mindent, amit dízelbotrányról tud.

perelte ki a kártérítéseket a VW-tól az USA-ban. Másoktól eltérően az ő irodája nem kér pénzt ügyfeleitől, csak akkor, ha a kereset sikerrel jár – akkor viszont az összeg 30 százalékát.

A VW mindeddig azzal védekezik, hogy nem vezetése döntött a szoftverekkel való csalásról, azt alacsonyabb szinten dolgozó vezetők és mérnökök hozták és a csúcsvezetés a történtekről csak az amerikai leleplezésből értesült. Azóta azonban egyre több értesülés kerül nyilvánosságra, miszerint a felső vezetés akár már évekkel korábban tudhatott a csalásokról.

Legutóbb a Der Spiegel jelentette az ügyben nyomozó államügyészségre hivatkozva: az illegális szoftver-ügyről 2015. július 27.-én tárgyalt a vezetés, sorában Martin Winterkorrnal a konszern azóta lebukott vezérével és a VW-ágazat vezetőjével, Herbert Diess-szel, aki utána a vállalat élére került.

(Forrás: Die Welt)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo