Lebukott a vérszívó kartell

Versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek egymással a szúnyogirtási piac meghatározó szereplői, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét vállalkozásra összesen mintegy 80 millió forint bírságot szabott ki.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

A GVH szerint a versenyfelügyeleti eljárás során megállapították: a Bayer Hungária Kft. és a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt. 2010-ben és 2011-ben megegyezett, hogy a Corax-Bioner nem kezd saját szúnyogirtóanyag gyártásába, hanem továbbra is a Bayer koncentrátumát vásárolja jelentős árkedvezmények fejében.   A 2011. évre kötött megállapodás arra is kiterjedt, hogy a Corax-Bioner nem vesz a Bábolna Bio Kft. saját gyártású hasonló termékéből. A megállapodások megkötésében részt vett a Bayer AG cégcsoportjának két külföldi tagvállalata is - közölte a versenyhivatal.

(Jövőre hasonló esetekért már brutális bírság jár!)

A közlemény szerint a Corax-Bioner és a Farmmix Kft. megállapodott a szúnyogirtó anyagok hígításával előállított szúnyogirtó szerek piacán abban: a Corax-Bioner azzal a feltétellel adja tovább a Bayertől vásárolt szúnyogirtó anyagot a Farmmixnek, hogy utóbbi nem ad ajánlatot a Corax-Bioner törzsvevő-üzletfeleinek, azaz a szúnyoggyérítő vállalkozások meghatározott körének 2010-ben. A Corax-Bioner és a Gergely Air Kft. a Szemp Air Kft. közreműködésével felosztotta egymás között a szúnyoggyérítési piacot, a felosztás 2011-ben a velencei-tavi, a tisza-tavi és a szigetközi régióban kiírt - részben közbeszerzési - eljárásokra terjedt ki.

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértése miatt a GVH a Bayer Hungáriát 18 millió, a Bayer CropScience Limitedet 22 millió, a Bayer Sp. z.o.o.-t szintén 22 millió, a Corax-Bionert több mint 11 millió, a Farmmix Kft.-t 495 ezer, a Gergely Air Kft.-t 3,9 millió és a Szemp Air Kft.-t 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A versenyhivatal - elégséges bizonyítékok hiányában - megszüntette az eljárást a Komplex Air Kft.-vel, a KOBO-COOP-'96 Kft.-vel, az RSZ-COOP Kft.-vel, valamint a Bayer S.A.S. vállalkozásokkal szemben.

Így csökkenthető a GVH-s bírság
Nemrégiben lépett hatályba a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének és a Versenytanács elnökének módosított közös közleménye a fogyasztóvédelmi ügyekben alkalmazandó, a bírság összegét meghatározó szempontokról. A módosítás célja, hogy a vállalkozásokat érdemi erőfeszítésekre ösztönözze a jogszabályi rendelkezéseknek történő megfelelés érdekében.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo