Külpiaci terjeszkedésnél a helyi szabályozásra is ügyelni kell

Minden ország rendelkezik saját jogi és adózási sajátosságokkal, amelyekre a terjeszkedés során gondolni kell. Legyen szó üzleti feltételek kidolgozásáról, jogi és adótanácsadásról egy adott országban, vagy egy vállalat alapításáról és a számlák vezetéséről – ezek a terjeszkedési folyamat fontos összetevői – hívta fel a figyelmet az Expandeco csapata.

Általános üzleti feltételek

Ha úgy döntött, hogy külföldi online áruházat üzemeltetne, ki kell dolgoznia az ÁSZF-et, és megfelelően kell kezelnie ügyfelei személyes adatait. Alapvetően kétféleképpen lehet eljárni, és mindkét lehetőség helyes.

A fogyasztói jogok és a személyes adatok védelme az Európai Unióban egységes szabványok és előírások hatálya alá tartozik. Ha az EU-tagsággal rendelkező országban kívánja megkezdeni vállalkozását, az adatvédelemre és a fogyasztói jogokra vonatkozó jogszabályai össze vannak egyeztetve az uniós jogszabályokkal. Ebből kifolyólag a külföldi webáruházak az eredeti ÁSZF-et lefordíthatják az adott nyelvre, és a legtöbb esetben elegendőnek kell lenniük.

Külpiaci terjeszkedésnél a kulcsszó a lokalizáció
Bőven van még lehetősége a magyar webáruházaknak a terjeszkedésre, de a sikeres megjelenésnek a külpiacokon van egy kulcsfontosságú eleme, mégpedig a lokalizáció. Az Expandeco szakértőinek segítségével ezt a kérdést jártuk körül.
Az utóbbi években számos ország szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályokat fogadott el, mint amennyit az EU megszabott, és legtöbbször eltér az egyes országokban, ezért kérjük, hogy helyezzen hangsúlyt az érintett ország jogszabályai változásainak ellenőrzésére. A szankciók és a bírságok összege természetesen minden országban eltérő, és függ például a vállalkozás nagyságától és a bűncselekmény súlyosságától. Súlyos jogsértések esetén felszámolhatják vállalkozását.

A következő fejezet az új GDPR-rendelet, amelynek szövegét az egyes országok saját igényeihez igazították. Ez az új rendelet tisztázza a személyes adatok meghatározását, pontosabban írja le a szabályokat az adatkezelés során, és megerősíti a végrehajtó hatóságok hatáskörét azok végrehajtásában. A gyakorlatban a vállalatok számára nemcsak egy konkrét intézkedést jelent, hanem azt is, hogy az adott nyelven írják le őket, és hogy készek legyenek dokumentált intézkedések biztosítására azon ország ellenőrző hatóságai számára, ahol működnek.

Ezért ne hagyja az utolsó pillanatra az ÁSZF és más fontos dokumentumok lefordítását, hanem forduljon szakemberekhez, és kerülje el a szükségtelen problémákat és lehetséges szankciókat.

Kép: Pexels

 Az áruk kizárólagos forgalmazása

Számos külföldre kiterjedő online eladó foglalkozik az áruk kizárólagos forgalmazásával kapcsolatos kérdésekkel. Eladhatnak-e termékeket és márkákat szabadon Európában? Állíthatja a jelenlegi kereskedő az adott országban, hogy kizárólag csak ő a forgalmazó, és azzal fenyegetőzik, hogy bepereli Önt? Hogy is van ez?

Először is ki kell jelenteni, hogy minden esetet egyedien kell megvizsgálni. Egyrészt figyelembe kell venni az adott országban a szállító és kizárólagos forgalmazó hosszú távú megállapodásait és szerződéseit, másrészt az európai jogszabályok az áruk szabad mozgásáról és gazdasági versenyről szólnak.

Az áfa nyilvántartásba vételének kötelezettsége egy másik tagállamban

Felhívjuk a figyelmet, hogy nincs arra szükség, hogy egy terjeszkedésbe kezdő vállalkozás azonnal céget alapítson külföldön. Természetesen minden eset egyedi, és azt tanácsoljuk, hogy érdeklődjön szakembereknél. Több országban, főleg Nyugat-Európában (Németországban, Ausztriában) a vásárlók bizalmatlanok a kelet-európai webáruházakkal kapcsolatban.

Terjeszkedjünk külföldön, de merre induljunk?
Magyarország határán túl több millió potenciális vásárló vár a hazai e-kereskedőkre, éppen ezért a legtöbb webáruház tulajdonosában előbb vagy utóbb felmerül a kérdés: miért is kellene kizárólag a magyar piacra összpontosítani, ha külföldi terjeszkedéssel meg lehet növelni a cég nyereségét? Ha már jelen van a magyar piacon, miért ne lehetne Európa többi országaiban is szerencsét próbálni? Melyik országok a legmegfelelőbbek terjeszkedés szempontjából? Most induló cikksorozatunk első részében ezt vesszük górcső alá az Expandeco szakértőinek segítségével.
Ha azonban nem hoz létre helyi vállalkozást, hogyan viselkedik az áfa-visszatérítés? A vállalatok adminisztratív terheinek csökkentése és az Európán belüli kereskedés ösztönzése érdekében az egyes országok külön nemzeti áfa-küszöbértékeket állapítanak meg. Ha egy külföldi vállalat ezen küszöbértékek alatt értékesít, nem igényel áfa-nyilvántartást. Ha azonban ugyanezen naptári éven belül túllépi ezeket a határértékeket, kérnie kell az EU-n belüli áfaregisztrációt.

Helyi vállalkozás nyitása egy új országban

Ahogy azt már említettük, külföldön történő szállításhoz az európai jog nem írja elő egy vállalat létrehozását abban az országban, ahova az árut postázza. Gyakorlataink és tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy ha le akarjuk küzdeni a nyugat-európai ügyfelek „keleti” vállalatokkal szembeni  bizalmatlanságát, akkor szükség van egy vállalkozás létrehozására. Ennek a lépésnek a fontosságát a webáruházak is megerősítették, amelyek az országunkban ebbe az irányba bővültek.

Bankszámlanyitás

Miért fontos a céges bankszámla nyitása abban az országban, ahol az árut értékesítjük? Ez megkönnyíti az utánvétes csomagokért helyi pénznemben beszedett ellenértékekhez való hozzájutást a futárszolgálatoktól, fölöslegesen magas díjak kifizetése nélkül. Továbbá a helyi vásárlók online előrefizetéssel vásárolhatnak, a termék reklamációjánál viszont közvetlenül a bankszámlaszámra utalható az összeg. Egy helyi partnerrel való együttműködés során pedig feltétlen fontos egy helyi bankszámlanyitás.

Céges bankszámlát nyitni külföldön, az egy külön történet. Ahhoz, hogy cégünknek nyissunk bankszámlát, a legtöbb esetben szükség van a cégjegyzékkivonatra, amely nem lehet 30 napnál öregebb, és az alapítólevélre. Amennyiben az Ön cégével egy másik cég is társtulajdonos, szükség van az ő alapítólevelére is. Probléma akkor állhat elő, ha a társtulajdonos külföldi cég. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a bank nem hajlandó számlát nyitni.

Minden fontos iratot, amelyet a bank kér Öntől, hivatalosan le kell fordíttatni egy olyan fordítóval, akivel a bank is szerződésben áll. Egy fordítás általában egy héten belül készen van, és nem szabad elfelejteni természetesen, hogy – mint már említettük – a cégjegyzékkivonat nem lehet 30 napnál öregebb, tehát mindent győzni kell eme időintervallumon belül.

Ezért ajánljuk, hogy ezt a folyamatot bízza szakemberekre, akik Ön helyett mindent elintéznek. Megtudakolják, milyen iratokra van szüksége a banknak, lefordíttatják a hivatalos dokumentumokat, időpontot egyeztetnek, és tolmácsolnak is, mivel a banki alkalmazottak többnyire nem beszélnek angolul.

Szerző:

Az Expandeco csapata

Német támogatásból németországi cégalapítás? Így lehet
A németországi cégalapításnak is megvannak a maga költségei, de ez csak a kezdet: ott van még a helyi munkaerő költsége, az irodabérlés, a gépvásárlás, a marketing, ezek pedig újabb súlyos eurókba kerülnek. Viszont nem gond, ha nincs meg erre a teljes fedezet: ilyenkor segítenek az állami támogatottságú hitelek.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo