Közeli munkahelyre vágynak a fiatalok

A fiatalok szerint a munka nem csak pénzkereseti forrás – legyen kihívásokkal teli és okozzon örömöt, de messzire nem utaznának. 80 százalékuk fényes jövőt lát maga előtt, ha karrierjéről van szó – derül ki a Continental felméréséből.

Kép: Pixabay

A fiatalok szerint az ideális munka élvezetes, kihívásokkal teli, ugyanakkor új barátok szerzésére is lehetőséget teremt, de rugalmas annyira, hogy a magánéletre is maradjon idő. Minél nemzetközibb és sokszínűbb a vállalat, annál jobb, de ennél mégis fontosabb, hogy a lakóhely közelében legyen a munkahely. A diákok és a frissen végzett hallgatók jobban kötődnek lakóhelyükhöz. A néhány éves munkatapasztalattal rendelkező fiatalok azonban mobilabbak, de csak egy bizonyos szintig – derül ki a Continental legutóbbi Student Survey felméréséből. A cégcsoport hazai HR vezetői szerint a magyar diákokra és fiatalokra is jellemző ez az attitűd.

Nemzetköziség - pro és kontra

Arra a kérdésre, hogy hol keresnek munkát, a diákok és a fiatal munkavállalók fele (49% és 51%) azt válaszolta, hogy abban a régióban, ahol jelenleg élnek. Ugyanakkor úgy tűnik, miután munkatapasztalatot szereznek, nyitottabbá válnak a nemzetközi pozíciók iránt. Ennél a kérdésnél jelentős eltérés tapasztalható a fiatal munkavállalók és a diákok hozzáállása között. A diákok alig egyötöde mutat érdeklődést a világ egyéb régiójában meghirdetett állások iránt, amíg a fiatal munkavállalók esetében ez az arány sokkal magasabb, egyharmad. A fiatal munkavállalók 74%-a és a diákok 62%-a számára a család és a baráti kapcsolatok jelentik a legfőbb akadályt a külföldi munkavállalás előtt.

Nem akármilyen munkára vágynak a diákok
A nyári szünidő kezdetével diákok tízezrei özönlenek a munkaerőpiacra. Munkavállalásukat nem csupán rengeteg diákmunka-lehetőség segíti, de sok gyakornoki program is rendelkezésre áll. Bármelyik lehetőséget válasszák is, foglalkoztató és diák egyaránt jól jár.
„A magyar munkavállalók mobilitását is nagyban befolyásolja az ingatlanjukhoz való hozzáállásuk. Sokan munkahelyüket is csak lakóhelyük közvetlen környezetében, illetve vonzáskörzetében tudják elképzelni. Országon belül viszont jellemző, hogy azoknak a fiataloknak, akik Budapesten szereztek diplomát, több mint fele nem tér vissza korábbi (vidéki) lakhelyére, hanem a fővárosban vállal munkát és telepedik le” – mondta el Rábai Dániel, a Continental csoport magyarországi országkoordinátora. Hozzátette: a külföldi munkavállalás terén azt tapasztalják, hogy azok a fiatalok, akik esetleg nemzetközi szinten is szerencsét próbálnak, majd visszatérnek az országba egy sokkal biztosabb idegennyelv-tudás birtokában, könnyebben találnak a végzettségüknek megfelelő állást.

A munka és a magánélet egyensúlya kulcsfontosságú

A fiatal munkavállalók szerint a legfontosabb szempont a munka és a magánélet egyensúlya (59%), ezt szorosan követi az örömet okozó (58%) és a kihívásokkal teli munka (43%) keresése. A diákok esetében azonban az örömforrás az elsődleges, a céljuk, hogy olyan munkát találjanak, amiben örömüket lelik (60%). Ezt követi a munka és a magánélet egyensúlyának megtalálása (59%), és kissé lemaradva a jó fizetés (34%).

A fiataloknak fontos továbbá, hogy értékeljék és kellőképpen elismerjék őket. „Független, intelligens egyénként szeretnének hozzájárulni a szervezet sikereihez” – hangsúlyozta Rábai Dániel. Kiemelte: „ahhoz, hogy kiteljesedhessünk a munkában, és ezáltal boldogak legyünk, fontos hogy az élet minden területén elismerjenek minket. A sikeres vállalati stratégiáknak is ezt az elvet kell követnie.”

Karrierlehetőségeikről optimistán gondolkoznak a fiatalok

A fiatal munkavállalók különösen magabiztosak, ha a jövőjükről van szó: 82%-uk kimondottan fényesen látja karrierlehetőségeit. A diákok is hasonlóan gondolkoznak a jövőjükkel kapcsolatban: 71%-uk nagyon pozitívan vélekedik a karrierjéről.

Diákmunka: szerződés nélkül soha!
Mindegy, hogy nyári vagy évközi diákmunkáról beszélünk, alkalmi vagy hosszabb időre szól a megállapodás, teljes vagy részmunkaidős: mindenképp kössünk munkaszerződést – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csak így biztosított, hogy a munka elnyeri méltó jutalmát: vagyis a munkavállaló diák megkapja a fizetségét az elvégzett munkája után.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo