Komoly tehernövekedés a vállalkozásoknak

Valószínűleg mindhárom mobilszolgáltató az ügyfeleire terheli az új távközlési adót, miután az 2012-ben a szektort érintő különadóval együtt tetemesen növeli a szolgáltatók terheit. Konkrét számítások még nincsenek arra nézve, hogy ez mennyivel fogja növelni a kkv-k terheit, de Vadász György a Magyar Iparszövetség elnöke komoly kiadásnövekedésre számít.

Vadász György lapunk kérdésére elmondta: az elfogadott telekommunikációs adónak nem örülnek a hazai vállalkozások, bár a negatív hatások számszerűsítése mostanáig nem történt meg, mivel az érdekképviseletek abban bíztak, hogy a telekommunikációs cégek legfeljebb fokozatosan hárítják majd át a terhet.
– Szinte kivétel nélkül – különösen a hazai kis- és középvállalkozások, amelyek felzárkóztatása a mindenkori kormányzat feladata – költségérzékenyek. Valószínűleg először számos adminisztrációs intézkedés révén próbálják majd redukálni a telefonhasználatot a költségek visszaszorítása érdekében, de ez csak ideig-óráig tartható, hiszen az üzleti szereplők széles köre számára munkaeszköz a telefon.

NGM: A távközlési adó a bevételnövelő lépések egyike
A távközlési szolgáltatási adónál alapvető szempont volt, hogy széles adóalapot terheljen, és alacsony kulccsal legyen kivethető - hangsúlyozza közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kiemelt követelmény volt a tárca szerint az új adónemmel szemben az is, hogy illeszkedjen a már elkezdett adóreformba: az adóknak a jövedelmet terhelő adók felől a fogyasztás és a forgalom felé való elmozdulásában. A fogyasztást és forgalmat terhelő adók társadalmilag arányosabbak, hiszen a tehetősebbek fogyasztásuk arányában több adót fizetnek, közölte a minisztérium. Az elfogadott jogszabály szerint mentesül az adó alól a segélyhívás, az adománygyűjtő szám hívása, az adománygyűjtő hívószámnak küldött üzenet, a teszthívás, az európai harmonizációs számra indított hívás. Mentességet élvez a szolgáltató a magánszemély előfizetők esetében telefonszámonként havonta tíz perc beszélgetésig annak érdekében, hogy szolgáltató ne emelhesse meg a keveset telefonáló magánszemélyek telefondíját az adóra való hivatkozással. Másfelől lehetőséget ad a szolgáltatónak arra, hogy kedvezőbb díjcsomagot alakítson ki a magánszemélyek számára, olvasható az NGM közleményében.

Vadász György szerint – alapul véve a kormányzat által az új tehertől remélt bevételt - amennyiben mindhárom szolgáltató az ügyfeleire terheli a percenként, és minden sms és mms után fizetendő két forintos adót, az komoly kiadásnövekedést jelent majd a cégeknek. Különösen azoknak, amelyek üzleti működésében jelentős szerepe van a kommunikációnak. A Magyar Iparszövetség bízik abban, hogy a szolgáltatók nem fogják megszüntetni a vállalaton belüli nulla forintos flottákat.

Az országgyűlés péntek délelőtt fogadta el az új távközlési adót, amelyből az NGM közleménye szerint mintegy 44-45 milliárd forint éves bevétel várható 2013-ban. 2012-ben pedig ennek a fele miután július elsejétől hatályos a törvény.

A Magyar Telekomnak hozzávetőleg 10 milliárd forint terhet jelent az elfogadott új távközlési adó, így a 2010-ben bevezetett, távközlési szektort terhelő különadóval együtt 2012-ben várhatóan 34 milliárd forint többletadó-kifizetés terheli a Magyar Telekomot - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az MTI tájékoztatása szerint a cég még értékeli az új adónak a csoport üzleti és pénzügyi teljesítményére gyakorolt hatását, így fenntartja célkitűzését, és 2012-ben továbbra is 4-6 százalékos működéshez kapcsolódó EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) csökkenésre számít az új távközlési adó és az egyéb rendkívüli tételek nélkül. A közleményből nem derül ki, hogy a Magyar Telekom mennyiben kívánja a terheket az ügyfelekre hárítani.

A Telenor Magyarország MTI-hez eljutatott közleménye szerint viszont az új távközlési adó olyan nagyságrendű plusz terhet jelent – számukra havi 1 milliárd forintot –, hogy azt érvényesíteniük kell az áraikban. Az MTI csütörtöki megkeresésére küldött írásos válaszban azt is közölték, hogy a cég szerint sokkal nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, ha leépítéssel vagy a fejlesztések leállításával reagálnának az új adóra. Hozzátették: amint az egyik különadót kivezetik, és más gazdasági tényezők is változatlanok maradnak, az árakat visszaállítják a régi szintre.

A Vodafone Magyarország már a hét elején meghozta a szükséges döntéseket a cég sajtóosztályának közlése szerint. A társaság úgy véli, hogy a telefonadó bevezetése mindenképpen forgalomcsökkenést okoz, és ennek negatív közvetett hatása lesz az érintett cégek által befizetett áfára. A társaság hangsúlyozta: a távközlés a gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata, amely más iparágak katalizátorául is szolgál, és ez most veszélybe került.

A Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek. Selmeczi Gabriella azzal érvelt, hogy a távközlési cégek az éles verseny miatt nem fogják ügyfeleikre továbbhárítani a terhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium sem hisz az új adónem lakosságra történő áthárításában, olvasható a tárca MTI-hez eljuttatott közleményében. Emellett az adóáthárítás nem is indokolt, hiszen 2013. január elsejével megszűnik a távközlési szolgáltatókat terhelő válságadó, így az érintett szektor adófizetési kötelezettsége is lecsökken.

A Fidesz nem tart EU-s eljárástól sem az új adónem miatt.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo