hirdetés

A cégnek és a dolgozónak is jó a kölcsönzés

Immár több mint 120 ezer munkavállaló kóstolt bele a kölcsönzötti létbe, a szakemberek pedig idén is jelentős bővülésre számítanak. Az atipikus foglalkoztatási forma elsősorban a fizikai munkakörökre jellemző.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Tavaly csaknem 121 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ami 18,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A Trenkwalder idei első féléves tapasztalatai szerint idén is töretlenül nő a foglalkoztatók létszámigénye, így az idei évben akár a tavalyihoz hasonló mértékben bővülhet ismét a piac, mivel egyre több cég jön rá, mennyivel olcsóbb az atipikus foglalkoztatás. A kölcsönzött alkalmazottak 24,5 százaléka 25 év alatti, jelentős többségük pályakezdőként szerzi meg ily módon első tapasztalatait a munka világában. A kölcsönzött munkavállalók havi bruttó átlagkeresete meghaladta a 145 ezer forintot, ami 43 százalékkal magasabb az aktuális minimálbér-szintnél.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal statisztikái szerint munkaerő-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási forma: a kölcsönzöttek 84,6 százaléka főként betanított és szakmunkát végez, ők elsősorban a feldolgozóiparban (fémalapanyag- és fémfeldolgozás, gépek, gépi berendezések, illetve közúti járművek gyártás, stb.) kaptak munkát. A szellemi foglalkoztatottak elsősorban adminisztratív szolgáltatások területén látnak el feladatokat. A túlnyomó többséget (85,2 százalék) – ellentétben a közhiedelemmel – teljes munkaidőben alkalmazzák.

„A munkaerő-kölcsönzés fontos belépőpont a munkaerő-piacra: a tavalyi 120 ezer kölcsönzött munkavállaló 24,4 százalékát a foglalkoztatók időközben saját állományba vették át, lehetővé téve a cégen belül további karrier építésének lehetőségét – hangsúlyozza Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezetője. – Minden negyedik kölcsönzött munkavállaló 25 év alatti, ám a kölcsönzöttek közel 13 százaléka az 50 év feletti korosztályból kerül ki, akik közül sokaknak szintén ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megfelelő állást találjanak.

A dolgozóknak is tetszik

A tavalyi második félévben beinduló gazdasági növekedés a munkaerő-kölcsönzés piacát is megmozgatta. A gazdaság megindulásával ugyanis a multinacionális és hazai kölcsönvevők jellemzően nem mertek vagy nem akartak saját állományba felvenni munkatársakat, így a foglalkoztatás bővülése munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül valósult, valósul meg.

A kölcsönzött munkavállalók egyáltalán nem élik meg hátrányként ezen foglalkoztatási típusban való munkavállalást, hiszen ugyanolyan biztos jövedelemforrást jelent számukra, mint az alkalmazotti jogviszony.

Idén is masszívan bővül a kölcsönzési piac

Míg 2009-ben a gazdasági válság hatására a kölcsönzött munkavállalók száma alig haladta meg a 79 ezret, mindössze négy év kellett ahhoz, hogy ez a szám másfélszeresére nőjön. Az idei év első felében a Trenkwalder már korábban is meglévő ügyfélköre átlagosan 15 százalékkal több munkaerőt kölcsönzött, és a várakozások legalább ekkora növekedést vetítenek előre a következő félévre is. Ennek hatására a kölcsönzött munkavállalók száma az év végére a 140 ezret is megközelítheti. További kedvező tendencia, hogy a szezonális foglalkoztatás időszaka egyre jobban megnyúlik, és egyre több kölcsönzött munkavállaló folyamatosan állásban marad.

„A számok azt mutatják, hogy a munkaerő-kölcsönzésnek egyre komolyabb szerepe van abban, hogy azok a munkavállalók is részt vehessenek a foglalkoztatásban, akiknek korábban nem sikerült elhelyezkedniük – mutat rá Fehér Tamás. – Ráadásul a kereseti lehetőségek is kedvezőbbek, mint ahogyan azt a közvélekedés tartja: a kölcsönzöttek átlagos bruttó jövedelme 145 ezer forintot tett ki, ami 43 százalékkal haladja meg a minimálbért.”

A legnagyobbak fedik le a piac jelentős hányadát

Magyarországon mintegy ezer munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (159 milliárd forint) több mint 25 százalékán a legnagyobb három szereplő (Trenkwalder, Prohumán, Addeco) osztozott.

Nem zsákutca, előszoba a kölcsönzés
Nem zsákutca, hanem az állandó alkalmazás előszobája lehet a munkaerő kölcsönzés. A kölcsönzötti munkavállalás csökkenti a felek ismeretlenségéből fakadó kockázatokat, a legjobbakat egyre többször véglegesítik.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo