hirdetés

Kis cégeknél is kell majd munkavédelmi felelős

A munkavédelmi törvény friss módosítása szerint 50 helyett már a 20 alkalmazottat foglalkoztatóknak is munkavédelmi felelőst kell választaniuk. A módosítástól az érdekképviseletek a munkahelyi balesetek látványos és gyors csökkenését remélik.
hirdetés

Kép: FreeDigitalPhotos.net/scottchan

Jó lesz, ha a munkáltatók is tanulmányozzák majd a munkavédelmi törvény nemrégiben megszavazott és hamarosan hatályba lépő módosításait, mert alapvető változásokat hoz a cégek működésében – hívja fel a figyelmet a változások első, gyors áttekintése után Székely Tamás. A legnagyobb ipari szakszervezet, a vegyipari ágazat (VDSZ) elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke markáns újításnak tartja, hogy a korábbi 50 helyett már a 20 munkavállalót foglalkoztató cégeknek is törvényi kötelezettségük lesz szakszervezeti munkavédelmi felelőst kijelölni, választás útján. Az érdekvédők jelentős javulást remélnek a módosításoktól, mindenekelőtt a munkahelyi balesetek körében, amelyek folyamatos emelkedését mostanra már a hatóságok és a munkáltatók is elismerik.

Székely szerint biztató változás lesz, hogy a törvényi módosítást megelőző minisztériumi jelentésből kiderül: a munkáltatók is elismerik, a korkedvezményes nyugdíj helyére kell egy új, speciális rendszer a veszélyes munkakörökben dolgozók védelmére. Ezzel párhuzamosan viszont felelősen át kell gondolni és meg kell újítani az érintett munkaköröket tartalmazó listát, hiszen az már évekkel ezelőtt is elavultnak számított. Ehhez viszont konkrét vizsgálatok kellenek – szögezi le Székely.

Az elnök szerint erőteljes szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a munkáltatók is belássák, a munkavédelem nem csupán költséges, hanem éppen ellenkezőleg, a vállalati hatékonyságot növelő, a szemléletmódot formáló és helyes irányban befolyásoló, rendkívül hasznos szakmai terület. „A törvény módosítása több szempontból is érdekes lesz” – véli az elnök. Számtalan jó változás mellett a kis létszámú vállalkozások munkavédelmi képviselőválasztási kötelezettsége mégis némi kételyt ébreszt. A javaslat utolsó pillanatban történő elfogadása azt sejteti, hogy a kormányzat, az egyre romló munkahelyi baleseti statisztikát látva, áttolja a felelősséget a munkáltatókra.

Az 5 legfontosabb teendő munkahelyi baleset esetén
Mi számít munkahelyi balesetnek? Kinek kell elsősegélyt nyújtania? Milyen megállapításokat kell tennie a munkáltatónak? Összeszedtünk 5 dolgot, amelyet célszerű minden munkáltatónak betartania, ha megtörténik a baj.
 
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo