hirdetés

A legtöbb cég belepusztul a generációváltásba

Komoly változások előtt áll a családi vállalkozások egyharmada, ugyanis az elmúlt évtizedekben felnövekedett nemzedéknek kellene átvennie cégek vezetését. Ugyanakkor többségük erre egyáltalán nincs felkészülve.
hirdetés

Nem könnyű az előttünk járók nyomába lépni - Kép: SXC

„A következő generáció részéről hazánkban a legnagyobb kihívást az alapító árnyékából való kilépés jelenti. Bulgáriában minden második fiatal családtagnak nehezére esik a családi cég érdekeit a sajátja elé helyezni, a cseheknél ez senkinek nem okoz gondot, nálunk is mindössze 15 százaléknak” – ismertette David Bork, a családi vállalatok működésének neves elméleti és gyakorlati szakembere a Bank Gutmann által a közép-kelet-európai vállalkozó családok helyzetéről 2013. január és augusztus között végzett kérdőíves felmérésének eredményét. A helyzetet árnyalja, hogy a magyar fiatalok körében tragikusan alacsony a vállalkozási hajlandóság.

A cégek legkevesebb 30 százalékánál várható generációváltás az elkövetkező 5 évben, azonban a vállalkozások 63 százaléka nincs felkészülve az elkövetkező években valószínűsíthető változásokra, amelyek között a leggyakoribb a generációváltás lesz. 60 százalékuk szerint a család céges és vagyonkezelési struktúrája jelen állapotában még nem alkalmas a kihívások kezelésére, bár a cégek 70 százalékában már történt vagy a közeljövőben tervezett a tulajdonátadás az alapító részéről.

Az elkövetkező 10 évben várhatóan a társaságok 96 százaléka a család tulajdonában marad (Svájcban ez mindössze 62%) 79 százalékát családtag és nem külsős menedzser irányítja majd (Svájcban ez mindössze 46%) Az alapító számára nálunk a legnagyobb kihívás a cég elengedése (61%), míg például Csehországban ezt mindössze 14 százalék jelölte meg. Opció lehet a családon belüli átadás, a menedzsment részére történő utódlás, valamint az értékesítés egy harmadik fél részére.

Varga Szabolcs, a bank magyar irodájának vezetője arra a sajnálatos statisztikára hívta fel a figyelmet, miszerint, a családi vállalatok mindössze egyharmada éli túl az első generációváltást, és mindössze tizede a másodikat.

Örököltem egy vállalatot, és most?
A rendszerváltáskor alapított cégek életében ezekben az években következik be az első generációváltás. Ám átvenni a szülői üzletet korántsem egyszerű feladat, a többség bele is bukik. Persze van néhány kardinális pont, amit szem előtt tartva könnyebben átvészelhető az átmeneti időszak.
„Ezeket a megdöbbentő adatokat ráadásul nem is egy vállalkozásellenes országban, hanem az Egyesült Államokban mérték.” – hangsúlyozta a szakértő. Ahhoz, hogy a családi vállalatok hazánkban a fentinél jobb statisztikát tudjanak felmutatni, mindenekelőtt el kellett végezni egy minőségi helyzetfelmérést.

A Bank Gutmann, - maga is családi vállalat - úgy döntött, élére áll ennek a kezdeményezésnek, hiszen az 50-es években a tulajdonos család új generációjának érdektelensége miatt majdnem a fenti sorsra jutott.

Ideális esetben az utód legalább 3–5 éven keresztül dolgozik a cégvezető mellett, átlátja a folyamatokat, és az átállás zökkenőmentesen történik. Ismeri a cég ügyvédjeit, tanácsadóit, banki kapcsolatait, legfontosabb partnereit. Csakhogy ez nem mindig lehetséges, különösen, ha az örökösben korábban nem buzgott a tettvágy és a vállalkozói kedv. Bárhogy is legyen, van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani rögtön az átvételkor ahhoz, hogy az üzlet ne hulljon darabokra.

Az utódlás lehet a családi vállalkozások rákfenéje
A magyarországi családi vállalatok és vállalkozások a GDP mintegy 50-60 százalékát adják, miközben a foglalkoztatottak közel fele tartozik ehhez a körhöz. A sikeres családi vállalatok több szempontból is hagyományosan az átlag fölött teljesítenek, tőkeerejükhöz mért jószolgálati tevékenységük és munkaerő-megtartó képességük is jellemzően erősebb, mint más jellegű vállalkozásoké. Mindezek mellett számos olyan problémával is meg kell birkózniuk, mely más cégeket nem, vagy csak sokkal kisebb mértékben érint. Ezek közül vitán felül az utódlás kérdése hordozza magában a legnagyobb veszélyeket, melyekkel már napjainkban is szembe kell néznie a generációváltás küszöbén álló, a rendszerváltás idején alapított hazai családi vállalkozásoknak is.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo