hirdetés

Kiküldetés: könnyű apróságon elcsúszni

Ahhoz, hogy sikeresen vezényeljünk le egy nemzetközi kiküldetést – legyen szó akár egy emberről, akár egy egész csoportról – rendelkeznünk kell alapvető bevándorlási ismeretekkel. Könnyű ugyanis elcsúszni egy-egy apróságon, ami aztán meghosszabbítja az egész ügyintézést.
hirdetés

Kép:sxc

A beutazási szabályok országonként eltérnek. Változó, hogy milyen papírok kellenek és az is, mennyi idő alatt lehet elintézni mindent. A szándék azonban minden országban ugyanaz: a bevándorlási szabályok és előírások célja, hogy távol tartsa az adott állam számára terhet jelentő jelentkezőket, míg azokat, akik az a „társadalom hasznos tagjai” lehetnek, beengedje. A világ minden országa a jól képzett, adófizető bevándorlókra vágyik, akik fellendítik a gazdaságot, míg szeretnének távol tartani mindenkit, aki bármiféle kárt okozhat az államnak.

Három lépésben az országba

Az első lépés a munkavállalási engedély megszerzése. Ez arról győzi meg a befogadó országot, hogy a jelöltnek megvannak a képességei az adott munkakörhöz, és hogy nincs más alkalmas jelölt a feladatra. Minél képzettebb a dolgozó, annál egyszerűbb ez a lépés.

A beutazási engedély vagy vízum, amely a külképviseleteken (nagykövetségeken, konzulátusokon) igényelhető azt garantálja, hogy a jelöltnek jó oka van belépni az országba. Ez lehet munkavállalás, családegyesítés, tanulás..stb A vízumhoz sokszor azt is bizonyítani kell, hogy  kérelmezőnek megvan az anyagi fedezete az utazásra.

A tartózkodási engedély megszerzéséhez a jelöltnek igazolnia kell a hatóságok felé, hogy miért szeretne az országban maradni. Azaz, hogy van munkája, adót és járulékot fizet, el tudja tartani a családját és nem jelent veszélyt a közösségre – azaz nem bűnöző és nem fertőző beteg.

Ez a három lépés alkotja a bevándorlási ügyintézés vázát, bár a megvalósítás és az ügyintézés bonyolultsága országonként változik.

Tervezés, tervezés és tervezés

Persze az ördög mindig a részletekben rejtőzik. A legnehezebb a számos előzetes lépés és a megfelelő dokumentumok beszerzése. A megoldás pedig a részletes terv készítése: amint egy kiküldetés terve biztossá válik, érdemes egy megbízható relocation szakembert megbízni, aki nemcsak meg tudja mondani, hogy a folyton változó jogszabályok szerint konkrétan az adott ügyben milyen papírok kellenek, s ezek megszerzése mennyi időt vesz igénybe, hanem az adott engedélyeket hatékonyan és gyorsan el is intézi. Ez biztonságérzetet ad a munkáltatónak a munkaügyi bírságokkal szemben és kiszámíthatóbbá teszi a munkakezdést.

Cziczárdi Györgyi Global Mobility Specialist Expat-Center Kft www.expatcenter.hu

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo