hirdetés

Ki korán kel, korán hal: engedni kéne a kései munkakezdést?

Az éjszakai baglyok, akik szeretnek inkább sokáig fennmaradni és későn kelni, nagyon eséllyel halnak meg hamarabb, mint azok, akiknek természetes hajlamuk van a korai kelésre. Lehet, hogy a munkáltatóknak engedniük kellene a későbbi munkakezdést az ilyen emberek számára?
hirdetés

Nem jellemhiba az, ha valaki koránkelő vagy későnfekvő típus. Részben a genetika is befolyásolja azt, hogy ki mikor tud és szeret aludni - legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint a külső hatások és a gének nagyjából egyenlő befolyással vannak az alvási-kelési hajlamainkra. Egy új vizsgálat, melyet a Unversity of Surrey és a Northwestern University közösen végzett 430 000(!) ember körében, kimutatta, hogy a éjszakai bagoly típusú embereknél 10 százalékkal nagyobb az esélye a korai elhalálozásnak, mint azoknál, akik hamarabb szeretnek nyugovóra térni.

Kép:Pixabay

Az éjszakai fennmaradóknál gyakoribb a cukorbetegség, a pszichológiai és idegrendszeri betegségek kialakulása is. Tudósok több okkal is szolgálnak. Az egyik az lehet, hogy az éjszakai bagoly biológiai órája nem passzol a környezetéhez. A másik okcsoport "egészségtelen viselkedés" lehet. Ide sorolják a pszichés stresszt, a sportolás, a testmozgás hiányát, a drogozást, az alkoholfogyasztást, valamint azt, ha az ember nem alszik eleget.

A tudomány egyébként "kronotípusoknak" nevezi a különféle biológiai órájú embereket.
Egy másik amerikai felmérés szerint, melyet a hordozható hitech eszközökkel foglalkozó Fitbit cég készített, az amerikai nők átlagosan 6 óra 50 percet alszanak esténként, a férfiak pedig 6 óra 26 percet, holott szakemberek szerint legalább 7 órára lenne szükség.
Dolgozni sem tudunk kialvatlanul
Sokan dicsekszenek, milyen kevés alvással beérik. Becsapják magukat: a kialvatlan ember rosszabbul dolgozik – ráadásul rövidíti az életét, hangsúlyozzák amerikai kutatók. Szerintük a felnőtt embernek – testalkatától, egyéni igényeitől függően – napi 7-9 óra alvásra van szüksége.
De van egy jó hír: az éjszakai baglyok képesek módosítani az alvási szokásaikon. Ha reggel korán kiteszik magukat a természetes fény érintésének. Ha ez megtörténik, akkor könnyebben tudják rászoktatni magukat a korai -vagy viszonylag korai- lefekvéshez.

Éjszakai műszak

Az éjszakai műszakban való munkavégzés különösen káros az egészségnek, főleg, hogy sokan gyárakban, kemény fizikai erőkifejtést igénylő munkakörben végzik az éjszakai melót. Miért káros ez? Egyrészt azért, mert olyan napszakban igényel nekifeszülést, amikor a test legszívesebben aludna. Másrészt az anyagcserénk sem igazán arra van kitalálva, hogy éjnek évadján dolgozzon fel nagy mennyiségű ételt, illetve erős kalória- és tápanyagbevitelt.

Az esti műszakban (éjfél és hajnal 6 óra között) dolgozóknak azt tanácsolják, hogy korlátozzák ebben az időszakban korlátozzák az energiabevitelt a táplálkozással, -a reggeli vagy délelőtti- lefekvés előtt pedig tartózkodjanak a koffeintől, az alkoholtól és a nagy lakomázástól.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo