hirdetés

Ki korán kel, korán hal: engedni kéne a kései munkakezdést?

Az éjszakai baglyok, akik szeretnek inkább sokáig fennmaradni és későn kelni, nagyon eséllyel halnak meg hamarabb, mint azok, akiknek természetes hajlamuk van a korai kelésre. Lehet, hogy a munkáltatóknak engedniük kellene a későbbi munkakezdést az ilyen emberek számára?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Nem jellemhiba az, ha valaki koránkelő vagy későnfekvő típus. Részben a genetika is befolyásolja azt, hogy ki mikor tud és szeret aludni - legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint a külső hatások és a gének nagyjából egyenlő befolyással vannak az alvási-kelési hajlamainkra. Egy új vizsgálat, melyet a Unversity of Surrey és a Northwestern University közösen végzett 430 000(!) ember körében, kimutatta, hogy a éjszakai bagoly típusú embereknél 10 százalékkal nagyobb az esélye a korai elhalálozásnak, mint azoknál, akik hamarabb szeretnek nyugovóra térni.

Kép:Pixabay

Az éjszakai fennmaradóknál gyakoribb a cukorbetegség, a pszichológiai és idegrendszeri betegségek kialakulása is. Tudósok több okkal is szolgálnak. Az egyik az lehet, hogy az éjszakai bagoly biológiai órája nem passzol a környezetéhez. A másik okcsoport "egészségtelen viselkedés" lehet. Ide sorolják a pszichés stresszt, a sportolás, a testmozgás hiányát, a drogozást, az alkoholfogyasztást, valamint azt, ha az ember nem alszik eleget.

A tudomány egyébként "kronotípusoknak" nevezi a különféle biológiai órájú embereket.
Egy másik amerikai felmérés szerint, melyet a hordozható hitech eszközökkel foglalkozó Fitbit cég készített, az amerikai nők átlagosan 6 óra 50 percet alszanak esténként, a férfiak pedig 6 óra 26 percet, holott szakemberek szerint legalább 7 órára lenne szükség.
Dolgozni sem tudunk kialvatlanul
Sokan dicsekszenek, milyen kevés alvással beérik. Becsapják magukat: a kialvatlan ember rosszabbul dolgozik – ráadásul rövidíti az életét, hangsúlyozzák amerikai kutatók. Szerintük a felnőtt embernek – testalkatától, egyéni igényeitől függően – napi 7-9 óra alvásra van szüksége.
De van egy jó hír: az éjszakai baglyok képesek módosítani az alvási szokásaikon. Ha reggel korán kiteszik magukat a természetes fény érintésének. Ha ez megtörténik, akkor könnyebben tudják rászoktatni magukat a korai -vagy viszonylag korai- lefekvéshez.

Éjszakai műszak

Az éjszakai műszakban való munkavégzés különösen káros az egészségnek, főleg, hogy sokan gyárakban, kemény fizikai erőkifejtést igénylő munkakörben végzik az éjszakai melót. Miért káros ez? Egyrészt azért, mert olyan napszakban igényel nekifeszülést, amikor a test legszívesebben aludna. Másrészt az anyagcserénk sem igazán arra van kitalálva, hogy éjnek évadján dolgozzon fel nagy mennyiségű ételt, illetve erős kalória- és tápanyagbevitelt.

Az esti műszakban (éjfél és hajnal 6 óra között) dolgozóknak azt tanácsolják, hogy korlátozzák ebben az időszakban korlátozzák az energiabevitelt a táplálkozással, -a reggeli vagy délelőtti- lefekvés előtt pedig tartózkodjanak a koffeintől, az alkoholtól és a nagy lakomázástól.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo