Dolgozni sem tudunk kialvatlanul

2017. október 09. hétfő - 16:01 / piacesprofit.hu
  •    

Sokan dicsekszenek, milyen kevés alvással beérik. Becsapják magukat: a kialvatlan ember rosszabbul dolgozik - ráadásul rövidíti az életét, hangsúlyozzák amerikai kutatók. Szerintük a felnőtt embernek - testalkatától, egyéni igényeitől függően - napi 7-9 óra alvásra van szüksége.

Matthew Walker a berkeleyi Kaliforniai Egyetem Alvástudományi Központjának igazgatója és az intézmény kutatásai egyértelműen mutatják:  kialvatlanul kevésbé vagyunk termelékenyek, kevésbé tudunk megoldani problémákat és általában rosszabbul tudunk megbirkózni a munkahelyi kihívásokkal

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A felnőtt embernek – testalkatától, egyéni igényeitől függően – napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha ennél kevesebbet alszik, az nem csak teljesítményét korlátozza, hanem növeli a szívroham, az agyvérzés, a rák lehetőségét, gyengíti az immunrendszert. A kialvatlan ember érzelmileg irracionális, veszít személyes vonzerejéből – és hajlik a hazugságra…

Hazudunk valójában magunknak is, amikor sokan azt mondjuk: azért pihentünk csak néhány órát, mert rengeteg volt a munkánk, azt be kellett fejeznünk. Ezzel a hamis indokolással alakul ki az ördögi kör, amelyben nem tudjuk utolérni magunkat, hiszen kialvatlanul még nehezebben és tökéletlenebbül végezzük a munkánkat. Hat óra, vagy még kevesebb alvás, amivel sokan dicsekszenek, egyszerűen nem elég a egészséges élethez, az agy, a test normális működéséhez, mondja Walker professzor.

Tanácsa szerint könnyen megtudhatjuk, eleget alszunk-e, ha megfigyeljük: tudnánk-e tovább aludni, ha ébresztőre kelünk? Figyelmeztető jel az is, ha a hét végén aránytalanul sok alvással “pótoljuk” a kimaradt pihenést. Ami egyébként lehetetlen: az utólagos alvás nem teszi jóvá a kárt, amit szervezetünknek a kiesett pihenés-idő jelent.

Bábel a munkahelyen avagy sokszínűség a termelésben
Ma Magyarországon a termelő cégek életében a napi valóság, hogy a hiányzó jelentkezőszámot pótolni kell. És a lehetséges források közt természetesen a külföldi munkaerő toborzása is egyre jelentősebb szeletet képvisel.

A kutatók óvnak attól is, hogy a kései munkánál kávéval, koffeinnel segítsük át magunkat. A szer ugyan élénkít, de utána sokkal kevésbé mélyen alszunk, mert a koffein még dolgozik a szervezetünkben, így nem igazán pihenjük ki magunkat. Ugyanígy nem ajánlott a sör, pohár bor “altatóként”. Ha az alvás előtti 6-8 órában alkoholt fogyasztunk, az blokkolja az alvás álommal járó szakaszát, pedig éppen ez a szakasz is fontos az agy, a szervezet egészséges működéséhez.

Végül még egy jó tanács: egy órával lefekvés előtt hagyjuk abba világító képernyők, a televízió, a számítógép nézését, mert a fény nehezíti az elalvást. Aki egyébként is nehezen elalvó, fényérzékeny,  tegyen fel  “szemtakarót?” – s használjon akár füldugót, ha a zajok zavarják a teljes értékű pihenésben.

(Chicago Tribune)

Cégvezetés & irányítás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor