hirdetés

Kezdő vállalkozás: az 5 leggyakoribb tévhit

A startup cég induló tőkéjének összegyűjtéséről minden kezdő vállalkozónak más elképzelései vannak. Van, aki a kezdő vállalkozóknak kiírt pályázattól várja a cég beindulását, mások kockázati tőkében hisznek, de gyakran megesik, hogy az ötletből nem lesz vállalkozás sem, mert a tulajdonosok úgy tartják, a saját tőkéjük gyakorlatilag semmire se lenne elég. Íme az 5 leggyakoribb tévhit, ami egy induló cég kudarcát jelentheti.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ 89studio

1. Félállásban is működtethető egy saját vállalkozás

Egy nap 24 órából áll és csak ideig-óráig lehet „alvás nélkül” operatív feladatokat elvégezni, menedzselni személyes jelenlét nélkül pedig addig sem egyszerű. Egy fejlődő cég menedzsmentje ugyanis naponta újabb kihívásokkal találja szemben magát, amelyekre van, hogy azonnal kell reagálni. Egy kései vagy nem megfelelő reakció súlyos pénzekbe kerülhet a cégnek, ami egy kezdő vállalkozó esetében akár a véget is jelentheti. (Persze tudjuk, a családot, a gyerekeket nem lehet hanyagolni. Adunk néhány tippet, ha egyszerre akar sikeres szülő és vállalkozó lenni.)

2. A barátok és a család nélkül is sikeres lehet egy startup

Kétségtelen, hogy a stabil háttér létszükséglet a jó munkához és egy sikeres vállalkozáshoz, azonban nem szabad lebecsülnünk a közvetlen környezet anyagi támogatását sem. FFF – friends, family, fools, vagyis barátok, család, bolondok – ez az angol rövidítés igen gyakran felbukkan a fejlett piacokon, amikor kezdő vállalkozások finanszírozásáról esik szó. (Itt összeszedtük, mire kell ügyelni, ha rokonok, ismerősök adják össze a kezdőtőkét egy új vállalkozáshoz.)

Egy, az enterpreneur.com-on közölt amerikai kutatás szerint a startupok 38 százaléka jön létre a család és a barátok anyagi támogatásával, akik átlagosan körülbelül huszonháromezer dollárral járulnak hozzá a vállalkozás sikeréhez. Az itthoni tapasztalatok azt mutatják, hogy elindulni családi, baráti támogatás nélkül szinte lehetetlen. Ha csak azt vesszük alapul, hogy egy átlagos fiatal cégtulajdonosnak legfeljebb annyi megtakarítása lehet, amennyit a néhány év munkaviszonya alatt sikerült félretennie. Ez az összeg a legritkább esetben fedezi néhány hónapnál tovább a költségeket. Ha úgy döntünk összeállunk egy barátunkkal, akkor jó esetben kétszer ekkora tőke áll rendelkezésünkre. Ha elfogy a pénzünk és tehetjük, inkább családtag, rokon bevonása mellett döntsünk, mintsem pályázati pénzre számítunk. Az előbbi biztosabb, ráadásul kamatmentes, az utóbbi hosszadalmas, önerő kell hozzá és semmi garancia arra, hogy ha meg is nyerjük a pályázatot addigra érkezik meg a pénz, amikorra számítunk rá.

9 könnyen elkerülhető alaphiba
Az induló cégek nagyobb része néhány év után csődbe megy. Pedig sokkal többen lehetnének sikeresek, ha elkerülnének néhány alapvető hibát. Összeszedtünk 9 olyat, ami elől egy kis odafigyeléssel ki lehet térni.
Szakértőnk szerint az első és legfontosabb buktató, hogy sokan rosszul mérik fel, hogy valójában mennyi pénz is kell az induló vállalkozáshoz. Segítünk jól számolni!
3. Csak meg kell győznünk egy kockázati tőkebefektetőt és minden menni fog

A kockázati tőkebefektető meggyőzése csak első hallásra tűnik olyan könnyűnek. Kétségtelen, hogy ha sikerül beszállásra bírnunk, pillanatok alatt nagyon nagy összeghez juthatunk, de a statisztikák szerint csak néhány próbálkozás jár sikerrel. Többségük még a tőke tényleges bevonása előtt meggondolja magát vagy olyan körülményre, tényezőre derül fény, hogy nem szívesen vennénk, ha tagjaink között tudnánk befektetőt, avagy nem biztos, hogy megéri az árát. Tehát kockázati tőkét bevonni "nem fáklyásmenet". Számos kérdést kell átgondolni - itt adunk némi támpontot a felkészüléshez.

4. Egy üzleti angyal némi részesedésért cserébe feltétlenül csatlakozni szeretne a vállalkozáshoz

Csakúgy, mint a kockázati tőkebefektetők esetén, az üzleti angyaloknál is tisztában kell lennünk, azzal a ténnyel, hogy jól ismerik gazdaság működését és a startup világot is. Még a startup cégek hazájában, az Egyesült Államokban is csak 0,91 százalék az üzleti angyalok segítségével elindított startup vállalkozások aránya: ők viszont majdnem hetvenötezer dollárral láthatnak neki a megvalósításnak. Előnyük a kockázati tőkebefektetővel szemben, hogy akár néhány millió forintot is adnak, cserébe jobban szeretnének bevonódni az operatív feladatokba. Ez – különösen az elején – nagyon nehéz kérdés, mert a tulajdonosként nehezen engedjük ki a kezünkből a döntéseket, még nehezebben változtatunk  az eredeti elképzeléseinken és emiatt alaposan át kell gondolni, kivel tudunk, akarunk együttműködni szorosan.

5. A tulajdonos(ok) magánvagyonából képtelenség bármit elkezdeni

Talán ez tekinthető a legnagyobb tévhitnek, ami könnyen eltántoríthatja a lelkes és kreatív leendő vállalkozókat a cégalapításától. Kétségtelen, hogy egy vállalkozás – főleg a kezdetekben – sok lemondással jár, azonban egyáltalán nem olyan elképzelhetetlen önállóan létrehozni valami kiemelkedőt, mint amennyire annak tűnhet kívülről. Fontos a jó üzleti terv és a precíz nyomon követése kiadásainknak és bevételeinknek. Így ugyanis időben felkészülhetünk arra, ha tőkét kell bevonni, mert az már kevéssé valószínű, hogy tőke bevonása nélkül hosszú távon sikeresen lehet működtetni bármilyen vállalkozást.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo