Júniusig csúszhat a kasszacsere

Vámos György szerint jövő júniusig is eltarthat a pénztárgépek cseréje. A csúszás véleménye szerint abból adódik, hogy többször változtattak a műszaki követelményeken, ami hátráltatta a fejlesztői munkát.

Már tesztelik az online kasszákat a magyar üzletláncok – Kép: onlinekassza.hu

Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy olyanért fenyegetik üzletbezárással a kereskedőket, amiről nem tehetnek – jelentette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy január elsején hipermarket nem nyithat ki online kassza nélkül. A módosítást az Országgyűlés már meg is szavazta. (Mint azt korábban közöltük, még mindig alig néhány száz kassza van bekötve az adóhivatalhoz.)

Nemcsak a hipermarketek használnak számítógép alapú pénztárgépet, hanem a gyógyszertárak, benzinkutak, szállodák, valamint az olyan magyar hálózatok is, mint a CBA és a Coop – emelte ki Vámos György a Világgazdaságnak, rámutatva, hogy az ilyen vállalkozások számára az év végi határidő semmiképpen sem tartható. Minden üzletláncnak más az informatikai rendszere, amivel össze kell hangolni az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) működését, ráadásul még engedélyeztetni kell az egész együttműködő rendszert is. Ez a folyamat csak mostanában kezdődött el. Országosan 30-40 ezer nagykasszáról beszélhetünk.

A február 15-én megjelent 3/2013 NGM rendeletben rögzítették a szuperkasszákkal szembeni követelményeket is. Ám a rendeletet és az informatikai követelményrendszert májusban módosították, ami azt jelentette, hogy az Adóügyi Ellenőrző Egységek (AEE) addig végrehajtott fejlesztését újra kellett kezdeni. Szeptemberben irányelvet adtak ki, és újabb változtatásokat írtak elő. Akkor egy hónapnyi fejlesztőmunka veszett kárba. Így összesen négy hónapot vesztett az AEE egység fejlesztése, amit a gyártás beindításával meg kellett várni. Emiatt nincs elegendő AEE egység a piacon. A fejlesztések elhúzódása miatt az átállás át fog csúszni a jövő évre, és Vámos György szerint akár júniusig is eltarthat.

Jóhiszemű kereskedőt nem bünteti meg a NAV?
A NAV minden körülményt mérlegel, a jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel nyugtatja azt a több tízezer kereskedőt, akik csúnyán hoppon maradtak, miután az MKEH visszavonta az egyik államilag is támogatott kassza forgalmazási engedélyét. Mint azt korábban megírtuk, komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból több tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között.
Ilyen előzmények után legalábbis különös, hogy november 11-én Varga Mihály az Európai Kereskedelem Napján bejelentette: nincs határidő-módosítás. Ekkor az OKSZ azt kérte a miniszternek írott levelében, hogy – a kiskasszák számára engedélyezett módon – a régi PC-kasszákat is addig használhassák a kereskedők, amíg meg nem érkezik az új.

Ami a kiskasszákat illeti, az OKSZ tudomása szerint a mintegy 200 ezerből nem sokkal több, mint 200 kiskassza volt a NAV-hoz bekötve a múlt héten, amikor több forgalmazó végre valóban megkezdhette az ilyen pénztárgépek kiszállítását. Ez utóbbiakkal kapcsolatban éppen egy hete derült ki, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végleg visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazni kívánt SAM4S NR-270-es kassza engedélyét, amire fölvettek 80 ezer megrendelést, és amiből közel 30 ezer már be is érkezett az országba.

Az engedélyezési hivatal csak október közepén hozta nyilvánosságra – azután, hogy szeptember végén lejárt a kiskasszák megrendelésének határideje –, hogy vannak olyan engedélyek, amelyek ugyan jogerősek, de a forgalmazást korábban feltételhez kötötték. Az MKEH elhallgatta az engedélyezéssel kapcsolatos információk egy részét, vagyis azt, hogy egyes géptípusok esetében hiánypótlást írtak elő. Ez súlyos helyzetbe hozott nagyon sok kereskedőt, akik már az előleget is kifizették – tette hozzá Vámos György.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo