Júliusra lesznek új pénztárgépek

Legkésőbb június 30-ig megjelennek a piacon az új elvárásoknak megfelelő pénztárgépek egy pénteki egyeztetés szerint. Problémát jelenthet azonban, hogy a jelenlegi szabályok szerint az átállás kezdő időpontja jelenleg május 1. és büntető szankció nélkül június 30-ig lehet a régi pénztárgépeket használni.

Pénteken egyeztetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel 30 pénztárgépgyártóval az online pénztárgépekről. Az eseményen részt vettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a tárca szakemberei. A tárgyaláson a tárca témában kiadott tájékoztatása szerint a minisztérium kikérte a pénztárgépgyártó szakma álláspontját

is, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy mielőbb elindulhasson az online pénztárgépek, valamint a beépíthető egységek forgalmazása, a határidők tartásának érdekében.

Indul a gyártás

Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy bár a jogszabályban előírt feltételek szigorúak, azok teljesítésének nincs akadálya, és legkésőbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel. Emellett több gyártó jelezte, hogy a megvalósításhoz szükséges fejlesztéseket elvégezték, így a gyártás megkezdéséhez már az utolsó stádiumba értek.

Az egyeztetésen a NAV megerősítette, hogy készen áll a pénztárgépek adatainak fogadására, és a rendszer működéséhez elengedhetetlen fejlesztéseket a legmagasabb prioritású feladatként kezeli. A nemzetgazdasági miniszter felkérte a jelen lévő hatóságokat, hogy kiemelten kezeljék az online pénztárgépek ügyét, és a hatékony együttműködés jegyében szakmailag adjanak meg minden segítséget a gyártás gördülékeny lefutásához.

Fogy a türelmi idő

A gyártók által adott tájékoztatás alapján nincsenek könnyű helyzetben a cégek, hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az átállás május 1-jével indult, s csak június 30-áig tart a türelmi idő, az az időszak, amíg a a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek használhatók. Eszerint a türelmi időszak lejárta előtt nem lehet majd hozzájutni az alkalmas eszközhöz.

Szívhatják a fogukat a trafikosok
Várhatóan tovább csúszik az országban működő mintegy 300 ezer pénztárgép kötelező cseréje, mivel a már többször módosított határidő sem tűnik tarthatónak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összeköthető berendezések mintadarabjainak engedélyeztetése ugyanis még csak nemrég kezdődött el, így egyelőre nincs a piacon olyan engedélyezett pénztárgép, amely megfelel az új törvényi előírásoknak. A problémával leghamarabb a július elsejétől induló új nemzeti dohányboltok üzemeltetői szembesülnek, akiknek ráadásul nemcsak az adóhatóság felé kell az online adatforgalmat biztosítaniuk, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. irányába is.
A helyzetre reagálva az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy módosítani kellene a határidőket: az év végi átállást tartanák reálisnak. Az IVSZ szerint a módosításra a pénztárgépek teljes körű tesztelése miatt lenne szükség, hiszen hiába áll készen a NAV, ha a rendszerbe köthető gépek még nem is léteznek.

„A május 1-jei átállással a globális csiphiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot, és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ezelőtt ugyanis legalább néhány száz gép legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek, hiszen egy filléres alkatrész hiánya is működésképtelenné teheti a kasszákat. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható” – közölte az IVSZ.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo