Jön a hőség! Ne is menjünk dolgozni?

Ma sem lesz hűvös, de a jövő héten az előrejelzések szerint igazi nyári kánikula várhat ránk. A hőséget elsősorban a munkahelyeken lesz nehéz túlélni, ezért aki teheti, forduljon ahhoz a megoldáshoz, amivel még anyagilag is jobban járhat a cég: maradjanak otthon a dolgozók.

Jön az igaz nyári meleg a jövő héten, szerdán már akár 34 fokot is mutathatnak a hőmérők. A hőhullámot csak kellemetlenebbé teszi, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hőség fülledtséggel párosul a viszonylag magas páratartalom miatt, így meglehetősen kellemetlen élmény vár a szabadban – vagy akár az irodákban dolgozókra is.

Az ilyenkor alkalmazandó munkavédelmi előírások egyértelműek, és nem árt betartani őket, a munkavédelmi felügyelőség ugyanis meglehetősen rigorózusan ellenőrzi a szabályok betartását az utóbbi években, amióta egyre gyakoribbak lettek a hőségriadók. Tizenöt évvel ezelőtt még csak elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont a nyarak mindennapos részévé vált, és még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben. Már tíz éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama – ami komoly terheket ró a munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt.

Itt olvashat arról, hogy mire kell figyelni a szabadban dolgozóknál.

Itt olvashat arról, mire kell ügyelni az irodai dolgozók esetén.

Kép:MTI

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a légkondicionálás, de sok helyen nincs is, ha meg van, akkor is sok lehet vele a gond. Érdemes figyelni rá, hogy ne hűtsük le túlságosan az irodát. Egyrészt a szervezetnek rosszat tesz a napi többszöri hatalmas hőmérséklet-változás, ahogy ki-be mászkálnak a dolgozók, de ha váratlanul ér valakit az irodai hideg, akár többen is megbetegedhetnek. És ki akar megfázás miatti hiányzásokat a nyár közepén? Ha ügyfeleket fogadunk, még inkább érdemes figyelni, hogy ne legyen drasztikus belépni a céghez. Ők ugyanis nem ismerik a szokásainkat és jó eséllyel nem hoznak magukkal egy plusz pulóvert a tárgyalásra egy kánikulai napon.

A legjobbat egyébként akkor tesszük, ha nem a hűtésre koncentrálunk, hanem megpróbáljuk elkerülni, hogy minden átforrósodjon – tehát előre árnyékolunk. Akár este, amikor hazafelé tartunk is figyeljünk rá, hogy indulás előtt húzzuk le a rolókat, így a reggeli napsütésben nem forró helyiségbe érkezünk majd.

Az igazán meleg napokon érdemes egy kicsit korábban kezdeni a munkát akkor is, ha egyébként akár csak tíz óra körül járnánk be. A reggeli hűvösségben egyrészt nem izzadunk meg a nem éppen nyárias üzleti öltözetben, amíg eljutunk az irodáig, és az agyunkra sem telepszik még rá a hőség. Érdemes a munkaszervezést is ehhez igazítani és még frissen elvégezni néhány fontos feladatot. Már ha egyáltalán bemegyünk...

Belefér az irodában rövidnadrág?
A dress code azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Mint oly sok üzleti szabályt természetesen ezt is az angolok találták ki, ahol az átlaghőmérséklet 20 fok. Sajnos a más éghajlatú országokban, mint nálunk is, a dress code betartása nem mindig a legkellemesebb megoldás, de a rövidnadrág és hálós trikó viselésétől mindenkit óva intenénk. Lássuk mi a megfelelő viselet, ha irodában dolgozunk.
Vagy be se menjünk

A hőség jelentette nehézségekre a távmunka is jelenthet megoldást a vállalkozásoknak, már ahol megoldható: ebben a helyzetben különösen előnyös, ha minél kevesebben vannak az irodában, vagy a munkahelyeken. Lényegesen csökkenhet az energiafogyasztásunk, ha nem kell bőgetni a légkondit és amiatt sem kell aggódnunk, hogy a dolgozóink rezsiköltsége túl magas lesz.

A távmunkában dolgozók esetén ugyanis a munkavállalónál nyilván felmerülnek bizonyos pluszköltségek a távmunka miatt, amelyekre a munkáltató költségtérítést fizethet. Az szja-törvény tételesen felsorolja, hogy a munkavállaló milyen költségeket számolhat el így, gyakorlatilag adó- és járulékmentessé téve a munkáltató által fizetett költségtérítést vagy annak egy részét. Ezek közé tartozik, hogy a munkavállaló otthonról történő munkavégzése esetén a rezsiköltséget a távmunkavégzéssel arányosan lehet elszámolni.

Hab a tortán, hogy a távmunkát a munkavállalók is szeretik. Egy nemrégiben publikált felmérés szerint a magyar munkavállalók 53 százaléka teljes mértékben, 30 százaléka pedig inkább támogatja a távmunkát, míg csak három százalékuk vélekedik úgy, hogy egyáltalán nem dolgozna ilyen formában. Mint azt korábban megírtuk, a távmunkával különösen a munkahellyel és munkaerővel kapcsolatos kiadások csökkenthetőek, miközben a dolgozók motiváltsága javul, produktivitásuk nő, így a működés hatékonysága, a cég versenyképessége nagyságrendekkel javítható. (Bár van olyan felmérés, amely szerint a távmunkát végzők nagy része sokkal kevésbé hatékonyan dolgozik, például a háztartási munkák vagy éppen a tévé terelik el a figyelmüket. Egyharmaduk pedig egyszerűen fel sem öltözik reggelente.)

Emellett sokak esetében a nem helyhez között munkavégzés lehetősége döntően befolyásolja a munkahelyi lojalitást (13%), a munkakörválasztást (12%), valamint a munkafegyelmet (9%) is. Így például háromból két megkérdezett (66%) azt állította, hogy szívesebben dolgozna olyan munkahelyen, ahol ugyan kevesebb a fizetés, de a dolgozók nagyobb szabadságot kapnak a különböző eszközök használata, a közösségi hálózatok elérése és a mobil munkavégzés területén, mint egy olyan cégnél, ahol jobb a bérezés, ám mindezek a lehetőségek nem adottak.

A gépek és az állatok se bírják
Nem csak az emberek, a gépek számára is plusz terhelést jelent a hőség. Figyeljünk rá, hogy amit lehet, helyezzünk át árnyékba, így nem fog túlforrósodni a számítógép sem – és a ventilátoroknak sem kell folyamatosan pörögnie, ami jelentős plusz fogyasztást jelentene. A legjobbat akkor tesszük, ha nem a hűtésre koncentrálunk, hanem megpróbáljuk elkerülni, hogy minden átforrósodjon – tehát előre árnyékolunk. Akár este, amikor hazafelé tartunk is figyeljünk rá, hogy indulás előtt húzzuk le a rolókat, így a reggeli napsütésben nem forró helyiségbe érkezünk majd.
 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo