hirdetés

Jó időben jó üzlet a mezőgazdaság

Stabilan növekvő árbevétel jellemzi a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozásokat, ami prosperáló szektor is lehetne, ha nem függne olyan külső tényezőktől, mint az időjárás. A bevételi adatok mellett a cégek száma is növekszik a szektorban, bár az elmúlt egy évben már kisebb mértékben nőtt a vállalkozások száma.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Ha az időjárás megfelelő, megéri mezőgazdasággal foglalkozni - Kép: SXC

Ahhoz, hogy stabilan jól működő és fejlődő szektorrá váljon a mezőgazdaság, kiszámítható időjárás kellene. Az idei év feltehetően jól alakul, és a GDP-hez nagy mértékben hozzájárul a szektor teljesítménye, azonban erre nehéz stabilan számítani a szabadtéri szántóterületek nagy aránya miatt. A szektor GDP-hez való hozzájárulása hol pozitív, hol negatív irányba húzza a gazdaság teljesítményét. Ahhoz, hogy egy tartósan sikeres iparággá váljon, állandó teljesítményre lenne szükség, illetve arra, hogy az állattenyésztés teljesítménye is felzárkózzon az égiek által erősen befolyást növénytermesztés mellé.

Az üzleti információszolgáltatással foglalkozó Bisnode ezért feltérképezte a mezőgazdasági szektor teljesítményét. Az eredményekből kitűnik, hogy az évek során a szektor teljes árbevétele folyamatosan növekedett, miközben az iparágba tartozó cégek számának növekedése megtorpant és tavaly először csak kis mértékben nőtt.

Megtorpanó cégszám növekedés

Az adatokból kiderül, hogy éveken keresztül 4 százalékkal nőtt a szektorban tevékenykedő vállalkozások száma, azonban 2011-ről 2012 csupán 1 százalékkal bővült a cégszám. A teljes magyar cégszerkezetre az jellemző, hogy megállt az évek óta tartó növekedés, és hamarosan a vállalkozások számának csökkenésével kell számolnunk. Ez alapján elmondható, hogy a mezőgazdaság cégszerkezet szempontjából hasonlóan viselkedik a teljes magyar vállalkozói szférához. 2007-ben még kicsivel több, mint 11 ezer vállalkozás tevékenykedett a szektorban, jelenleg pedig közel 13 ezer cég tevékenykedik valamilyen mezőgazdasági főtevékenységgel.

Az érintett vállalkozások háromnegyede adott számot a teljesítményéről az évek során, azaz szolgáltatott árbevételi és eredményadatokat. A szektor összesített árbevételi adatai stabilan növekedtek az évek során. Ráadásul az árbevétel növekedés nagyobb százalékos értékeket mutatott, mint a cégszám, azaz az ágazat teljesítménye javult. A válság elején még az összárbevétel évről évre 50 %-kal is nőtt, ami 2011-ről 2012-re más csak 10 százalékos bevétel emelkedés történt, ami azonban még mindig szép eredmény. Vannak olyan, a mezőgazdaságon belüli ágazatok, amelyekben hagyományosan nagy a szerepünk, az elmúlt években mégis visszaestünk.)

2007-ben a beszámolót leadó mezőgazdasági vállalkozások 450 milliárdos bevételről számoltak be, egy évvel később jóval többről, közel 680 milliárdról. 2012-ben az 1 770 milliárd forintot is meghaladta a szektor árbevétele. A stabil forgalomnövekedés az egy cégre jutó bevételben is jól látszik. Míg 2007-ben 56 millió forint volt az egy cégre jutó átlagos bevétel, addig 2012-re ennek háromszorosát is meghaladta közel 175 millió forintos átlagértékével.

A mezőgazdasági cégek árbevétele és adózás előtti eredményének alakulása - Forrás: bisnode

A Bisnode megvizsgálta az adózás előtti eredmény alakulását is, amire egy 2009-es alacsonyabb értéktől eltekintve szintén növekedés jellemző. A mezőgazdaságban tevékenykedő és beszámolót leadó vállalkozások adózás előtti árbevétele 157 milliárd forint volt 2012-ben.

Export dominál a nagyoknál

Mezőgazdaság: nem tuti a siker
A leggazdagabb magyarok listáján sok olyan régi és új szereplő van, akinek vagyona mezőgazdasági vállalkozásból származik, nem csoda, hogy sokan más – mostanság nem olyan jól menő – szakmából is megpróbálkoznak az agrártevékenységgel. Csakhogy a siker nem garantált.
Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 215 milliárd forintos forgalma, az ágazat 2012-es teljes árbevételének alig több mint 10 százalékát adja. Több más iparágban a tíz legnagyobb szereplő akár a teljes piac felét is lefedi, de a mezőgazdaság esetén nincs így, itt kisebb a részesedésük, ezért több jelentős szereplőről beszélhetünk.  A TOP 10 mezőgazdasági vállalat egy kivételével nyereséget könyvelt el 2012-ben, illetve 9-en bevételük nagy részét exportból termelik. A 215 milliárdos árbevétel több mint fele, 110 milliárd származott exportból 2012-ben.

Hosszabb fizetési határidők, de kisebb késések

A mezőgazdaságban az átlagos fizetési határidő 32 nap, de az ágazat jellegéből adódóan és a szezonalitás miatt előfordulnak extrém hosszú fizetési határidők is. Az elmúlt évekhez képest nőtt a mezőgazdaságban a jellemző számlafizetési határidő, így meghaladja az országos átlagot, ami jellemzően 29-30 nap.

A késedelmek viszont alacsonyabbak az országos szintnél, mivel a mezőgazdaság szereplői amennyiben a késnek számláikkal akkor 16 nappal később fizetnek átlagosan, míg országos szinten a vállalkozások 22-23 napot csúsznak a fizetéssel. Több számlát is fizetnek határidőben a mezőgazdasági cégek, mint az országos átlag. A szektor szereplői számláik 68 százalékát időben fizetik, míg országos átlagban a számlák 60 százalékának az ellenértéke érkezik be csak időben.

A Bisnode elemzése kiemeli, hogy mint az minden ágazatban, a mezőgazdaságban is fontos a partnerek fizetési magatartásának követése, hogy teljesebb képet kapjunk egy-egy cég megbízhatóságáról. A kockázatossági mutatószámok jelzik, hogy egy vállalkozás milyen valószínűséggel válik fizetésképtelenné a következő egy évben, illetve milyen fegyelemmel fogja számláit kiegyenlíteni. Mivel a mezőgazdaságot a külső körülmények különösen érintik, ezért az ebben a szektorban tevékenykedő vállalkozásokkal való üzletkötés esetén elengedhetetlen a partnerek folyamatosa figyelése. Már egy bírság, végrehajtás is fontos információkat hordozhat a vállalkozás fizetőképességével kapcsolatban.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo