Így változhat jövőre a társasági adó

A 2014-es adócsomag a társasági adó (tao) tekintetében is számos változtatást hozhat, amelyek többnyire a cégek helyzetét lennének hivatottak könnyíteni. Tao 2014. évi várható változásának jegyében bővítik mind a kutatás-fejlesztési tevékenységek, mind a beruházások apropóján igénybe vehető adóalap, illetve adókedvezményeket.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cél, hogy könnyebbé tegyék a cégek életét - Kép: Pixabay

A k+f beruházások kapcsán megjelenő új kedvezmény, hogy 2014-ben lehetővé válik a kapcsolt vállalkozások által végzett ilyen jellegű tevékenység utáni adóalap-kedvezmény igénybe vétele is. Magyarán az adózó a belföldi kapcsolt vállalkozás kutatás-fejlesztési tevékenysége alapján megállapított, de az utóbbi által nem érvényesített adóalap-csökkentő tétellel csökkentheti adóalapját. Ennek feltétele az, hogy az érintett kutatás-fejlesztés valamilyen módon kapcsolódjon az adózó, illetve a kapcsolt vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez. Az adózónak szüksége van ezen felül a kapcsolt vállalkozás nyilatkozatára, amely tartalmazza a kutatás-fejlesztési tevékenysége közvetlen költségének összegét, illetve az ez alapján az adózó által érvényesíthető kedvezményt – írta Hegedüs Sándor az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A javaslat a kkv-k beruházási adóalap-kedvezményének alkalmazását a szoftvertermékek felhasználási jogára is kiterjesztené. Az adóalap-kedvezmény érvényesítésének korlátja továbbra is évi 30 millió forint marad.

Az adótörvények változásáról részletesebben itt olvashat!

Szintén a kkv-kra vonatkozó kedvezmények bővítését jelenti ugyanakkor, hogy jövőre nő a tárgyi eszköz beruházás céljából felvett hitelek kamata után igénybe vehető adókedvezmény. Eszerint a jelenlegi 40 helyett 2014-ben a kamat 60 százalékáig lehet igénybe venni adókedvezményt ilyen címen. A nagyobb kedvezmény azonban csak a 2013. december 31. után megkötött hitelszerződések esetében áll rendelkezésre, míg a korábbi ügyletek esetében marad a 40 százalék.

A kedvezmény bővítését némileg árnyalja, hogy a százalékos növekedés ellenére az igényelhető abszolút összeg nem változik: marad továbbra is a 6 millió forintos plafon. A kkv-kra vonatkozó adóalap, illetve adókedvezmény összege az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában az adózó választása szerint csekély összegű (de minimis) támogatásnak, vagy a csoportmentes rendelet szerinti támogatásnak minősül.

Így változik jövőre a cafeteria!
Bár nem ígér alapvető változásokat a béren kívüli juttatások terén a Parlament elé terjesztett adótörvény javaslat, mégis érdemes néhány kedvezményre és szigorításra odafigyelnünk. Fata László cafeteriaszakértő hívja fel a figyelmet a legfontosabb változásokra!

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo