Így változhat jövőre a társasági adó

A 2014-es adócsomag a társasági adó (tao) tekintetében is számos változtatást hozhat, amelyek többnyire a cégek helyzetét lennének hivatottak könnyíteni. Tao 2014. évi várható változásának jegyében bővítik mind a kutatás-fejlesztési tevékenységek, mind a beruházások apropóján igénybe vehető adóalap, illetve adókedvezményeket.

A cél, hogy könnyebbé tegyék a cégek életét - Kép: Pixabay

A k+f beruházások kapcsán megjelenő új kedvezmény, hogy 2014-ben lehetővé válik a kapcsolt vállalkozások által végzett ilyen jellegű tevékenység utáni adóalap-kedvezmény igénybe vétele is. Magyarán az adózó a belföldi kapcsolt vállalkozás kutatás-fejlesztési tevékenysége alapján megállapított, de az utóbbi által nem érvényesített adóalap-csökkentő tétellel csökkentheti adóalapját. Ennek feltétele az, hogy az érintett kutatás-fejlesztés valamilyen módon kapcsolódjon az adózó, illetve a kapcsolt vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez. Az adózónak szüksége van ezen felül a kapcsolt vállalkozás nyilatkozatára, amely tartalmazza a kutatás-fejlesztési tevékenysége közvetlen költségének összegét, illetve az ez alapján az adózó által érvényesíthető kedvezményt – írta Hegedüs Sándor az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A javaslat a kkv-k beruházási adóalap-kedvezményének alkalmazását a szoftvertermékek felhasználási jogára is kiterjesztené. Az adóalap-kedvezmény érvényesítésének korlátja továbbra is évi 30 millió forint marad.

Az adótörvények változásáról részletesebben itt olvashat!

Szintén a kkv-kra vonatkozó kedvezmények bővítését jelenti ugyanakkor, hogy jövőre nő a tárgyi eszköz beruházás céljából felvett hitelek kamata után igénybe vehető adókedvezmény. Eszerint a jelenlegi 40 helyett 2014-ben a kamat 60 százalékáig lehet igénybe venni adókedvezményt ilyen címen. A nagyobb kedvezmény azonban csak a 2013. december 31. után megkötött hitelszerződések esetében áll rendelkezésre, míg a korábbi ügyletek esetében marad a 40 százalék.

A kedvezmény bővítését némileg árnyalja, hogy a százalékos növekedés ellenére az igényelhető abszolút összeg nem változik: marad továbbra is a 6 millió forintos plafon. A kkv-kra vonatkozó adóalap, illetve adókedvezmény összege az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában az adózó választása szerint csekély összegű (de minimis) támogatásnak, vagy a csoportmentes rendelet szerinti támogatásnak minősül.

Így változik jövőre a cafeteria!
Bár nem ígér alapvető változásokat a béren kívüli juttatások terén a Parlament elé terjesztett adótörvény javaslat, mégis érdemes néhány kedvezményre és szigorításra odafigyelnünk. Fata László cafeteriaszakértő hívja fel a figyelmet a legfontosabb változásokra!

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo