Így nem sikkaszt a dolgozó

Bárkivel és bármikor megtörténhet, hogy kilopnak a zsebéből egy kis pénzt. De érdekes módon éppen a kisebb vállalkozásokkal esik meg gyakrabban, hogy éppen az alkalmazottak lopják meg a céget. Mutatunk most öt tippet, hogyan lehet ezt elkerülni.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Bármilyen furcsa is, nem a nagyvállalatoknál ragad a dolgozók kezéhez egy kis pénz a kasszából, vagy csurran-cseppen a beszerzések után, hanem éppen a kisvállalkozásokat fenyegeti a dolgozói sikkasztás. A károkozó munkavállalók elsősorban ugyanis azt használják ki, hogy ezeknél a cégeknél laza a pénzkezelési szabályzat, és ritkán – ha egyáltalán – leltároznak. Habár magyar statisztikák nem a legfrissebbek ezen a téren, az OECD felmérése szerint a tagállamokban minden évben, minden harmadik kis- és középvállalkozást meglop a saját dolgozója. A most következő öt tippünk segítségével elkerülheti, hogy önt is meglopják az alkalmazottak és megspórolja ezeket a váratlan és kellemetlen „költségeket”.

Legyünk tisztában azzal, hogy velünk is megtörténhet

Számtalan alkalommal hallani a megkárosítottak szájából: „megbíztam benne”. Egy keményen dolgozó kisvállalkozó megbízik a pénztárt kezelő alkalmazottjában, a könyvelőjében, a befektetési tanácsadójában. Csakhogy éppen ezzel a bizalommal éltek vissza több esetben is az elmúlt időszakok brókerbotrányaiban. Ezért a legfontosabb tanácsunk Ronald Reagan volt amerikai elnök híres mondása: bízz, de ellenőrizz!

Sok vállalkozó azért nem néz utána legalább szúrópróbaszerűen, hogy állnak a könyvei, mennyi van a bankszámláján, mire mennek el pénzek a beszerzéseknél, mert attól tart, hogy megsérti azt a bizalmi viszonyt, ami közte és az alkalmazottja között fennáll. Ezért világossá kell tenni, hogy ez az ellenőrzés – ideális esetben állandó kontroll – éppen a bizalom erősítésére szolgál, nem pedig a megroppanását mutatja.

A bank nem lop meg

Ha a beérkező bevételeink az iroda hátuljában gyűlnek egy fémdobozban, és csak számlahalmokból tudjuk, hogy mennyi pénzünk lehet, akkor ne lepődjünk meg, ha néhány forintnak lába kél. Vezessünk nyilvántartást minden beérkező számláról, készüljön heti, vagy napi összesítés a bevételekről, amelyeket egy banki számlán tároljunk. A számlákat meg lehet hamisítani, de az enyveskezű dolgozók nem tudnak nyom nélkül leemelni pénzt a bankszámlánkról.

Sok pénzt kezel egy kolléga? Kérjen biztosítékot!
A munkaadók többsége szereti „bebiztosítani” magát a munkavállalói által esetlegesen okozott kárral összefüggésben, különösen akkor, ha a munkavállaló pénzzel, értékekkel dolgozik. Van rá lehetőség!
Éppen ezért érdemes nem egy, hanem két számlát vezetni: az egyiken a bevételeket gyűjtsük, a másikról intézzük a kiadásokat. Így kontroll alatt tarthatjuk, mennyi pénz folyik ki a pénzből és szemet szúrnak az indokolatlan kifizetések, vagy beszerzések.

Különítsük el a jogosultságokat

Ha egy alkalmazott felügyeli az elszámolást, és hozzáfér a bankszámláinkhoz is, úgy könnyen elcsábulhat, sokszor még a lebukás veszélye sem riasztja el. Hiába kerül börtönbe, a baj akkor már megesett, az ellopott pénznek pedig bottal üthetjük a nyomát. Ezért érdemes a különféle a felelősségi köröket több alkalmazott között szétosztani, ezzel is csökkentve annak az esélyét, hogy egy nagyobb összeg egy óvatlan pillanatban elsikkasszon egy szerencsétlen pénztárost.

Készítsünk pénzkezelési szabályzatot

Sok vállalkozásnál elkerülhetetlen, hogy az alkalmazottak pénzeket kezeljenek. Akár készpénzről, akár a bankszámlánkon lévő pénzről van szó, szigorú szabályokat kell lefektetnünk, és a betartásukat felügyelnünk kell! (Itt olvashatja, mire kell ügyelni egy ilyen szabályzat összeállításánál!)

Vegyünk igénybe egy független könyvvizsgálót

Rendszeres időközönként nézessük át a cég pénzügyeit egy független könyvvizsgáló céggel. Nem kell minden hónapban ellenőriztetnünk velük minden fillért, de egy-két évenként érdemes átnézetni, mire mennyit költöttünk, mi hogyan lett elszámolva, stb. Ez ugyan első pillantásra pénzkidobásnak tűnhet, de a valóságban komoly összegeket spórolhatunk, hiszen ha bűncselekményre nem is derül fény, tanácsokat kaphatunk arra nézve, hogyan bánhatunk hatékonyabban a pénzünkkel.

Mikor lehet megtéríttetni a dolgozóval a kárt?
A munkajogban a kártérítési felelősség szigorúan szabályozott és – a munkavállaló kártérítési felelősségét illetően – erősen korlátozott. Ám vannak olyan esetek, amikor a jog nem köti meg a munkáltató kezét.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo