Így lettem Elon Musk munkatársa – állásinterjú a különc milliárdosnál

Hogyan jut valaki álláshoz Elon Musknál, a különc amerikai milliárdosnál, az űrrakéták és a Tesla villanyautók gyártójánál? Érdekesen – és másképp, mint egyebütt...

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bülent Altan több, mint tíz éven át a SpaceX-nél, Musk űrhajózási vállalkozásánál dolgozott, utoljára, a rakétafejlesztés főmérnökeként, a nagyvállalkozó egyik legközelebbi munkatársa volt. Pályafutása nem volt véletlen, miután gondozói már az óvodában feljegyezték: a gyerek állandóan rakétákat épít...

Elon Musk
(fotó: Flickr/Oninnovation)

Jó pár évvel később számítástudományt tanult Münchenben, majd űrhajózási technikát a jeles Stanford Egyetemen, a kaliforniai Szilikon-völgyben. Ott hallott először a SpaceX-ről: a vállalkozás akkor még fiatal alapítója, Elon Musk, ellátogatott az egyetemre, hogy cégéhez munkatársakat toborozzon a tehetséges végzős diákok soraiból.

Altannak eszébe sem jutott, hogy ott hagyja a Szilikon-völgyet, „de Musk tervei olyan izgalmasak voltak, hogy legalább egyszer meg akartam nézni a SpaceX-et” - emlékezik a t3n.de portálon a jelölt. Így jelentkezett felvételre, majd több előzetes teszten átesve értesítést kapott: jöjjön személyes bszélgetésre Muskhoz.

Elon Musk és a SpaceX: az employer branding nem rakétakilövés
Elon Musk idén napvilágra került, munkavállalóinak írt levele és a Falcon Heavy Nap körüli pályára állítása két, a világ számára meghatározó, munkáltatói márka szempontjából is példaértékű eseményt jelentett. Musk leveléből kiderült, hogy a vezetők iránymutatása a cég munkáltatói márkájának alapja.

A cégtulajdonos azzal kezdte, hogy bonyolult geometriai kérdést tett fel neki, amelyre két helyes válasz is létezett. Az egyiket Altan tudta, a másik kiderítésére némi segítségre volt szükség Musktól. Azután jól elbeszélgettek – de a jelölt, meglepetésére, nem kapott munkaajánlatot. Ellenkezőleg: Hallotta Altan barátaitól, hogy ő egyáltalán nem is akar Los Angelesbe költözni, mert nem szereti a várost – közölte vele a főnök. „Most úszott el tehát az állás”, gondolta ezután Altan. Egyébként elsősorban azért akart a Szilikon-völgyben maradni, mert a felesége ott dolgozott, a Google-nál.

Mint azonban most kiderült, Musk korábban, a beszélgetésre felkészülve erről is tudomást szerzett s mivel meg akarta szerezni a tehetséges fiatal mérnököt, felhívta Larry Page-et, a Google alapítóját és kis szívességet kért tőle: ugyan, helyezze már át Altan feleségét Los Angelesbe. Ez aznap meg is történt, amint most Altan Musktól értesült. „És mihez kezd most?” - kérdezte az elképedt fiatalembertől jövendő munkaadója... Altan kifogyott az érvekből és aláírta a szerződést. 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo