Hogyan tűnhetünk ki társaságban?

Még azok is elbátortalanodhatnak egy nagyobb társaságban, akik egyébként magabiztosak és barátságosak. Pedig egy emberekkel teli szobát is „meg lehet dolgozni”, ennek is megvan a trükkje, de a svédasztalnál ácsorgást azért hagyjuk a végére.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/pakorn

Sokan, még a négyszemközti beszélgetésekben magabiztosan és barátságosan viselkedő emberek is gyakran visszahúzódóvá, szinte láthatatlanná válnak nagyobb összejöveteleken partikon. Kezdő üzletemberek sokszor szinte megsemmisülnek az idegen arcok tengerében és idejük nagy részét a sarokban állva töltik, miközben azzal próbálkoznak, hogy legalább egy barátságos arcot felismerjenek a tömegből, egy ismerőst, akihez oda mehetnek. Majd végül, ha sikerül valakivel megismerkedniük szánalmasan fogadkoznak, hogy hasonló eseményre soha többé, még a lábukat sem teszik be. (Persze nem árt szem előtt tartani a hatékony bemutatkozás három aranyszabályát!)

Képzeljük el most ugyanezt a helyzetet egy másik forgatókönyvvel. Társasági emberünk magabiztosan belép a szobába, majd körbenéz, hogy felmérje a tömeget. Ezt követően körbesétál, majd egy számára szimpatikus csoporthoz csatlakozik; néhány percig hallgatja a beszélgetésüket, aztán fokozatosan ő is belelendül, és érdekes, ám semleges közbevetéseivel, megjegyzéseivel bekapcsolódik a társalgásba. Megtörténik a bemutatkozás, és alig telik el kis idő, már ő áll a csoportosulás középpontjában.

A folyamat szükség szerint ismételhető, ha viszont egy adott csoport túlságosan zártnak, szorosnak és összetartónak mutatkozik ahhoz, hogy befogadjon egy idegent, nagy társas intelligenciával bíró emberünk továbbáll egy másik csoporthoz.

Ennek is megvan a trükkje

8 dolog, amit a vonzó emberek tesznek – és mi is utánozhatjuk
Tanulmányok újból és újból kimutatják, hogy a vonzó emberek sikeresebbek. Ahelyett azonban, hogy szomorúan beletörődnénk a ténybe, hogy nem nézünk ki úgy mint Brad Pitt vagy Angeline Jolie, lássuk mi az, amit mégis megtehetünk! Hisz nem csak a külsőség számít!
Mint szinte mindennek, egy emberekkel teli szoba „megdolgozásának” is megvan a maga trükkje, ami ráadásul tanulható, gyakorolható, illetve az ehhez kapcsolódó készségek fejleszthetőek is. Először is, viselkedjünk magabiztosan. Ha folyamatosan az jár a fejünkben, hogy „Segítség, nem ismerek senkit!, „Bárcsak valahol máshol lennék!” nem valószínű, hogy túl pozitív képet sugallunk önmagunkról. Viszont ha mély lélegzetet veszünk, mielőtt belevetnénk magunkat a társaság sűrűjébe azonnal jóval magabiztosabb benyomást kelthetünk, illetve határozottabbak leszünk és otthonosabban érezzük magunkat. Lecsillapodhatunk és minél oldottabb lesz a megjelenésünk, annál ellazultabban fognak azok is viselkedni, akik találkoznak velünk.

A másik dolog, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a tömeg egyénekből áll. Minden esetben van legalább egy olyan személy, aki körbe-körbe járkál a helyiségekben, és kicsit elveszettnek tűnik. Közelítsünk hozzá mosolyogva, rokonszenvet ébresztő testbeszéddel és mutatkozzunk be. Szinte bizonyos, hogy olyannyira örülni fog az iránta irányuló érdeklődésnek, hogy ő is érdeklődéssel és jóindulattal fog viseltetni irántunk. (Persze azért fontos, hogy az első benyomása megfelelő legyen, hogy ezt elérhesse, kövesse szakértőnk tanácsait!)

A végső megoldás: a szendvics

Ha viszont egyetlen magányos lelket sem találunk, keressük meg a büfét, vagy a svédasztalt. A szendvicsek nagyon könnyen összehozhatnak a beszélgetőtársakkal. Ennél is jobb megoldás, ha egy tárcányi ételt veszünk a kezünkbe és körbejárjuk bele a helyiséget – biztos, hogy sikerül megtörnünk a jeget. Még mielőtt ráeszmélnénk, tökéletesen ellazulunk, megnyugszunk, és azon kapjuk magunkat, hogy élvezzük az összejövetelt.

Az első benyomás tudománya
Tudományos tények is alátámasztják, hogy az első benyomás különleges jelentőséggel bír. Megváltoztatni nem, vagy csak nagyon nehezen lehet, és akkor is közlünk valamit vele magunkról, ha ezzel nem foglalkozunk tudatosan. Érdemesebb tehát kézben tartani.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo