Hogy készüljünk a karácsonyi rohamra e-kereskedőként?

Atiyeh Nabilt, a szerverbérlés, üzemeltetés és hoszting szolgáltatásokat nyújtó Rackforest ügyvezetője a Kosárérték Magazinnak nyilatkozott arról, hogyan érdemes elkezdeni a kapacitásbővítést a Black Friday előtt.

Kapacitásbővítésre alapvetően két fő irány lehetséges, mondta Nabil. Amikor egyetlen gép szolgálja ki a látogatókat, illetve amikor egy terheléselosztó mögött több gép dolgozik. Az utóbbi struktúra azért ajánlott, mert rugalmasan bővíthető. Egy nagyobb webshop esetén eleve három szerver beállítását javasolja, mégpedig redundáns módon. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik gép kiesik, a másik át tudja venni a funkcióit. Ha látjuk a terhelés növekedését, további szervereket tudunk hadba állítani.

Szerverbővítés roham előtt

Black Friday: hasznos tippek eladóknak
A 7 Digits szakértőjének segítségével adunk néhány gyakorlati tippet azoknak a cégeknek, amelyek szintén harapnának egyet az ünnepi tortából.
Egy webáruháznál pontosan lehet tudni, hogy az év vége jelenti a legnagyobb terelést, ezért erre az időszakra érdemes bővíteni a szerverkapacitást. Előfordulhat persze, hogy alábecsüljük a forgalmat, ilyen esetre érdemes a további szervereket egyesével bérelni.

Dedikált gépek és virtuális szerverek (VPS) egyaránt használhatók. A VPS-ek a felhasználó szempontjából ugyanúgy működnek, mintha különálló saját gépek lennének, valójában azonban egy nagy teljesítményű szerverrendszer kapacitásából különítünk el egy egységnyit az adott ügyfél számára. VPS-ből létezik például 4, 8, 16, 32 és 64 gigabájt memóriával felvértezett változat is. Egy webáruháznak tipikusan a 8-16 gigabájtos verzió javasolt.

A kapacitás bővítése egy dedikált gépen ezt szerelést igényel, míg egy VPS-en sokkal gyorsabban, szoftveresen megoldható, akár egy óra alatt is. Ha ez nem elég, akkor jön a horizontális bővítés: új gépet kell üzembe állítani, ami 1-2 órás munkát jelent. Ebben az esetben ugyanis számos rendszergazdai beállításra van szükség: konfigurációs, PHP és egyéb beállításokat kell elvégezni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha reggel indul a Black Friday akció, és az első 1-2 órában látszik, hogy nem elég a kapacitás, akkor egy új gép révén nagyjából délre fog megoldódni a helyzet.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo