hirdetés

Gyorsan tanulnak a magyar vállalkozók

Három-öt százalékos megtakarítást hoz idén átlagosan a villanyszámlán a szolgáltatóváltás az ALTEO belső felmérése szerint - Egyre több kis- és közepes cég versenyezteti a különböző energiakereskedőket
hirdetés

3-5 százalékot spórolnak a kkv-k a szolgáltatóváltással az idei áramtarifáikhoz képest, egyre több kis- és közepes vállalkozás versenyezteti tudatosan energiabeszállítóit – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. saját ügyfélportfólióján végzett elemzéséből. A kiélezett versenyben a fogyasztók megtartása is egyre nagyobb kihívást jelent az energetikai szolgáltató cégeknek, nem véletlen, hogy már a saját energiakereskedőtől kért ajánlatokban is kedvezményekkel igyekeznek megtartani partnereiket a cégek.

Tévedés azt hinni, hogy nem lehet csökkenteni a fogyasztást - Kép: SXC

Az átlagosan 3-5 százalékos megtakarítás a vállalkozások számára kilowattóránként fél-egy forintot jelent. Ez a legkisebb fogyasztási kategóriában – évi 50-200 ezer kilowattóra – is akár 100-150 ezer forint megtakarítását eredményez. „Ez a havi 8-12 ezer forintos költségcsökkentés a lélektani határ. Ezért még a legkisebb vállalkozások is belevágtak idén az energiakereskedők megversenyeztetésébe” – ismerteti a tapasztalatokat Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója. Fogyasztási egységenként hasonló mértékű megtakarítást érhettek el a következő kategóriába – 200-500 ezer kilowattóra áram évente – tartozó cégek is. Ettől fölfelé viszont a spórolás mértéke 5-10 fillér körül alakul fogyasztási egységenként.

Az idei év másik tanulsága, hogy míg 2-3 évvel korábban a kkv-szegmens képviselői elsősorban beszerzési társulásokba tömörülve igyekeztek kedvező árakat kialkudni maguknak a piacon, ma már egyedül is belevágnak a folyamatba. „Rájöttek a cégek, hogy egyáltalán nem ördöngösség az energia beszerzés megversenyeztetése, ráadásul igenis folyik a verseny a kisfogyasztókért is” – mondja Kis Gergely.

Egyre több kis- és közepes vállalkozás tartja a versenyképesség egyik eszközének az áram és gáz olcsóbb beszerzését. Ennek megfelelően a kérdés is sok helyen a stratégia döntéshozó kezébe került. Néhány éve az volt a jellemző, hogy a cégek közel egy ötödében az energiakérdésekért nem a cégvezető, hanem a titkárnő vagy az irodavezető felelt. „Ez ma már az esetek döntő többségében nem így van. Egyre többször kerül sor arra, hogy a személyes egyeztetéseken a legfelsőbb szintű vezetéssel egyeztetünk” – mutat rá a kérdés stratégia fontosságát jelző változásra az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

Az áramkiadások faragásának a kedvező árú beszerzés ugyanakkor csak egy része, az energetikai társaság szakértői szerint. „Tévhit ugyanis, hogy a vállalati áramfogyasztást nem lehet jelentősen mérsékelni” – mutat rá Kis Gergely. Habár a céges energiaracionalizálási projekteknek csak egy kisebb része érinti az áramfelhasználás mérséklését, éves szinten akár 10 százalékkal is lehet faragni a villamosenergia-felhasználáson.

Ráadásul az áram esetében sokkal fontosabb a humán tényező. Csak az irodák és a munkaterületek megfelelő megvilágításával 2-4 százaléknyi költséget lehet megspórolni, míg az ésszerű nyári belsőhőmérséklet-szabályozással, légkondicionáló használattal további 3-6 százalék is lehet a megtakarítás. „A mérési adatok sok esetben megdöbbentőek, és már pusztán ez is elég ahhoz, hogy felelősségteljesebben használják a világítást és a légkondicionálót az irodában” – mutat rá az energiakereskedelmi igazgató. Az ALTEO kereskedelmi igazgatója szerint sok esetben már a mérési adatokra alapozott tájékoztató anyag is hatásos eszköz lehet a cégvezetés kezében.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo