Felgyorsíthatja munkavégzésed a 2 perces szabály

Nem szabad elaprózni magunkat. A számítógépünkön kinyitott-becsukott ablakok között ingázik fókuszunk, a hosszabb koncentrálást igénylő, nagyobb feladatokra egyre kevésbé van mentális energiánk. Csakhogy az apróbb feladatok halasztgatása, tologatása sem jó. Hogyan döntsük el, mibe vágjunk bele? Ebben lehet iránymutató a "2 perc szabály"

A világ tele van "produktivitás szakértőkkel", akik szabályokat fektetnek le, amelyeket betartva -szerintük- szupermunkaerővé válhatunk. Ezek némelyike egymásra rímel és egymást erősíti, de van olyan, amelyik ellentmond és kizárja a másikat.

Motiváció: ne kérj, hanem adj tanácsot…
Ha nem érezzük magukat motiváltnak a munkahelyen, nem az a legjobb megoldás, ha tanácsot kérünk másoktól, derül ki egy frissen megjelent kutatásból. Ha mi próbálunk segíteni valakinek, azzal magunkat is motiváljuk.
Sok tréner és coach magától értetődnek tartja, hogy érdemes készíteni egy listát a napi tennivalókról, mielőtt megérkezünk a munkahelyünkre. (Esetleg még előző nap összeírni őket a munkanap végén.) Ez egy körülbelüli munkaprogram, ami nyilván változni fog attól függően, hányan zavarnak meg minket és milyen előre nem látott problémák adódnak, amik azonnali beavatkozást és reakciók igényelnek.

Azonban nem szabad túl mereven ragaszkodni ehhez a listához, hiszen a napközben felbukkanó új feladatokat is intézni kell. Ha ezek felhalmozódnak, az olyanná tesz minket a külvilág szemében, mint aki nem tud gyorsan, időben válaszolni az emailekre és megadni a kellő inputot kollégák munkája számára.

Josh Zerkel, az Evernote képzési igazgatója szerint van az új feladatokra való reagálásra egy alapszabály:

  • Ha a szóban forgó tennivaló olyan egyszerű, hogy nem kell a számítógépképernyőn az asztalra lerakni az ablakot, amiben dolgozunk és egy menetben gyorsan el tudjuk végezni, akkor ne habozzunk vele. Végezzük el a feladatot.
Kép: Everypixel.com

Zerkel hozzáteszi, tök mindegy, hogy 2 percbe vagy 5 percbe telik az adott dolog abszolválása: ha viszonylag egyszerű és momentán van időnk rá, akkor lássunk neki. A "2 perc szabály" egyébként David Allentől származik, Zerkel csak kicsit továbbdefiniálta.

Olyan ez, mintha egy kis takarítást végeznénk a munkanap egyes periódusaiban: minden apró feladaton gyorsan végigszáguldunk, hogy csak a néhány nagyobb, komplikáltabb feladat maradjunk előttünk, s annak zavaró tényezők nélkül nekiveselkedhessünk.

Zerkel szabálya a halasztgatás ellenszere. Ő maga is bevallotta, hogy rengetegszer történt már meg vele, kitűzött egy időpontot a naptárjában egy idegesítő email megválaszolására, de amikor már odajutott, teljesen fáradt, és elhalasztotta az elvégzését másnapra. Ebből lesznek aztán sértődések, késések, munkatársak sürgetései, mert nem áll rendelkezésünkre egy kintről jövő válasz egy ügyben. Ismerős helyzetek.

A másik oka annak, hogy miért hasznos a kis feladatok gyors megoldása: lendületet ad és a hatékonyság érzetét kelti bennünk, ha azt látjuk, hogy egyik dolgot a másik után pikk-pakk megoldunk. Merthogy annál nincs rosszabb, ha az ember úgy dolgozik, hogy azt érzi, nincs lendülete, húzza maga után a lábát, és nem halad semmivel.

(Business Insider)

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo