hirdetés

Ezért ne adjon kölcsön fogadásra

A követelések behajtásának mindenki által ismert megoldása a bírósági út igénybevétele, amelyet végrehajtási eljárás követ, amennyiben az adós önként nem fizeti meg a tartozását. Létezhetnek olyan tartozások, amelyek fennállnak ugyan, de bírósági utat nem lehet igénybe venni a kikényszerítésükre. Melyek ezek a követelések?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az elévült követelés

Gyakori tévhit, hogy az elévülés megszünteti a tartozást. Ez azonban nem igaz, ugyanis ha egy követelés elévül, attól még nem szűnik meg, hanem annyi történik, hogy bírósági úton nem lesz érvényesíthető. Tehát aki hosszú ideig nem érvényesíti a követelését, az nem veszti ezt el, hanem azt a jogát veszíti el, hogy bíróság segítségével kényszerítse ki a teljesítést.

Ennek akkor van jelentősége, ha valaki például önként kifizeti az elévült tartozását. Az önként teljesített elévült tartozást utólag már nem lehet visszakövetelni, hiszen a tartozás nem szűnt meg az elévüléssel.

Fontos megjegyezni, hogy az elévülést a bíróság hivatalból nem veszi figyelembe, hanem hivatkozni kell rá. Ha az adós nem hivatkozik a tartozásának elévülésére, akkor bíróság minden további nélkül lefolytathatja az eljárást, és adott esetben kötelezheti az adóst a fizetésre.

Játékból vagy fogadásból eredő követelés

Kép:Pixabay

A játékból vagy fogadásból eredő követeléseket csak akkor lehet bírósági úton érvényesíteni, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le. A szerencsejáték szervezésének, lebonyolításának feltételeit külön törvény szabályozza, és e tevékenységet az adóhatóság ellenőrzi. Ha a követelés nem a törvény szerinti hatósági engedéllyel bonyolított játékból, fogadásból ered, akkor nem lehet bírósághoz fordulni a követelés behajtása végett. Például a helyi kocsmában zajló ultizásból származó követelés nem vihető eredményesen bíróság elé, de ha az adós önként fizeti ki a tartozását, akkor azt már nem kérheti vissza.

A tartozás és az új Ptk.
Külön kell beszélni a tiltott szerencsejátékokról. Tiltott szerencsejáték az olyan játék, fogadás, amely a szerencsejátékról szóló törvény alá tartozik, de ennek ellenére a megfelelő engedély nélkül bonyolítják. A törvény alá tartozik például a kártyajátékok közül póker, vagy a huszonegy (blackjack). Ha tiltott szerencsejátékból (pl. megfelelő engedély nélkül szervezett póker játszmából) származik a követelés, akkor a követelés semmis, tehát még önkéntes fizetés esetén is visszakövetelhető az összeg. Ha viszont nem tiltott szerencsejátékból (pl. bridzs, ulti) származik a követelés, akkor az önkéntes fizetés nem kérhető vissza.

Játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsön

A szerencsejátékokhoz kapcsolódik, hogy nem érvényesíthető bíróság előtt a kifejezetten játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsönből eredő követelés. Ebben az esetben nincs jelentősége, hogy törvényes vagy tiltott játékra vagy fogadásra adták a kölcsönt, semmilyen esetben nem követelhető bíróság előtt az ilyen kölcsönből származó igény. Fontos, hogy a kölcsönadónak a kölcsönadáskor ez esetben tudnia kell, hogy a kölcsönt játék vagy fogadás céljára kívánja használni a kölcsönvevő. Ellenkező esetben csak egy hétköznapi kölcsönügyeltről beszélünk.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo