Ezért jó munkaerő az introvertált ember

Megbízható, sőt átlagon felüli elme is lehet az introvertált ember, mégis rossz a híre. Mert nem szeret beszélni. De hallgatása mögött egy kreatív és érzékeny személyiség rejlik. Ideális esetben még remek vezetői képességekkel is rendelkezhet.

Közkeletű vélekedés, hogy a nagy dumás, extrovertált, társaságkedvelő emberek jól boldogulnak a szakmájukban, akárhol is dolgozzanak. Az introvertáltakat gyakran csodabogaraknak nézik, illetve sokan nem tudnak mit kezdeni a szótlanságukkal. Pedig sok olyan képesség szól mellettük, ami példás munkavállalókká teszi őket.

Az introvertáltaknak gyakran rémálom végigolvasni az álláshirdetések, mert még a viszonylag önállóbb, autonómabb -tehát kevesebb interakciót igénylő- pozícióknál is -mint például az informatikus- a cégek megkövetelik, hogy a jelentkező amolyan "cheerleader" típus legyen. Aki szeret együtt hülyülni a kollégáival és amikor sikert érnek el, vagánykodóan összecsapni a többiekkel a tenyerét.

Így működik az introvertált emberek agya

Alapvető különbség, hogy a külvilágból szerzett impressziókat az introvertáltak hosszabb ingerületi pályákon dolgozzák fel, állítja Marti Olsen Laney The Introvert Advantage című könyvében. Az információk olyan idegpályákon haladnak át, amik a hosszútávú memóriával és a tervezéssel vannak kapcsolatban. Magyarán az introvertáltaknak komplexebb dolog feldolgozniuk az interakciókat és az eseményeket. A külső benyomásokat egybevetik saját belső gondolataikkal és érzéseikkel. A néhai pszichológus, Hans Eysenck szerint az introvertáltaknak kevesebb külső stimulusra van szüksége, hogy éberek legyenek. Ennek a hátulütője az, hogy könnyen túlstimulálja őket a világ.

Kép:Pixabay

Az extrovertált emberek agyát energiapazarló idegrendszer működteti, az introvertáltak agyát viszont energiaspóroló üzemmód. Érzékenyebbek a dopaminra, az idegrendszer azon vegyületére, mely a boldogságérzetet szabályozza, ezért ebből kevesebb is elég nekik ahhoz, hogy kellemesen érezzék magukat. Ezért érzik jól magukat, ha "csak" egy könyvet olvasnak, ha elmélyülnek a gondolataikban, vagy a saját kreatív ideáik között barangolnak a fejükben.

Nem okoz nekik örömet a nagy kockázatvállalás, ami az extrovertáltak egyik kedvenc gyönyöre. A hirtelen meglepetések is kevésbé villanyozzák fel őket. Viszont az introvertált emberek figyelme kiterjed a környezetük összes elemére, a tárgyaknak, színeknek, időjárásnak éppolyan figyelmet szentelnek, mint az embereknek. Amikor gondolkodnak, visszanyúlnak a hosszútávú memóriájukba is, vagyis állandóan összevetik a múltbeli tapasztalataikat az új élményeikkel, mielőtt döntenének. (Vagyis mindig rengeteg gondolattal a fejükben járkálnak.) Ez némiképp lelassítja a döntéshozatali folyamatot náluk, viszont jól megalapozott döntéseket hoznak. Ez vezetőként előnyükre válhat.

A személyiség és kompetencia szerepe a munkaerő-felvételben
Sok helyen esik szó a munkaerő kompetencia alapú kiválasztásról, amit fontosnak és időszerűnek tartunk. Ehhez arra van szükség, hogy olyan „munkaköri térképpel” rendelkezzünk, amely a legfontosabb ismertek körét, a személyiséggel kapcsolatos elvárásokat is megfogalmazza, vagyis az elvárt kompetencia (kompetenciák) teljes körét tartalmazza. Fontos elv, hogy minden feladathoz, minden munkakörhöz speciális felkészültség, személyes megfelelés szükséges, ennek kellene érvényesülnie a kiválasztásban. A Piac&Profit szakértője, dr. Poór Ferenc segít áttekinteni a lényeget!
Odafigyel és meghallgat

Az introvertált emberek nem dominálják a beszélgetést, nem csak azért vesznek részt a csevejben, mert imádják önmagukat hallani és villogni, hogy milyen szellemesek. Képesek hallgatni és átgondolni az elhangzottakat. Emiatt jól megértik mások problémáit, dilemmáit és igényeit.

Kreatív

Az introvertált ember kreatív. "Általában mély gondolkodók, alapos, stratégiai igényű tervezők és lojális kollégák. Kutatások kimutatták, hogy a legkreatívabb emberek többsége -a szakterületek széles skáláján, a művészettől a tudományig- introvertált emberek, akik képesek sokáig kibírni az egyedüllétet, ami a kreativitás alapvető hozzávalója", mondja Susan Cain, aki könyvet írt a témáról Csendes erő: Az introvertáltak titkos erősségei címmel.

Jó vezetők

Az introvertált embereknek az esetek többségében eszük ágában sincs vezető pozícióra törni a munkahelyükön. Pedig kutatások bizonyították, hogy a kaotikus helyzetekben jobb vezetők tudnak lenni, mint az extrovertáltak. Miért? Mert a perfekcionizmusuk a szakmájuk iránti elkötelezettségből fakad. Ennek révén tesznek szert szaktudásra, kapcsolati tőkére, s jó munkavégzésükkel mások bizalmára is. Mindezek pedig könnyen a vezetői székbe juttathatja őket, ahol erős vezetőkké válnak.

Kép: Bartos Gyula/PPArchív

Az extrovertáltak előítéletei

Mindenki azt gondolja, hogy az introvertált ember szótlan. Ez közel sem igaz, nem lehet ilyen általánosítást ráhúzni az összes ilyen egyéniségre. Így az sem igaz, hogy mindegyikük szégyenlős. Van közöttük, aki nagyon is jól tudja megérteti magát másokkal és könnyen tud viszonyulni az emberekhez. Állítólag egyes introvertált emberek jól tudnak beszédeket is tartani, mert alaposan átgondolják, hogy mit akarnak mondani, s nem kalandoznak a gondolataik össze-vissza.

Ugyanakkor az introvertáltság könnyen a háttérbe húzza az embert, holott néha igenis érdemes lenne felszólalnia, hozzáadnia a projekthez az ötleteit vagy éppen ragaszkodnia ahhoz, hogy az ötleteiért megkapja az elismerést.

Az introvertáltak úgy tudják leszerelni és semlegesíteni mások -róluk szóló- előítéleteit, ha igyekeznek rugalmasak lenni a munkahelyükön. A vezetőknek pedig célszerű gondoskodniuk arról, hogy az introvertáltak, az extrovertáltak egyaránt a nekik megfelelő feladatkörben, a képességeik és adottságaik maximális kihasználásával tudjanak teljesíteni.

Melyik vagyok?

A következő állításokkal letesztelheti, Ön mennyire introvertált. Ezt a gyorstesztet Daniel Pink bizniszguru találta ki. Mely állítások érvényesek Önre?

1. Nem szeretem felhívni magamra a figyelmet. 2. Szóba szoktam elegyedni azokkal, akiket nem ismerek. 3. Élvezem, ha egyedül lehetek a gondolataimmal. 4. Jól érzem magam csoportokban és szeretek csapatmunkát végezni. 5. Jól tudom érvényesíteni magam. 6. A partikon sok mindenkivel beszélgetek. 7. Jó hallgató vagyok. 8. Ha sokáig vagyok emberek között, lemegy az energiaszintem. 9. Nem bánom, ha a figyelem középpontjában vagyok. 10. Előbb gondolkodom, utána szólalok csak meg. 11. Jól érzem magam, ha egyedül vagyok és szeretek egyedül elvégezni dolgokat. 12. Nagy partiarc vagyok. 13. Elunom magam, ha egymagam vagyok. 14. Mindig jól érzem magam társaságban. 15. Nem beszélek sokat. 16. Igyekszem a háttérben maradni. 17. Idegenek között elég hallgatag vagyok. 18. Általában azt akarom, hogy odafigyeljenek rám.

Ha bizonyos kérdésekről nem érzi úgy, hogy egyértelműen illene Önre, és sok ilyen kérdés előfordul, akkor lehetséges, hogy a köztes típusba tartozik. Erre is van már név: ambivertált. Vagy ambivalensen egyesíti személyiségében az intro- és extravertált tulajdonságokat.

Az ambivertált személyiségtípusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Úgy tartják, hogy az ilyen ember jó értékesítési munkatárs, odafigyelő szülő és figyelmes társ tud lenni. De időnként tanácstalan lehet, hogy melyik késztetést kövesse és úgy érzi, megakadt, nem tudja, mit csináljon.

Forrás: Business Insider, quietrev.com

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo