Ezekre ügyeljünk, hogy jó irodát kapjunk!

A megfelelő iroda kiválasztásánál sok olyan szempont van, amelyek befolyásolják a döntésünket, még akkor is, ha nem tűnnek lényegesnek. Összegyűjtöttük azokat, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül irodakeresés során, sőt, szerződés aláírása után sem.

Kép: Pixabay

Ha irodát keresünk, az első és legfontosabb teendő, hogy kellően felmérjük az igényeinket és pontosan ismerjük a bérleménnyel szemben támasztott elvárásainkat. (Sok magyar vállalkozásnál még mi9ndig az a fő szempont, hogy legyen a közelben egy étterem.) Így sok időt spórolhatunk meg a leendő bérlő a keresés során, hiszen akár saját maga keresi az új székhelyét, akár ügynökség bevonásával, elég lesz csak azokat az épületeket figyelembe vennie, melyek az elvárásainak megfelelnek. A CA IMMO összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül irodakeresés során, sőt, szerződés aláírása után sem.

Erre figyeljünk, ha irodát keresünk!

Akkor kezdődhet az opcionális bérlemények megtekintése, ha a cég rendelkezik elegendő pénzügyi forrással ahhoz, hogy új irodába költözzön, esetleg egy jobb minőségű vagy nagyobb területre kössön bérleti szerződést, „A keresést érdemes egy -tól” „-ig” költségkeretet meghatározásával kezdeni; mekkora összeget szánunk az új iroda bérlésére” – foglalja össze a legelső teendőt Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

Tájékozódjunk különböző irodaházas és ingatlan portálokon, hogy hozzávetőlegesen milyen bérleti díjjal és üzemeltetési költséggel kell számolni egy adott irodaháznál. Ezt figyelembe véve szükség esetén a cég újra át tudja gondolni melyek a legfontosabb követelményei az új irodaválasztásnak.

Kisebb helyigénnyel rendelkező - 100 négyzetméter alatti -, vagy kezdő vállalkozásoknak megfelelő megoldást nyújthat a szolgáltatott vagy kis irodák bérlése. Ez a bérleti konstrukció rugalmasabb feltételeket tud kínálni, és alacsonyabb költségterhet jelent, illetve határozatlan időre is igényelhető (Pl. berendezések, irodatechnikai eszközök költségét meg tudják spórolni). Mikro vállalkozások akár napi díjban is bérelni tudnak egy-egy munkaállomást vagy kis irodahelyiséget.

9+1 tipp, ha költözik a cég
Egy cég elköltöztetése nehéz, bonyolult és fáradtságos dolog, ezért a legtöbb vállalkozás sokáig halogatja. Hogy mikor érdemes mégis amellett dönteni, hogy vállaljuk a hercehurcát? Ha a hely, ahol dolgozik a vállalkozásuk, bármilyen szempontból is akadályozza a munkavégzést.
Az „A” kategóriás irodaházaknál a bérbeadó minimum 3 éves határozott idejű szerződéseket köt a piaci sztenderd alapján, de hosszabb; 5 vagy 10 éves elköteleződés esetén kedvezőbb ajánlatot kaphatunk: több bérleti díjmentes időszakot, vagy alacsonyabb nominális bérleti díjat.

A bérleti díjak és üzemeltetési költség esetén fontos szem előtt tartani, hogy a fizetendő összeget a bruttó terület alapján számolják, azaz az irodaház közös területi szorzóját is figyelembe kell venni. Érdemes a kapott ajánlatot átbeszélni a bérbeadóval vagy az ügynökséggel, így könnyen össze tudjuk vetni a kapott összköltséget a saját rendelkezésre álló forrással.

Keressünk helyet midnenkinek

Ha a megtekintett területre vonatkozó ajánlat megfelel pénzügyi oldalról a cég elvárásának, kérjünk be egy ültetési tervet, ahol a tervező kollégák a terület adottságait figyelembe véve az ügyfél igényeinek megfelelően választják le a munkaállomásokat és igyekeznek meghatározni az optimális elrendezést. Jól megtervezett, hatékony irodakialakítás esetén akár több tíz négyzetmétert is megtakaríthatunk, mellyel számszerűsíthető összeget spórolunk. A kialakításnál felmerülhetnek extra költségek, melyek nem az alap kiépítés részeit képezik (pl. üvegelemek, színes falfelületek, saját bérleményen belüli kamerarendszer stb.). Ezeknek az összegét rendszerint a cég saját maga fizeti, vagy egy részét, bizonyos tételeket átvállal a bérbeadó.

A bérleti szerződés pontjainak megértése és pontos ismerete mindkét fél számára egyaránt fontos, érdemes időt szánni arra, hogy figyelmesen végigolvassuk és a kérdéses pontot együtt értelmezzük a bérbeadóval.

A ház műszaki állapotáról és az üzemeltetésről se feledkezzünk meg szerződéskötés előtt. Nem feltétlenül kell csak új épületben gondolkodni, hiszen a jól karbantartott 10 éves épület is teljes mértékben meg tud felelni az „A” kategóriás igényeknek. A gépészet folyamatos karbantartása és az esetleges felmerülő problémák azonnali vagy rövid időn belüli javítása sok kellemetlenségtől mentheti meg a bérlőket, ami egy már működő, több éves ház estében gördülékenyen zajlik. A helyi, épületen belüli üzemeltetés (on site facility management) rövidebb reakció időt garantál és a bérlőknek is kényelmesebb helyzetet teremt, ha házon belül tudnak segítséget kérni, vagy bejelenteni az észlelt hibákat.

Béreljünk, vagy vegyünk?
A bérlet lényegesen olcsóbb és rugalmasabb megoldás, de a saját tulajdon biztonságosabb, mert nem veszíthetjük el egyik napról a másikra a telephelyünket. Másrészről a tőkénk jobb helyen lenne a főtevékenységünkbe fektetve.
Már aláírt szerződést is újratárgyalhatunk

Ha már aláírtuk a szerződést, számtalan területen érhetünk el jelentős megtakarítást, ha jól megszervezzük az irodai munkánkat és az iroda használatát:

Újratárgyalhatjuk a szerződést, és ha további időtartamra elkötelezzük magunkat, akkor akár a jelenlegi kondíciókhoz képest kedvezőbb feltételekkel írhatjuk alá a hosszabbítást.

Ha a cég arra kényszerül, hogy területét csökkentse, lehetősége van arra, hogy a megüresedő területére akár saját cégcsoportjából albérlőt találjon. Az irodaház tulajdonosának azonban hozzá kell járulni ehhez. A bérleményi átalakítással járó költségek a bérlőt, illetve albérlőt terhelik. Így viszont a költségteher lecsökken, és nem kell a ki nem használt bérleményi területért a bérleti díjat a korábbi bérlőnek kiosztani, ez már az albérlő kötelessége lesz.

Nagyobb portfolióval rendelkező tulajdonos esetén, a portfolión belüli költözés is a kiadások csökkenését jelentheti hosszútávon, hiszen egy magasabb kategóriával és keresettebb lokációval rendelkező épületben általában magasabb bérleti díjat kell fizetni, mint egy kevésbé felkapott elhelyezkedéssel rendelkező házban.

Költséget takaríthat meg egy bérlő, ha végiggondolja szervezetének hatékony működését, tudatosítja a munkavállalóiban a környezettudatos gondolkodásmódot: például az éppen használaton kívüli tereknél –vizes blokk, nyomtató sarok stb.- lekapcsolják a villanyt; a nap végén, vagy hosszabb külső helyszínen történő tárgyalás idejére a számítógépeket, monitorokat; a légkondicionáló berendezés működése közben nem hagyják nyitva az ablakot; és csak a valóban fontos dokumentumokat nyomtatják ki.

Vonzó a cégeknek az alacsonyabb rezsi
Folyamatosan „zöldülnek” a fővárosi irodák: öt évvel ezelőtt jelentek meg az első környezetvédelmi minősítéssel rendelkező irodaházak Budapesten, mára azonban már a fővárosi irodaterület 14 százaléka bír valamilyen zöld tanúsítvánnyal.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo