Így fizetnek SZJA-t az egyéni vállalkozók 2017-ben

A tavaly év végén több csomagban elfogadott adótörvények kedvező változásokat hoztak a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályait alkalmazó egyéni vállalkozók számára. A NAV tájékoztatójának segítségével összeszedtük a legfontosabb változásokat.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Fotolia

Újévi meglepetésként kedvezően változtak a vállalkozói személyi jövedelemadó változásai a tavaly év végén elfogadott adócsomag(ok) miatt. 2017. január 1-jétől ugyanis a vállalkozói személyi jövedelemadó a vállalkozói adóalap nagyságától függetlenül egykulcsos lett, mértéke pedig a jelenlegi 10 százalékról (500 millió forint feletti adóalapnál 19 százalékról) 9 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan változott az adórendszeren belüli csekély összegű (de minimis) támogatások adóévi értékének kiszámítására vonatkozó szabály is, így a de minimis támogatások adóévi összege megegyezik az adóévben érvényesített összes kedvezmény 9 százalékával.

Nem csak ebben hozott meglepetéseket az új csomag!

A vállalkozói személyi jövedelemadó mértékének csökkentése kihatással van az egyéni vállalkozó által negyedévente fizetendő adóelőleg kiszámítására is, az egyéni vállalkozónak a negyedévente fizetendő személyi jövedelemadó-előleget az adóelőleg-alap 9 százalékában kell meghatároznia.

Minden, amit tudni akart a vendéglátás áfájáról, csak félt megkérdezni
Számtalan gyakorlati probléma merült fel a vendéglátásban január elsejétől alkalmazható 18 százalékos áfával kapcsolatban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztató anyagának segítségével megpróbáljuk megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény is jelentős változást vezetett be 2017. január 1-jétől a kisvállalkozói kedvezmény és a kisvállalkozások adókedvezménye tekintetében.

A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályait alkalmazó egyéni vállalkozó által a vállalkozói bevételből érvényesíthető kisvállalkozói kedvezmény esetében az évi 30 millió forintos felső korlát eltörlésre került. Ez pedig azt jelenti, hogy ezentúl a kisvállalkozói kedvezmény összegének meghatározása során kizárólag arra kell figyelemmel lenni, hogy az ilyen jogcímen igénybe vett kedvezmény nem lehet több, mint a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költségeket meghaladó része.

A módosítás érintette továbbá a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől felvett hitel kamata alapján igénybe vehető kisvállalkozások adókedvezményének mértékét is. A változás eredményeként:

  • a 2013. december 31-ét követően, de 2017. január 1-jét megelőzően megkötött hitelszerződések esetében a kamat 60 százaléka, de legfeljebb adóévenként 6 millió forint,
  • a 2016. december 31-ét követően megkötött hitelszerződések esetében a kamat teljes összege adókedvezményként vehető igénybe, tehát ezeknél a hitelszerződéseknél az adókedvezmény érvényesítése során nem kell figyelemmel lenni a 6 millió forintos felső korlátra.
Sokaknak főhet a feje idén a reklámadó miatt
A reklámozók helyzete adózási szempontból eddig sem volt éppen könnyű, de január 1-től a terület még szigorúbban ellenőrzötté vált. Ráadásul a nagy internetes tartalomszolgáltatók üldözésének akár a nemzetközi hátterű hazai vállalkozások csoportszintű marketing részlegei is áldozatul eshetnek. Ezért a vállalatcsoportok Magyarországra átnyúló reklámtevékenységét érdemes újra átvizsgálni.
Változtak az egyéni vállalkozók esetében vállalkozói bevételnek és vállalkozói költségnek minősülő tételek figyelembe vételére vonatkozó szabályok, így az egyéni vállalkozónak a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott előleget nem kell bevételként számításba vennie, a tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésekor adott előleget pedig nem számolhatja el költségként.

Az egyéni vállalkozó által a saját tulajdonú személygépkocsi hivatalos célú használata esetén elszámolható általános személygépkocsi normaköltség mértéke kilométerenként 9 forintról 15 forintra emelkedett.

A 11. számú melléklet rendelkezései alapján az egyéni vállalkozó jövedelmének megállapításakor nem vehető figyelembe költségként az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadója, vállalkozói személyi jövedelemadója és a vállalkozói osztalékalap után fizetett személyi jövedelemadója. Ezen adófizetési kötelezettségek körét bővítette ki a módosítás, így a vállalkozói személyi jövedelemadó, illetve az átalányadózás szabályai szerinti adózásra történő áttérést megelőző időszakra tekintettel megfizetett egyszerűsített vállalkozói adó, a kisadózó vállalkozások tételes adója és a 40 százalékos mértékű adó költségként történő elszámolására sincs lehetősége az egyéni vállalkozónak.

Úgy tűnik, könnyebb lesz offshore-ozni idéntől
2016 utolsó ülésnapján fogadta el az Országgyűlés az új adóamnesztiát, és egyben módosítja a magyar magánszemélyek tulajdonában álló offshore társaságokra irányadó szabályozást. Bár azt várnánk, hogy emiatt az adóparadicsomokban bejegyzett cégekre vonatkozó szabályozás szigorodik, mégis úgy tűnik, hogy könnyebb lesz „offshoreozni” 2017-től.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo