Cégként is lehetek KATA-s?

A KATA-t nem csak az egyéni vállalkozók, hanem az egyéni cégek, az ügyvédi irodák és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező BT-k, KKT-k is választhatják.

A KATA-t nem csak az egyéni vállalkozók választhatják. Az Írisz Office adótervezői összeállították, milyen cégeknek lehetséges ez az adózási forma és milyen szablyok érvényesek rájuk. 

A KATA-t az egyéni vállalkozókon kívül egyéni cégek, ügyvédi irodák és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező BT-k, KKT-k is választhatják.

Rájuk is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az egyéni vállalkozóként tevékenykedő KATA-s társaikra. Így például az ő esetükben is legalább egy kisadózó magánszemélynek kell lenniea cégben, illetve a KATA kezdetével nekik is elegendő a bevételeiket nyilvántartani. (Ha a vállalkozás ÁFA alany, úgy az áfás költségek nyilvántartása is szükséges.)

A KATA választást még a KATA státusz kezdetét megelőzően be kell jelentenia NAV felé, ami a bejelentést követő hónap első napjával veszi kezdetét. Vagyis ha július hónapban jelentjük be a KATA kezdetét, akkor augusztus 1-től lesz KATA-s a cég, ha pedig augusztusban tesszük meg a bejelentést, akkor szeptember 1-vel kezdődik a KATA-alanyiság.

Vannak természetesen speciális kivételek is.

Az adónemet így nem választhatja az, (1) aki a tárgyév során saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadásából, üzemeltetéséből bevételt szerzett, (2) akinek az adószámát a NAV a bejelentés évében vagy az azt megelőző évben törölte, (3) aki a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlés alatt áll, illetve (4) aki a bejelentés évében vagy az azt megelőző évben kilépett a KATA-ból.

A tevékenységtől, cégszerkezettől függően lehet, hogy Önnek is megérné a KATA választása, ezért a döntés előtt mindenképpen érdemes adótervezőjével vagy könyvelőjével egyeztetni.

Kft., bt., zrt. alapításról bővebb információ a www.logoszcegcsoport.hu weboldalon.

KATA-s leszek, milyen céget alapítsak?
A KATA-s adóalanyiság létrehozását megelőzően el kell döntenünk, hogy az új vállalkozás egyéni vállalkozás, betéti társaság, netán közkereseti társaság legyen.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo