A biztonság az első - de hol találjuk?

A brókerbotrányok kapcsán remélhetőleg a magyar cégek életében egyre hangsúlyosabb szerepet kap, hogy jól meggondolják, hol nyitnak számlát, és a jövőben nagyobb mértékben fogják áthelyezni befektetéseiket a megbízhatóbbnak hitt pénzintézetekhez - közölte a Bisnode céginformációs szolgáltató.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

Az elmúlt időszakban a bankrendszert kedvezőtlen változások érték és súlyos adók terhelték, amire a pénzintézetek is válaszlépéseket kényszerültek tenni. Jelenleg éppen a lakossági hitelek forintosításával és az új hitelkonstrukciók kialakításával vannak elfoglalva, miközben a banki vállalati ügyfélkör egy stabil bázist jelent számukra, mivel minden vállalkozásnak cégalapításkor bankszámlát kell nyitnia. Magyarországon ugyan a korábbi tartós cégszám-növekedést már felváltotta a cégek számának folyamatos csökkenése, ami a vállalati bankszámlák számának alakulásán keresztül is érezteti hatását.

Koncentrált a vállalati bankszámlák piaca Magyarországon; a 10 legtöbb vállalati bankszámlát vezető bank rendelkezik az összes vállalati bankszámla mintegy 80%-ával, míg a maradék 20%-on  nagyságrendileg 200 pénzintézet osztozik. Érdekes tény, hogy amennyiben a Buda-Cash botrány miatt felszámolás alá került 4 bankból álló DRB bankcsoport összes kezelt számláját összeadjuk, egy bankként tekintve rájuk, akkor a legtöbb vállalati bankszámlával rendelkező bankok rangsorában a 12. helyre kerülnének.

A brókerbotrányok kapcsán remélhetőleg a magyar cégek életében egyre hangsúlyosabb szerepet kap, hogy jól meggondolják, hol nyitnak számlát, és a jövőben nagyobb mértékben fogják áthelyezni befektetéseiket a megbízhatóbbnak hitt pénzintézetekhez. Ráadásul a banki piacon még nagyobb átrendeződés következik be az MKB és a Budapest Bank állami kézbe kerülésével és várható összeolvadásával. Jelenleg a két pénzintézet összesen több mint 113 ezer vállalati bankszámlát kezel, ami csak kicsivel marad el, a jelenlegi legnagyobb magyar bank, az OTP vállalati bankszámláinak számától.

Magyarországon az OTP vezeti a legtöbb vállalati bankszámlát, részesedése megközelíti a 17 %-ot. Piacvezető szerepe feltehetően nem lesz sokáig ilyen erős, mivel a Budapest Bank és az MKB összeolvadása után egy hasonlóan erős pénzintézet jöhet létre. Amennyiben a két bank részesedését a vállalati bankszámlákból összeadjuk, akkor az új állami pénzintézet részesedése a jövőben a vállalati bankszámlákból 16 % körül várható. A jelenleg nagy leépítéseket végrehajtó Raiffeisen a jövőben még inkább a vállalati ügyfélkörre kíván koncentrálni, így a jelenlegi több mint 8%-os részesedésében növekedés várható. Már az elmúlt időszakban is megfigyelhető volt a pénzintézet vállalati ügyfélkör-fejlesztési törekvése, mivel a 10 legnagyobb vállalati számlahalmazzal rendelkező bank közül az OTP mellett egyedül a Raiffeisen tudta érdemben növelni a vállalati számláinak számát. Az OTP valamivel több, mint 6%-os illetve a Raiffeisen 5,5%-os vállalati számlaszám növekedését a K&H követte 1% körüli növekedéssel a 2014. június 1. és 2015. június 1. közötti időszakban, míg a többi nagybank esetében már kisebb-nagyobb mértékű vállalati számlaszám-csökkenésről beszélhetünk.

Brókerbotrány: megijedtek a vállalkozók
Az elmúlt hetekben inkább arról beszélt a média, hogy az ellenzék és a kormány, hogyan küzd meg egymással ebben a kérdésben. Ugyanakkor van egy sokkal messzebb mutató aspektusa is a kérdésnek, ez pedig a magyar bankrendszerbe vetett bizalom.
Az 1000 vállalati ügyfél feletti pénzintézeteket vizsgálva az elmúlt 12 hónap 10 legnagyobb nyertese között 4 takarékszövetkezet és 6 bank van. Vállalati ügyfélszámban a legtöbbet (több mint 30 százalékot) a Fókusz Takarékszövetkezet növekedett, melyet csaknem 17 százalékos növekedésével a Gránit Bank követ. Nem hagyhatjuk ugyanakkor figyelmen kívül a bankok bázisát sem; az OTP például a maga 6%-os növekedésével és 7. helyezésével több vállalati ügyfelet szerzett, mint a rangsorban előtte álló hat pénzintézet összesen.

Amennyiben a 10 legnagyobb vállalati ügyfélkörrel rendelkező pénzintézet kockázatosságát vizsgáljuk, akkor a K&H ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, míg a MagNet Banké a legnagyobbnak.

Amennyiben a 10 legtöbb vállalati bankszámlát kezelő pénzintézetnél számlát vezető cégek kockázatosságát vizsgáljuk, akkor a Citibank ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, míg a Sberbankké a legnagyobbnak. Az OTP csupán a 4. az ügyfélkör biztonságosságának tekintetében.

Az 1000-nél több vállalati ügyfelet kezelő pénzintézet portfolióját vizsgálva csupán a K&H kapott helyet legnagyobb ügyfélszámmal rendelkező nagybankok közül a legkisebb kockázatú számlavezető cégportfolióval rendelkező pénzintézetek listáján. A legkisebb kockázatúnak a SAVARIA Takarékszövetkezet számlavezető ügyfelei mondhatók, melyet a Mohácsi Takarék Bank ügyfélköre követ.

A vállalati hitelezés ismételt előtérbe kerülésével, támogatásával a magas kockázatú ügyfelek beazonosítása és kiszűrése mellett a jövőben várhatóan egyre inkább fókuszba kerül az alacsonyabb kockázatú, ezért jobb feltételekkel hitelezhető állományok beazonosítása és célzott elérése is.

Megtakarítás botrányok nélkül
A brókerbotrányok kapcsán mindenkiben felmerül, hogy vajon hol fialtathatná a leginkább biztonságosan a megtakarításait. A kérdés függetlenül attól sokakat foglalkoztat, hogy mennyi pénzt szeretne befektetni. De ne feledjük: a befektetési trendek, indikátorok mögött tömegpszichológia van: a befektetői társadalom viselkedése alapján hoz döntést a hozzáértő invesztor arról, hogy mibe fektet, vagy adott esetben éppen honnan menekíti ki a pénzét! A Buda Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása után szinte azonnal kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt, amelyben felhívta a figyelmet a lakossági államkötvényekre, azt állítva, ezek biztos megtakarítást ígérnek kiemelkedő hozam mellett. De vajon tényleg ez az egyetlen megbízható eszköz? Lássuk, még milyen megtakarítási lehetőségeink vannak, azoknak mi az áruk, és mennyi hozamot remélhetünk, ha minden jól megy!

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo