Az export a kkv-kat is felpörgeti

A várakozásokon felül teljesített a magyar export októberben is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. A külkereskedelmi teljesítményt leginkább a járműipar segítette, amelynek a hazai beszállítók is sokat köszönhetnek.

Nagyot szakíthat, aki a külpiacokon megfelel - Kép: SXC

Az év első tíz hónapjában az export 2,0, az import 1,8 százalékkal nőtt euró alapon a tavalyi év azonos időszakához képest. Az októberi kereskedelmi többlet 231 millió euróval lett jobb, mint egy évvel korábban, az idei szeptemberi adatok pedig még ennél is kedvezőbb értéket mutattak.

A jó számokat produkáló hazai export elsősorban a járműiparnak köszönhet sokat. „Ez azonban azt is jelenti, hogy a jól teljesítő export az autóipari beszállítóknak is kedvez” - mondja Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO partnere, az Export Kooperáció tagja. Hosszú távon fontos célkitűzésnek kell lennie, hogy a kkv-szektoron belül a beszállítók is megerősödjenek. Ha a magyarországi multinacionális vállalatok versenyképesebbek lesznek a nemzetközi piacokon, akkor több megrendelést tudnak teljesíteni a hazai beszállítók is. „Habár a kkv-k exportban való részesedése szignifikánsan nem nőtt, hosszú távon erősödhet a kis és közepes cégek szerepe a felpörgő export hatására. Ugyanakkor akad még bőven tennivaló a kkv-aktivitás és a részesedés területén, mert egyelőre itt nem látszik elmozdulás” – hangsúlyozza Gyurácz Németh Iván, ugyanakkor úgy véli, különböző programokkal és ösztönzőkkel segíteni kellene, hogy a nem beszállítók is részesüljenek az exportsikerekből. (Az exportra termelő cégeknek azonban egy komoly változásra kell ügyelniük februártól!)

„A magyar irodánk biztosított export kitettsége közel 30 százalékkal nőtt 2013 első tíz hónapjában, ami az eddig megvalósult dinamikus exportbővüléssel együtt is kedvező képet fest a jövőre nézve” – mondja Kárpáti Gábor, a Coface nemzetközi hitelbiztosító hazai országigazgatója. A főleg exportorientált ágazatokban tevékenykedő magyar cégek összesített biztosított követelés-állománya kivétel nélkül átlag feletti export portfólió növekedést mondhat magáénak, teszi hozzá a cég vezetője. Elsősorban a legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök exportja nőtt, azon belül is a személygépkocsi-kivitel.

Kkv követek segítik az exportot
Az Enterprise Europe Network (EEN), a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata a jövőben nagykövetek segítségével teszi láthatóbbá tevékenységét. Az EEN követek (brand ambassadorok) sikeres, példamutató kkv-k képviselői, akiknek az EEN segített abban, hogy új üzleti partnereket találjanak, vagy bővítsék megrendelői körüket.
A nemzetgazdasági szinten ugyancsak jelentős elektronikai iparhoz kapcsolódó vállalkozások export portfóliója pedig csaknem 65 százalékot erősödött a vizsgált időszakban. A hazai építőipari cégek az év első tíz hónapjában inkább a külföldi lehetőségeket keresték. „Ennek köszönhetően ebben az ágazatban az export kitettségük növekedése 100 százalék feletti volt a Coface magyar partnerei körében”, hoz még egy példát Kárpáti Gábor.

„A vizsgált időszakban is az EU-tagországok jelentették a legfontosabb exportpiacokat, ezen belül jelentősen növekvő kereslet jellemzi Olaszországot - az agrárium területén is” – hívja fel a figyelmet Kovács Viktor, a Budapest Bank vállalati központi hitelezési és értékesítési csoportjának vezetője. A pénzintézet stabil exportáló ügyfelei is arról számoltak be, hogy nemzetközi partnereik bővítették megrendeléseiket az elmúlt 10 hónapban. A Budapest Bank a jövő évben az exportáló cégeknél további bővülést vár, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának keretében elérhető kedvező fejlesztési, beruházási hiteleknek köszönhetően.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo