hirdetés

Amikor úgy írod a CV-d, hogy látszik, ingyen is elvállalnád a melót

Hát nem ilyen benyomást kell kelteni az önéletrajzoddal. A HR-esek több tízezer rezümét láttak már életükben, tehát kifejlesztették a képességet arra, hogy a sorok között olvassanak.
hirdetés

A CV az, ami elad téged az első körben a következő munkaadódnak. Annyira legalábbis, hogy behívjanak egy állásinterjúra. Ha a személyes elbeszélgetésen azt érzed, hogy némi gyanakodással kezelnek és alapvető dolgokat kell bizonyítanod, hogy tényleg úgy történt, tényleg ott dolgoztál, tényleg ilyen és ilyen eredményeket értél el - akkor lehet, hogy a rezümédben szúrtál el valamit. Néhány tipp ahhoz, hogy ne tűnj túlságosan megveszekedettnek és elszántnak az állás megszerzésében. Mert az ilyen emberről azt is feltételezhetik, egy kicsit hazudik, hogy megkaparintsa az állást.

Túl csili-vili a formázás

A személyzetisek nem ritkán inkább a formája alapján emlékeznek egy életrajzra, mintsem a tartalma révén. Ez baj. Vagy az történt, hogy az eddigi pályafutásod nem igazán impresszív, vagy elvileg az lenne, de túlzásba vitted a formázást. A dizájn ne harsogja túl a tartalmat. A CV-ben foglalt adatok és szavak alapján fognak behívni. Vagy nem.

Túlzásba vitt szakmai zsargon

Ne feledd, hogy rezümédet a HR-munkatárs olvassa, akinek lehet, hogy alig van gőze arról a szakterületről, amelyben mozogsz. Mégis őt kell meggyőzni. Nem szabad felkapott szakmai kifejezéssekkel vagy rövidítésekkel teleaggatni a szöveget. Fejezd ki magad érthetően és világosan.

Lódítások

Ez is a túlzás egy formája. Amikor azt részletezed, hogy milyen projektekben vettél részt az adott cégnél, illetve munkaköröd milyen feladatokat foglalt magában, nem érdemes túlozni. Ne írd azt, hogy "vezettél", "irányítottál", ha egész egyszerűen csak tagja voltál egy teamnek. Ilyenkor helyén való a résztvesz, a támogat, vagy hasonló igék használata.

Ha eltúlzod, hogy milyen felelősségeid voltak, azzal csak annyit érsz el, hogy a HR-es rögtön újra lecsekkolja, mi is volt a pozíciód. Ha nem menedzser, akkor az interjúnál úgyis megpiszkálja a dolgot: hogyan lehet, hogy vezettél, ha nem voltál olyan szinten, olyan pozícióban? A hazugság ki fog derülni.

 

Kép: Pixabay

Kulcsszavak

Amerikában divatos dolog a munkatapasztalataid kulcsszavait külön feltüntetni, mert így a HR-es egy pillantás alatt képbe van arról, hogy ki jelentkezik, anélkül, hogy elkezdené bogarászni a különböző bekezdéseket. A képességeidet, a készségeidet kell felvillantani érthetően. De csak azokat, amelyeket használni is tudtad. Mert az interjún egyébként is meg kell magyarázni, miként alkalmaztad ezeket a gyakorlatban.

Copy paste: álláshirdetés

Ha az álláshirdetésben használt passzusokat, mondatokat, szavakat egyszerűen bekopizod a saját CV-dbe, azzal nem érsz el sokat. Egyrészt átlátszó dolog,szemet szúr a személyzetisnek, másrészt nem feltétlenül bólogató jánosokat keresnek a munkakörbe. Jól kvalifikált, elkötelezett, dinamikus, motivált munkaerőre vágyik a legtöbb cég, aki hozza a saját inputjait, meglátásait, ötleteit, nem pedig csak elvégzi, amit elvárnak tőle.

Arányok

Ha nem vagy pályakezdő és éppen elég munkatapasztalatod van már, hogy megtölts két oldalt vele, nem biztos, hogy a gyakornoki éveket is bele kell szuszakolni az önéletrajzodba. Annyi helyet és leírást szentelj minden állásnak, amit betöltöttél, amennyit az megérdemel. Ha valamelyik fontosabb munka volt, azt fejts ki bővebben.

Önfényezés

Nem szabad szuperlatívuszokban fogalmazni önmagadról a szakmai önéletrajzodban. Minden munkaadó szereti, ha a jelentkező nincs elszállva magától. Egy kis alázat nem árt, szövetségesek és barátokat lehet nyerni vele. Az ego elidegeníti az embereket.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo