hirdetés

Aki nem változik, az eltűnik

Nyitottság és rugalmasság – ezek az új hívószavak, amelyeket minden vállalatvezetőnek ismernie kell ahhoz, hogy versenyben maradjon az új, digitális világban. A többi között ezt hangsúlyozta Uwe Tigges, a németországi Innogy SE elnök-vezérigazgatója. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén arra keresték a választ, milyen lesz „A munka jövője, a jövő munkája”.
hirdetés

Tigges, aki sok éve a több európai országban működő innogy SE energiaipari vállalat munkaügyi vezetője is, főleg munkaadói oldalról közelítette meg a munkaerőpiac jövőbeni kihívásait. Vége annak, hogy reggel 8-kor blokkolunk, és délután 5-kor hazamegyünk. Ma már nem egy munkahelyen éljük le az életünket, az élethosszig tanulás és a munkaidő új értelmet kap. Erre pedig oda kell figyelniük mind a vállalatvezetőknek, mind a politikusoknak. Uwe Tigges itt utalt az új német kormánykoalíciós megállapodásra, amiben szerinte nem elég markánsan jelenik meg az új világra való felkészülés.

Uwe Tigges, Kép: DUIHK/Halász Nóra

Egy német szakmai szövetség felmérése szerint a digitalizáció következményeként a következő hét év alatt 3 millió munkahely válik feleslegessé csak Németországban – Magyarországon ez több mint félmillió munkahelyet érinthet. Ez azonban nem csak fenyegető kihívás, sokkal inkább esély, lehetőség, amit a versenyképesség fokozása érdekében ki kell használni – tette hozzá Tigges.

A digitális világban egyre inkább a hálózat alapú, platformokban, projektekben működő munkavégzés lesz a meghatározó. Nem egy munkahelyen éljük le az életünket, az új nemzedék nyitottan és rugalmasabban gondolkodik, és ezekhez az elvárásokhoz nemcsak egyes munkatársaknak, hanem egész szervezeteknek is alkalmazkodniuk kell – fogalmazott a német vállalatvezető.

„TechCsajok" kerestetnek”
Dale A. Martin, a DUIHK elnöke felvázolta a kamara konkrét, a szakember-utánpótlás és képzés területén folytatott tevékenységét, különösen a szakképzés terén, ahol duális rendszerű szakképzéseket szervez, és Szakképzési Díjat is alapított e képzési modell társadalmi megbecsülésének emelése érdekében. Az elnök bejelentette, hogy az idén második alkalommal rendezik meg a „TechCsajok” című roadshow-t, amellyel fiatal lányok műszaki szakmák iránti érdeklődését kívánják felkelteni, és ismét meghirdetik a „Megbízható Munkaadó” pályázatot is, mellyel olyan vállalatokat méltatnak, amelyek példaértékű módon gondoskodnak munkatársaikról. A felsőfokú képzés területén pedig a DUIHK, karöltve a Német Nagykövetséggel, támogatja az Andrássy Egyetem „Sokszínűség és digitális fejlődés” című ösztöndíjas programját.
hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo