Akárhogy imádkozik a kormány, nem jön össze határidőre a kasszacsere

Mindössze 220 online pénztárgépet helyeztek eddig üzembe – árulta el a Portfolio.hu kérdésére a NAV. Olyan is van, aki duplán kért regisztrációs kódot, mert időközben rájött, hogy jogosult lenne a támogatásra, ezért újraigényelte. Az OKSZ szerint tarthatatlan a december végi határidő.

összesen alig pár száz működik belőle

Eddig mindössze 220 darab online pénztárgépet helyeztek üzembe. Az adóhatóság szerint azonban nem kell messzemenő következtetést levonni a jelenlegi állásból, ugyanis számos gép bekötése zajlik. Október közepéig közel 200 ezer regisztrációs kódot adott ki a NAV. Ebből 114 800 darab az 50 ezer forintos támogatásra is jogosít. A kódok száma azonban nem mutatja teljes bizonyossággal a bekötésre váró pénztárgépek számát - írta a portfolio.hu információi alapján az onlinekassza.hu.

Az adóhatóság szerint a kiadott kódok egy része duplikált. Előfordult, hogy az adóalany kért nem támogatott üzembe helyezési kódot, majd felvilágosították, hogy jogosult lenne támogatásra, ezt követően kapott támogatott kódot is. Azonban még ha "csak" százezer cserére váró kasszával számolunk is, akkor is naponta ötezret kellene bekötni az országban ahhoz, hogy a határidőig még hátralévő alig több mint húsz munkanap alatt végezni lehessen a kasszacserével.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban reagált arra, hogy a minisztérium az átállás december 31-i határidejét nem szándékozik kitolni. Szerintük nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Október óta a NAV bírságol is, ha a kereskedő nem rendelkezik üzembe helyezési kóddal és megrendelési szerződéssel.

A szándék megvan, a megvalósítás kérdéses
A kormányzati szándék nem lesz egyszerűen kivitelezhető: “A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek – erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg” – mondta korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)
A NAV minden körülményt mérlegel, a jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel nyugtatja azt a tízezer kereskedők, akik csúnyán hoppon maradtak, miután az MKEH visszavonta az egyik államilag is támogatott kassza forgalmazási engedélyét. Mint azt korábban megírtuk, komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között.

A helyzeten az sem lendít, hogy az online pénztárgépre való átállás megkönnyítése érdekében három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter. A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek – a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül – vissza kell igazolniuk a megrendeléseket. Tehát a kereskedőknek, vendéglátósoknak a rendelet

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo