Akárhogy imádkozik a kormány, nem jön össze határidőre a kasszacsere

Mindössze 220 online pénztárgépet helyeztek eddig üzembe – árulta el a Portfolio.hu kérdésére a NAV. Olyan is van, aki duplán kért regisztrációs kódot, mert időközben rájött, hogy jogosult lenne a támogatásra, ezért újraigényelte. Az OKSZ szerint tarthatatlan a december végi határidő.

összesen alig pár száz működik belőle

Eddig mindössze 220 darab online pénztárgépet helyeztek üzembe. Az adóhatóság szerint azonban nem kell messzemenő következtetést levonni a jelenlegi állásból, ugyanis számos gép bekötése zajlik. Október közepéig közel 200 ezer regisztrációs kódot adott ki a NAV. Ebből 114 800 darab az 50 ezer forintos támogatásra is jogosít. A kódok száma azonban nem mutatja teljes bizonyossággal a bekötésre váró pénztárgépek számát - írta a portfolio.hu információi alapján az onlinekassza.hu.

Az adóhatóság szerint a kiadott kódok egy része duplikált. Előfordult, hogy az adóalany kért nem támogatott üzembe helyezési kódot, majd felvilágosították, hogy jogosult lenne támogatásra, ezt követően kapott támogatott kódot is. Azonban még ha "csak" százezer cserére váró kasszával számolunk is, akkor is naponta ötezret kellene bekötni az országban ahhoz, hogy a határidőig még hátralévő alig több mint húsz munkanap alatt végezni lehessen a kasszacserével.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban reagált arra, hogy a minisztérium az átállás december 31-i határidejét nem szándékozik kitolni. Szerintük nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Október óta a NAV bírságol is, ha a kereskedő nem rendelkezik üzembe helyezési kóddal és megrendelési szerződéssel.

A szándék megvan, a megvalósítás kérdéses
A kormányzati szándék nem lesz egyszerűen kivitelezhető: “A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek – erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg” – mondta korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)
A NAV minden körülményt mérlegel, a jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel nyugtatja azt a tízezer kereskedők, akik csúnyán hoppon maradtak, miután az MKEH visszavonta az egyik államilag is támogatott kassza forgalmazási engedélyét. Mint azt korábban megírtuk, komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között.

A helyzeten az sem lendít, hogy az online pénztárgépre való átállás megkönnyítése érdekében három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter. A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek – a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül – vissza kell igazolniuk a megrendeléseket. Tehát a kereskedőknek, vendéglátósoknak a rendelet

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo