Adóelkerülésre fel!

A júliustól élő telefonadó alól az interneten hangátvitelt kínáló hazai cégek sem mentesülnek, mert a törvény hatálya kiterjed valamennyi Magyarországon bejegyzett szolgáltatóra. Az IP alapú telefonálásra áttérés mégis komoly költségcsökkenést hozhat a vállalkozások számára.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 


Kép:PP archív

Az internet alapú telefonszolgáltatás (VoIP) esetében, ha a szolgáltató hívószámot ad, akkor az lesz az alapja a júliustól hatályos távközlési adónak, ha hívószám nélküli az előfizetés, az előfizetés lesz az.

Ugyanaz, mégis más

A hazai piacon bejegyzett VoIP szolgáltatók a piacvezető mobil- és vezetékes cégekkel azonos jogszabályok - elsősorban az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény - alapján tevékenykednek. Szigorú szolgáltatásminőségi elvárások - hangminőség, szerződéses garanciák, segélyhívások elérhetősége, adatbiztonság, ügyfélszolgálat - kötik, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeli őket. Szolgáltatásaikat már ma is a nagy távközlési cégek tarifáinál 30-70 százalékkal olcsóbban kínálják, így, ha érvényesítenék is a telekommunikációs adót, díjszabásuk akkor is lényegesen kedvezőbb lesz az egyetemes szolgáltatókénál - mondja Beliczay András, az Opennetworks Kft. ügyvezetője. A hazai VoIP szolgáltatók többsége ráadásul kisebb és rugalmas cég, amelyek könnyebben tudnak új csomagokkal vagy épp a számlázó rendszer átalakításával alkalmazkodni a megváltozó körülményekhez.

Az internetprotokollon (IP) zajló hangátvitel a távközlés olyan formája, ahol a beszélgetés nem telefonhálózaton, hanem az interneten keresztül zajlik. A jelentősen kedvezőbb ár alapja az, hogy nincs szükség különálló hálózat kiépítésére és karbantartására, ami a szolgáltatónak s így a felhasználónak is jelentős költségmegtakarítással jár. A felhasználóknak más nem is kell, mint szélessávú internetelérésre, s akkor az általuk ki nem használt sávszélességet fektetik be a telefonozásba, gyakorlatilag extraköltség nélkül. A szolgáltató hálózatán belüli hívások jellemzően ingyenesek, hiszen ezek csak az internetet veszik igénybe, de vannak lehetőségek más VoIP szolgáltatók előfizetőinek díjmentes hívására is.

Az IP alapú hangátvitel rugalmasabban kezelhető és telepíthető elődeinél. Beállítások tekintetében is könnyebb egyedi megoldást kérni. A mai modern VoIP eszközök a hagyományos vezetékes telefonálással egyező, a mobiltelefonálásnál lényegesen jobb hangminőséget adnak. Lehetőség van akár HD minőségű hang átvitelére is, de ebben az esetben nagyobb sávszélességet foglal le a telefonálás.

A jelentősen kedvezőbb ár alapja az, hogy nincs szükség különálló hálózat kiépítésére és karbantartására, ami a szolgáltatónak s így a felhasználónak is jelentős költségmegtakarítással jár.

A mobilnál is mobilabb

Az IP alapú technológiák legfontosabb használati előnyei között említi Pocsaji Zoltán, az Invitel szolgáltatáskategória-menedzsere, hogy a cég munkatársai szoftveres segítséggel „hazavihetik" az irodai melléküket. A program - melyből ingyenesen elérhető verzió is létezik - a laptopon képes fogadni a megadott mellékre érkező hívásokat, de a dolgozó a kimenő hívásait is intézheti a céges vonalon keresztül, bárhol is van.

A kis- és középvállalkozások jellemzően valamilyen telefonalközpont vásárlásával oldják meg azt, hogy valamennyi munkatárs asztalán saját melléken elérhető telefon álljon, ma már azonban ez bérelhető szolgáltatások révén is lehetséges, amikor szolgáltató - egyszeri díj nélkül - helyezi ki, üzemelteti és tartja karban a készülékeket. Az internetes alközpontban lehetőség van saját menürendszer kiépítésére is, amelyben tetszés szerinti üdvözlőüzenetet és menüpontokat alakíthat ki a felhasználó kkv. Alközpont vásárlása esetén ez a szolgáltatás százezres nagyságrendű plusztételt jelentene a beruházásban, IP alapú rendszer esetében viszont a csomag része.

Ingyen is lehet
Kell-e egyáltalán telefon-előfizetés egy cégnek? Ha valakinek van egy jó internetkapcsolata - már több mint négymillió internet-előfizetés van az országban -, akkor a Föld bármely pontján korlátlan ideig beszélgethet ingyen, sőt videokamerán keresztül még láthatja is partnerét. Az ilyen megoldásra képes számos alkalmazás közül a legismertebb a Skype, amelynek léteznek mobiltelefonra telepíthető változatai is. Ez és a hozzá hasonló cégek abból élnek, hogy a felhasználók az ingyenes beszélgetés lehetőségének kihasználása mellett időnként vezetékes vagy mobilszámokat is hívnak a szolgáltatás segítségével, jellemzően külföldön, és rendszerint sokkal olcsóbban, mint ha a hagyományos telefontársaságokat vennék igénybe. A mobiltelefonokon előszeretettel használt Fring nevű alkalmazás díja például a magyar vezetékes hálózatokba 1,5 dollárcent, azaz 3,41 forint percenként, míg csak maga a telefonadó percenként 2 forintos költséget jelent. Minőség és rendelkezésre állás tekintetében azonban az ingyenes megoldások hagyhatnak kívánnivalót maguk után. Ráadásul a felhasználónak le kell mondania a szakértő támogatásról is, s legtöbb esetben előre kell fizetni bankkártyával, emellett a külföldi számla a céges költségvetésben nehezebben elszámolható.

A munkát megkönnyítendő, egyedi beállításokkal lehetséges például automatikusan egy adott telefonszámra kapcsolni dedikált bejövő hívásokat, amelyek így gyorsabban és egyszerűbben kezelhetők. Külön híváscsoportokhoz akár egyedi telefonszám is rendelhető, így egy hirdetésben megadott szám a központ helyett azonnal az értékesítőknél szólalhat meg.

A mellékállomások száma is rugalmasan bővíthető vagy szűkíthető. VoIP hálózatok kialakításával a céges hálózaton belüli hívások - akár az ország tetszőleges számú pontján lévő telephelyek között is - mindenképpen mentesek a távközlési adótól, hiszen itt nem jön képbe semmilyen szolgáltató, a hívás „házon belül", azaz pontosabban a céges hálózaton belül marad.

A vállalkozások egyébként azért alkalmazzák az IP telefóniát, mert a rendszer telepítését követően hívásdíj/percdíj sincs. Ugyanez vonatkozik az otthonról dolgozó munkavállalóra, aki ha az interneten keresztül VPN kapcsolat segítségével csatlakozik a cég hálózatához, akkor otthonról indított, cégen belüli IP telefonos hívásai is mentesek az adótól - nyilatkozta a Piac & Profit kérdésére a Cisco magyarországi képviselete. Ráadásul, mára okostelefonon is futhat olyan VoIP kliens, aminek köszönhetően a mobilkészülékre átirányítva is az internetes alközponton, tehát ingyenesen beszélhetnek egymással a kollégák.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo