A Pék - így, nagybetűvel

A pék – csak így emlegetik a környékbeliek az alig egy éve nyitott Pékműhely tulajdonosát. A cégvezető a vevőkkel kialakított bensőséges kapcsolatra esküszik és mára ő tanít másokat, pedig nem ebben a szakmában kezdett.

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

Péntek késő délután is egymásnak adják a kilincset a vevők a budai kis utcában elbújó pékségben. Az alkalmazottak egy pillanatra sem pihennek, sül a friss fahéjas tekercs, készülnek a kenyerek, a vevőket névről ismerik. Az eredetileg az építőiparban dolgozó Vajda József 2008-ban, amikor kezdett rosszabbul menni a szekér, úgy döntött, hogy pékséget nyit.

– Úgy képzeltem, hogy felveszek valakit, aki ért a kenyérsütéshez, én meg intézem a cég ügyeit. Csakhogy rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen nem találok idehaza megfelelő szakembert. Ezért Németországban és Franciaországban tanultam meg a szakmát. Találtam pékeket ismerősökön keresztül, másoknak ismeretlenül levelet írtam, és megkértem őket, hogy tanítsanak ki. A mai napig is tanulok, hogy minél többet tudjak a szakmáról, most éppen Párizsba jelentkeztem egy pékségbe.

Vajda József
Kép:PP/KádárLajos

Vajda József egy kis üzemmel kezdett 2010-ben. Üzleteknek szállított, nem ő értékesített. Azt mondja, akkor éppen csak a víz felett tudott maradni, szép lassan botorkált a csőd felé. Tavaly megnyitotta a Pékműhelyt, de nem csak anyagi okokból. Szereti, ha kapcsolata van a vevőkkel. És a vevők is jobban szeretik, ha érzik, hogy megbecsülik őket.

– Nálam olyan nem is dolgozhat, aki nem megfelelően bánik a vevőkkel. Ha ilyet tapasztalok, már repül is – mondja, és hozzáteszi: – Ha feladnék egy hirdetést, hogy péket keresek, ezren jelentkeznének, de nem értenek a szakmához. Aki dagasztani tud, az sütni nem, a „szakképzés” ontja a használhatatlan pékeket, nekem kell betanítani mindenkit. Megfogadtam, hogy ide csak az a pék jöhet dolgozni, akit én képzek ki. Ez is az oka, hogy messze járunk a fejlett gasztrokultúrától, hiszen a kenyér az étkezésünk egyik alapja, amit mindenki fogyaszt. A Pékműhely gyakorlatilag már az előtt eladja a kenyeret, hogy elkészülne, vagyis van igény a minőségi péksüteményekre.

Nem ciki újrakezdeni!
Negatív felhang kapcsolódik a magyar közgondolkodásban az újrakezdés fogalmához, mivel korábbi kudarcot feltételez. Pedig az elakadások felismerése a sikernek tulajdonképpen feltétele.
Vajda szerint a legfontosabb az elhivatottság, a szakma szeretete, és ez hiányzik a legtöbb pékből. Mindenki a pénzért dolgozik, nem pedig azért, hogy olyat csináljon, amit szeret, és amire büszke lehet. S ha a rosszat is eladják drágán, miért gyártsanak jót? A hazai szabályozás sem kielégítő, és sok alapanyagot sem lehet beszerezni Magyarországon. Az olívaolajat külföldön veszik, és a vaj is problémás: vagy a minősége nem megfelelő, vagy nem tudnak belőle eleget szállítani, ha pedig minden stimmel, akkor az ára nem versenyképes. Gyakran tehát azt is külföldön kell megvenni, amit nálunk is elő lehetne állítani. De liszt itthon is van jó minőségű.

És ez csak az egyik fele. A környezetre is ügyelni kell – vallja Vajda.

– Hiába adsz minőségit, ha a környezet nem megfelelő, hiteltelen lesz. Egy ilyen pékség nyitása négyzetméterenként hozzávetőleg 150 ezer forintba kerül. A minőséget azonban csak úgy lehet garantálni, ha a tulaj ott van, ezért nem lehet franchise-rendszerben vagy nagyipari méretekben végezni. A siker egyik záloga ugyanis ez a családias hangulat.

Véleményvezér

Megdöbbent a világ, hogy ki Charlie Kirk gyilkosa

Megdöbbent a világ, hogy ki Charlie Kirk gyilkosa 

Érdemes újragondolni előítéleteinket.
Nem volt profi Charlie Kirk gyilkosa

Nem volt profi Charlie Kirk gyilkosa 

Félárbócon Amerika zászlaja.
Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek

Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek 

Több mint 11 év munka kell egy átlagos budapesti lakáshoz.
Kormányváltó a hangulat Magyarországon

Kormányváltó a hangulat Magyarországon 

Rosszul áll a Fidesz szénája.
A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország

A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország 

Egykor önálló népek éltek a mai Oroszország nagy részén.
Hátul kullog Magyarország a diplomások számában

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában 

A populizmus melegágya az iskolázatlanság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo