hirdetés

A felmondó munkatársak nyomában

Azt tapasztaljuk, hogy sokkal elkeseredettebbek a munkaerőt kereső cégvezetők most, mint korábban. Miért? Mert hiába keresnek folyamatosan embert, ha fel is vesznek végre valakit, akkor két hét, egy hónap múlva az feláll, és elmegy. Nemes-Nagy Szilvia személyzeti és vezetési tanácsadó szerint ez megakadályozható, ha több időt szánunk az emberekre.
hirdetés

A távozó munkatársak

Amikor megkérdem azoktól a cégektől, amelyek folyton új munkatársat keresnek, hogy ilyen jól megy-e az üzlet, hogy bővülnek, azt válaszolják, hogy nem, hanem a meglévő embereik mennek el. A legtöbb cégnél van egy kemény mag, akiket nem érint meg ez a vándorlási hullám. De a többiek sorra kapják az állásajánlatokat, már böngészniük se kell az internetet titokban a munkahelyen, mint pár évvel ezelőtt, hiszen a fejvadászok, a szomszéd, a családtagok mind kérdezgetik az embereket, hogy nincs-e kedvük átjönni egy másik céghez.

Vasárnap például rám írt valaki a Facebookon, hogy beszélhetnénk-e telefonon. Hétfőn felhívott, megkérdezte, hogy mennyire szeretem a munkámat, mennyire vagyok elégedett? Mondtam, hogy hát, ha valaki, akkor én elégedett vagyok. Utána mennem kellett egy tárgyalásra, és nem tudtuk folytatni a beszélgetést, de egyértelműen kiérezhető volt, hogy állást fog ajánlani. Ha már a tulajdonos-ügyvezetőket is megkeresik, akkor tényleg nagy a baj!

Kép: Fotolia

Kell-e aggódnod a munkatársaid miatt?

Ha nincs „rés a pajzson”, akkor semmi gond. De ha van rés, és az ajánlat olyan, akkor az be fog találni a munkatársadnál. Valóban, most aggódnunk kell azért, hogy mekkora rés éktelenkedik a munkatársak pajzsán, mert az szinte biztos, hogy kapnak ajánlatokat. Kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül. Mit tehetünk? Vegyük észre, ha van rés, és tüntessük el!

Egy szokatlan eszköz a munkatársak megtartásához
A cégvezetők sokszor már azzal is elégedettek lennének, ha jobbak lennének a munkatársak megtartásában. A versenytársak ugyanis semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy elcsábítsák a jó munkaerőt. Hogyan segíthetünk ezen a helyzeten? Nemes-Nagy Szilvia egy merőben szokatlan választ ad a kérdésre.
Vezetői hiba, ami miatt elmennek az emberek

Az elsődleges hiba, hogy a cégvezetők nem Vezetők. Abban az értelemben, ahogy a vezető szó megkívánná: embereket irányít, velük foglalkozik, munkatársakat tanít be, célokat tűz ki, ha kell, jutalmaz, ha kell, korrigál. Egy vezetőnek az ideje 80 százalékában ezzel kéne foglalkozni.

Meg szoktam kérdezni a vezetőktől, hogy mennyit végzik az igazi vezetői feladataikat. Általában 20 százalék körül töltik a fenti tevékenységgel az idejüket. Mit csinálnak ehelyett? A megrendeléseket kezelik, a raktárat ellenőrzik, kiállításokra mennek, alapanyagokat szereznek be, műszaki rajzokat készítenek. Magyarul, beszállnak a termelésbe. De a cég nemcsak ebből áll, hanem az emberekből, akik ellátják a különböző feladatokat. Velük is foglalkozni kell.

Ma ez kihívás. Azok fogják megtartani a munkatársakat, akik képesek ennek a kihívásnak megfelelni. Itt olvashatja korrábbi cikkemet arról, kinek a dolga, hogy a munkatársai szeressék a céget!

Szerző:

Nemes-Nagy Szilvia

Személyzeti és vezetési szakértő

Performia Hungary Kft.

Építsd fel a csapatod!

Szerzőnkről:
Nemes-Nagy Szilvia vezetési és toborzási specialista. Összesen harmincnégy éve oktat, amiből több mint húsz éve az üzleti világban. Tizenhét éve konzultáns, szervezetfejlesztési és vezetői képzéseket tart Magyarország mellett már Romániában is. Képzésein több mint hatezer vezető vett részt kb. ezerötszáz cégtől. 2010-től a Performia Hungary és Exelect Hungary tulajdonos ügyvezetője. Küldetése, hogy a vezetők képzettek legyenek a szervezés, a toborzás és a személyzetkezelés terén úgy, hogy növelni tudják a cég termelékenységét és ezáltal a morált. Célja, hogy egyre többen megtapasztalják, hogy lehet örömteli a vállalkozás.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo