hirdetés

30 fok felett kicsit lazul a nyakkendő

Az üzleti életben alapvetően egész évben igen szigorú az öltözködési etikett. Ám még a legszigorúbb szektorokban is lehet lazítani a nyakkendőn a kánikulai hőségben. Egy picikét...
hirdetés

A nagy multik irodáiban, de a pénzügyi szektorban is tapasztaljuk, hogy még nyáron sem lazulnak az öltözködési szabályok. Főleg azt a kört érinti ez a szigor, amely tárgyalásokon vesz részt. A férfiaknál sötét öltöny, hosszú ujjú ing, nyakkendő, zárt, fűzős, bőrcipő az előírt viselet. A hölgyeknél térdig érő sötét szoknya, világos blúz és szigorúan harisnya, ami elöl zárt cipőbe bújtatott lábakon feszül.  Ezeken a munkahelyeken csak a back office munkatársak vehetik kicsit lazábbra az öltözködést, náluk ennyire szigorú megkötés nincs. Tulajdonképpen bármit felvehetnek. Na de mi is az a bármi? A protokoll szerint hol a határ?

Ha olyan iparágban, cégnél dolgozunk, ahol nincs szigorúan meghatározott dress code, akkor is érdemes néhány alapvető szabályt betartani. Az öltözködésünkkel üzenetet közvetítünk magunkról, ne vágjuk el magunkat már első pillantásra komolytalan kinézetünkkel, még mielőtt a szakmai kompetenciánkat kidomboríthatnánk.

Nyáron a legtöbb helyen lazul picit az elvárás, ám ez nem azt jelenti, hogy jó ötlet lenne pántos topban és vietnami papucsban fogadni az ügyfeleket. (A papucsot, ha lehet, egyébként is kerüljük, nem illő viselet.)

A lazaság zöld!
Ha a kánikulára való tekintettel lazítanak az öltözködési előírásokon a cégek, azzal a környezetvédelem területén is sokat tesznek. Az Eni számításai szerint  plusz 1 °C-kal magasabb hőmérséklettel az irodában 125 család 4 évi energiafelhasználása takarítható meg. Ennyit igazán megér, hogy pár napig eltekintsünk a zakótól és a nyakkendőtől.
Az első és legfontosabb szabály, hogy arra nagyon ügyeljünk, hogy bármilyen lenge is ruhánk, felsőnk, ne legyen átlátszó. A vékony, nyári anyagokból készült blúzok, pólók, ruhák kapcsán könnyen belefuthatunk egy öltözködési bakiba, mert bármennyire divatos is az áttetsző melltartó, a strandon, a nyaralás alkalmával rendben egy lazább szett, de munkahelyen nem illik viselni. A férfiaknak is jó figyelni erre, a vékony anyagú, világos ingek sokszor többet mutatnak a felsőtestből, mint kellene.

Nyárias, de ne harsány!

Az élénk, rikító, vad mintás ruhadarabjainkat is tartogassuk inkább az esti, baráti grill partikra. Az állatminták például kifejezetten nem ajánlottak egy üzleti megbeszélésre, a ragadozó megjelenés nem biztos, hogy azt az üzenetet közvetíti, amit szeretnénk.

Bár a kánikulában jobban hajlunk a világos színek felé, itt se essünk túlzásba. Egy férfi talpig bézs öltönyben, halvány árnyalatú inggel kombinálva erősen hajazhat a szafari stílusra, ami nagy divat idén, de nem az irodában. A tengerész stílussal például nem lehet melléfogni, a kék árnyalatai, akár keverve is, a fehérrel és a pirossal kombinálva örök eleganciát képviselnek.

Kép: UNIS NY SS10

A fehér tud igazán elegáns is lenni, így hófehérben akár a legszigorúbb munkahelyen is megfelelő lesz az öltözetünk. Az eleganciához viszont fontos, hogy megfelelő fazont válasszunk. Fehérben nagyon jól mutatnak a szigorúbb szabású, klasszikus darabok – egy fehér blézer például minden nőnek kellene, annyiféle módon variálható.Ugyanez a helyzet a szűk fehér nadrággal is. Pillanatok alatt látványos, elegáns és könnyed megjelenést kölcsönözhet. Ha irodába vagy hivatalos helyre viselünk fehéret, mindig figyeljünk rá, hogy nehogy átlátszó darabot válasszunk. Ellenőrizzük a ruhát fényben, mert lehet, hogy gyanútlanul többet mutatunk, mint szeretnénk. (Hogy hogyan viseljünk elegánsan fehéret, ahhoz itt talál további tippeket.)

Laza, de nem rövid

Sok helyen a dress code vagy a szektor, amiben dolgozunk megköveteli az öltönyt télen-nyáron, de kánikula idején – ha kell, a HR-esekkel egyeztetve – lehet lazítani az öltöny-nyakkendő kombináción. Ez főleg a pénzügyi, banki, közigazgatási szektorra érvényes, más területeken a férfiaknak is nagyobb a szabadsága az öltözködés terén. Egy mérnök, területi képviselő, irodai alkalmazott nem kell, hogy ennyire szigorú kereteket tartson, de az ízlésesség, a visszafogottság mindenhol elvárás. Ha a zakót és a nyakkendőt el is lehet hagyni, a hosszú ujjú ing (az ujját fel lehet hajtani), a hosszúnadrág (bár ez lehet egy laza, vászonból készült darab) és a zárt cipő is elengedhetetlen. Egy tárgyaláson a partnernek, bármekkora a hőség, illek megadni a tiszteletet.

Tényleg kell a dress code?
Sokan az öltözködési kódexet (dress code) úri huncutságnak tartják, ami a nagy cégekre jellemző. Érdemes pedig néha elgondolkodni azon is: vajon mi lehet az oka, hogy egy egész kódexet írnak arról, mit viseljen valaki egy cég képviseletében, és mit ne.
Ahogy a férfiaknál a rövidnadrág, a nőknél a miniszoknya ingoványos terület. A szabályok ezen a téren is egyre lazábbak, de ha igazán komolynak akarunk mutatkozni, a térd fölé érő hossz a legvadabb, amit még vállalhatunk. Kerülendőek a spagettipántos topok is, ám ha egy könnyű anyagú rövid ujjú blézert veszünk hozzá, már átmegy a szűrőn. Ám a köldök, a derék nem látszódhat ki, és a mély dekoltázs sem illendő.

Ha az irodai dress code előírja a harisnya viselését, egy könnyebb anyagú, laza hosszú nadrág lehet, hogy kellemesebb, és a szabályoknak szintén megfelelő viselet. Az elöl zárt cipő nyáron is általában kötelező viselet, hangsúlyozza minden szakértő.

Az aranyszabály most is beválik

A hölgyek számára ismert probléma a nyári forróságban leolvadó smink. A folyós, zsíros alapanyagú sminktermékeket a tűző napsütésben kerülni kell, és ha lehet, minimalizálni az ízléses, egyszerű sminket. Egy kis rúzs, némi szempillaspirál és egy kis púder elegendő lehet.

A smink mellett az ékszerekre is fordítsunk figyelmet. A már többször említett pénzügyi szektor, minisztériumi környezet szigorú e tekintetben is a protokoll szerint. Egy-egy gyűrű, vékony lánc, kisebb fülbevaló a nőknél, férfiaknál jegygyűrű a maximum. De a nyár ezen is lazíthat kicsit, ha egy cseppet vidámabb a lánc, hosszabb a fülbevaló, még nem követünk el szentségtörést. Ám a színekre és a megfelelő méretekre ügyeljünk. Ne feledjük, a kevesebb néha több.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo