Egyre inkább a kkv-k a kibertámadások célkeresztjében

Csökkent a célzott kibertámadások száma az idén, javult azonban az alkalmazott megoldások hatékonysága. A támadók rámenősebb technikákat alkalmaztak.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mindinkább a kkv-k a kiberbűnözők célpontjai - kép: SXC

Szeptemberben csökkent a célzott támadások száma. Míg augusztusban napi mintegy 180 ilyen eset történt, addig szeptemberben mintegy 20, illetve egy évvel korábban, 2012 szeptemberében napi 125. A támadók "rámenősebb" technikák alkalmazásával növelték az idén célzott akcióik hatékonyságát. Valószínűleg ennek tudható be, hogy az idei év első kilenc hónapjában a célzott támadások napi átlagos száma 41 százalékkal csökkent 2012 első kilenc hónapjához képest. Az a tény azonban, hogy 2011 megfelelő periódusához képest viszont 13 százalékkal nőtt, arra utal, hogy összességében hosszabb távon emelkedő tendenciát követ a célzott támadások alkalmazása - derül ki a Symantec Intelligence Report szeptemberi kiadásából.

A 2500 és annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokat ért támadások aránya a 2012-es 50 százalékról 9 százalékponttal 41 százalékra csökkent az idei első kilenc hónapban. A támadások súlypontja a kis- és középvállalatok felé tolódott el, ezen belül is elsősorban az újonnan megjelent kártevők és újonnan alkalmazott technikák tekintetében. Az új eszközök 48 százalékát az idén az 1-250 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok ellen vetették be. (Az okostelefonokat sem védjük, pedig kellene!)

A támadók finomítottak a "spear fishing", azaz szigonyozási technikán. A kifejezetten a célszemélynek küldött elektronikus levelet újabban telefonhívással erősítik meg, amelyben a hívó fél a levelet feladó szervezet egy magas beosztású illetékesének adva ki magát a levél csatolmányának megnyitására kéri fel a címzettet. Az ilyen esetekről szóló beszámolók száma az idén lényegesen megszaporodott az előző évekhez képest.

Veszélyes is lehet a nyilvános wifi használata
Már szinte ösztönösen kapcsolódik az ember a wi-fi hálózathoz, hogy elidőzzön egy kávé mellett, sokan mégsem gondolják, hogy mekkora veszélynek lehetünk kitéve. A felhasználók több mint egyharmada nem foglalkozik az óvintézkedésekkel, amikor nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozik.
Az úgynevezett "watering hole" célzott támadásoknál alkalmazott technika csak kevéssé módosult szeptemberben, inkább elemeiben finomodott, valószínűleg azért, mert a bevált technika is meghozza még a kívánt eredményt. A "watering hole" támadásoknál a megcélzott személyek és vállalatok érdeklődési körébe tartozó és feltehetőleg gyakran felkeresett portálokat fertőzik meg a támadók és ott "állnak lesben" az alkalomra várva, hogy a gyanútlan áldozat felkeresse az általa megbízhatónak tartott weboldalt.

Ágazati bontásban feltűnő eltolódás következett be a célzott támadások áldozatai körében, mivel már nem a feldolgozóipari vállalatokat éri a legtöbb támadás: a 2012-es 24 százalékról részarányuk az idei első kilenc hónapban 8,7 százalékra csökkent. Az idén a szolgáltatóipari cégek vették át a vezetést, ezen belül a szakmai szolgáltatók 22 százalékkal, az egyéb szolgáltatásokat végzők pedig 15 százalékkal kerültek a célzott támadások ranglistájának az élére.

Miután a 2012-ben nagy arányban támadott hadi- és gépipari vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kibertámadások elhárítására, a támadók a változó feltételekhez igazodva a beszállítói láncok sérülékenyebb, legkevésbé védett pontjaira, a kisebb szolgáltató vállalatokra összpontosították akcióikat, hogy onnan terjeszkedjenek tovább a beszállítói lánc "értékesebb" tagjai felé.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo