hirdetés

Mit kell tudni, mielőtt a felhőbe mennénk?

Úgy tűnik, az üzleti alkalmazások nem menekülnek a felhő elől. Sok cégvezető azonban egyelőre tart attól, hogy megfelelő kezekben lesz-e a cég rendszere, ha nincs a házon belül. Adunk néhány tanácsot, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

 


Kép:flickr/mansikka

Nem kérdés, hogy a vállalkozások számára a jövőben a „cloud" lesz a meghatározó szoftverelérési mód az üzleti alkalmazások terén. A cégen belüli informatikai feladatok és költségek csökkentése, a korlátlan skálázhatóság, az igény szerinti kapacitás mind-mind ígéretes lehetőségeket rejtenek.

Ha másért nem is, legalább a versenytársakkal szembeni technológiai előny fenntartása érdekében érdemes váltani a Unit4 szakemberei szerint. (A kkv-k többsége szerint a válságból való kilábalás elengedhetetlen feltétele a technológiai fejlődés.) De a mai világ jelentette változó kihívásoknak való megfelelés is igényli a fejlesztést. Ma a vállalatok olyan, folyamatos és viharos gyorsaságú üzleti változásokkal találják szemben magukat, mint a vállalati átszervezések, az új törvényi szabályozásokhoz való alkalmazkodás, a felvásárlásokat követő szinkronizáció, vagy új üzleti folyamatok bevezetése. Ahhoz, hogy lépést tarthassanak ezekkel, olyan vállalati rendszerekre van szükségük, amelyek lehetővé teszik számukra agilitásuk fenntartását, de nem igényelnek nagy infrastrukturális beruházásokat, illetve költséges külső tanácsadói szolgáltatásokat a szükséges adat-, folyamat- és információ-áramlási kiigazítások végrehajtásához.

A felhő alapú elérés hozzájárul az infrastrukturális beruházási költségek csökkentéséhez, mivel könnyebb skálázhatóságot tesz lehetővé, emellett az alkalmazások licensz díjai, a karbantartási és támogatási feladatokra fordított költségek is kedvezőbbé válhatnak - ily módon tehát mintha kifejezetten a kisvállalkozások számára találták volna ki.

Próba, szerencse
A szoftverszolgáltatások (SaaS) legfontosabb előnye, hogy megkönnyíti egy ingyenes próbaverzió telepítését, a legtöbb gyártó pedig biztosít ilyen lehetőséget azoknak, akik fontolgatják a szolgáltatásuk igénybevételét. Próbálja ki kicsiben és amennyiben elégedett, kibővítheti a szolgáltatást a bizalmas adatokkal és más üzleti szempontból kritikus rendszerekkel.

A számítási felhőt nem „mindent vagy semmit" alapon kell megközelíteni. A felhőszolgáltatások alkalmazása az első könnyű lépés lehet a felhőbe való átlépéshez. Bár időbe telhet az üzleti szempontból kritikus alkalmazásokat felkészíteni az áthelyezésre, az egyszerűbb alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal azonnal el lehet kezdeni a folyamatot - hangsúlyozzák a Symantec szakemberei.

Mielőtt választana

A biztonsági cég szakértői szerint nagyon fontos a megfelelő felhő szolgáltató kiválasztása a későbbi problémák megelőzése érdekében. (Egyre nő a számítási felhő szerepe az üzleti alkalmazások esetében. Előrejelzések szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz.) A szolgáltató hírneve és az, hogy mennyi ideje kínál cloud szolgáltatásokat adja meg a szolgáltatás értékét - tehát elsősorban nem az, hogy mekkora cég végzi a szolgáltatást. Olyan felhő szakértőt keressen fel, amely megbízható technológiával tud szolgálni, és jól ismeri az iparágat kívül-belül. Mielőtt döntene, ellenőrizze az eladó referenciáit és vizsgálja meg azoknak a szervezeteknek az esettanulmányait, amelyek hasonlítanak az Ön szervezetéhez.

Legyen tisztában azzal, hogy a felhő szolgáltató hogyan menti az adatokat a legrosszabb forgatókönyv esetén, mi történne, ha csődbe mennének, vagy egy másik szolgáltatóhoz akarná átvinni az adatokat. Ismerje meg a szolgáltató tárolási hírnevét, az adatközpontjaik számát és helyét, valamint infrastruktúrájuk kiterjedését. Természetesen az ipari tanúsítványok segíthetnek egy szolgáltató megbízhatóságának értékelésében, de ezek egy adott pillanatot kapnak el és nem feltétlenül jelzik a jó teljesítményt. A legjobb módja a jó szolgáltatás biztosításának egy szilárd Szolgáltatási Szint Szerződés (SLA) tiszta, átlátható szerződéssel. Olyan gyártókat keressen, akik közzéteszik a teljesítményüket és egyértelmű pénzügyi szankciókkal rendelkeznek alulteljesítés esetén.

 

Vállalatirányítás a felhőből

Az informatikai rendszer karbantartása minden alkalmazással kapcsolatban elengedhetetlen, de olyan kulcsfontosságú és bonyolult programok esetében, mint például a vállalatirányítási rendszerek (ERP) ezek jelentős tételt is kitehetnek. Egyszerű, jól működő alkalmazások, mint például a CRM rendszerek, levelező programok, stb. esetén a működtetéshez szükséges szaktudás könnyen elérhető, de egy átfogó ERP-hez már dedikált, magasan kvalifikált szakértelemre van szükség. Az ilyen alkalmazások esetében ez a költség gyakran magasabb, mint a nyilvánvaló tőkeberuházás költsége, ám sokkal nehezebb a számszerűsítése. A felhőn keresztül igénybe vett ERP rendszerekkel viszont mindkettőtől megszabadulhat a cég. A vállalatirányítási rendszer felhőbe költöztetésének legmagasabb költségét azonban az jelentheti, ha az elkészült rendszer nem képes alkalmazkodni a cég változásaihoz, ezért folyamatosan külső erőforrásokra kell támaszkodni a szükséges kiigazítások elvégzéséhez. Ezért minden olyan vállalatnak, amely ERP rendszerét cloud alapokra kívánja helyezni, szükség van egy jó projekttervre és tesztelési módszertanra. Ezek segítséget nyújtanak az adatmigrációval és a vállalati munkafolyamatokkal kapcsolatban fellépő problémák megelőzésében.

Hogy mely öt szempontot érdemes megfontolni az ERP rendszer felhő alapra költöztetése előtt, arról sorozatunk következő részében olvashat.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo