Adatmágusok kellenek a cégeknek!

Elemezéseket eddig is végeztek a vállalatok, de most már nem elegendő egyszerű elemzőket alkalmazni, adattudósokra van szükség, mert a beérkező kezelendő információ mennyisége hihetetlenül megnőtt.

Kép: Pixabay

A Big Data új távlatokat nyit a vállalati értékteremtésben - mondta Thomas H. Davenport, a bostoni Babson College professzora, nemzetközileg elismert Big Data szakértő. A lehetőségeket négy kategóriába sorolta: jobb, gyorsabb döntéshozatal, költségmegtakarítás, termék- és szolgáltatás-optimalizálás, hatékony kockázatmenedzsment.  (A big data lehet az idei év egyik legfontosabb trendje a vállalati informatikában!)

Davenport a Horváth & Partners csoport stuttgarti konferenciáján rámutatott, hogy a Big Data által kínált lehetőségek kiaknázása nélkül ma már nem lehetnek sikeresek a vállalatok. Versenyképességük megőrzése érdekében szokatlanul nagy mennyiségben és gyorsasággal kell feltárniuk és feldolgozniuk új adatforrásokat. (Viszont sok kkv-nál még mindig a kockás füzet jelenti az üzleti intelligenciát.)

Mint mondta, statisztikai és matematikai elemzéseket mindig is végeztek, az újdonság az, hogy a digitalizáció következtében az adatáramlás hihetetlenül megnőtt, s közben ugyanolyan mértékben dinamikusan változik is. Emiatt nem csak a technológia és a menedzsment folyamatok alakulnak át, de a vállalatok felépítése és kultúrája is.

A vállalatoknak ma már nem elegendő egyszerű elemzőket alkalmazniuk, helyettük adattudósokra (data scientist) van szükség. "Ezek a szakemberek jó matematikai érzékkel rendelkeznek, fáradhatatlanul dolgoznak az adatmodellekkel, és a Big Data korszakban mindent meghatározó algoritmusokat fejlesztenek ki, amelyekkel a stratégiai döntéseket előkészítik, az operatív döntéseket pedig - mint például az árképzést - önállóan meghozzák és végrehajtják" - mondta a bostoni Babson College professzora.

ÜZLET ÉS INTELLIGENCIA – AZ ADATFELDOLGOZÁS JÖVŐJE
A vállalkozásoknak átfogó információkra van szükségük számos területen, ezért alakultak ki a vállalatirányítási rendszerek is. Az adatok bonyolultsága azonban további fejlődéshez vezetett – a következő lépcső az üzleti intelligencia (BI) rendszereké. Szakértőnk segít, mik is ezek.
Mások is egyetértettek Davenporttal abban, hogy a Big Data átformálja a szervezeteket. A legnagyobb európai adatelemző cég, a Blue Yonder alapítója, Michael Feindt professzor például arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző részlegek közötti hatalmi harcok és a mindig visszatérő tévhitek több százmillió euróba kerülnek a vállalatoknak. Ezt a kárt azonban tényadatok és korszerű előrejelző algoritmusok segítségével el lehet kerülni, hiszen így a szokásosnál vitathatatlanul jobb prognózisokat lehet előállítani. Lothar Burow, a Bayer vegyipari óriáscég üzleti intelligencia vezetője szerint pedig a cégeknek át kell alakítaniuk az üzleti modelljüket és a döntési mechanizmusukat annak érdekében, hogy a saját előnyükre fordíthassák ezt a hatalmas adatmennyiséget, amely különben maga alá temeti őket.

A probléma hamarosan már nem a nagy adatmennyiség kezelése lesz, hanem hogy hogyan tartsuk optimálisan alacsonyan a munkánkhoz szükséges adatmennyiséget. A mobilitás és a felhő alapú megoldások mellett a számítástechnika egyik legtöbbet hangoztatott kifejezése az utóbbi években a big data, vagyis a felhalmozódó hatalmas adatmennyiség. Ennek alapos kielemzése üzleti előnyhöz juttathatja azokat, akik ügyesen használják ki az adódó lehetőséget. Miközben szakemberek ezrei dolgoznak a megoldáson, hogyan lehetne minél értékesebb információkat kinyerni a hatalmas adatbázisokból, egy alapvető és nagyon riasztó mellékhatással nem számolnak: az erőforrások szűkösségével. Érdemes tehát ezen a területen is racionalizálni – adunk hozzá néhány tippet!

Felhőre fel!
Hazánkban a kis- és középvállalatoknak még alig 3 százaléka használ valamilyen felhő-alapú szolgáltatást. Ezt a szakértők az óvatosság mellett a hiányos informatikai ismeretekkel magyarázzák.
Pedig a szolgáltatásként igénybe vett adattárolás egyik nagy előnye – a biztonság mellett – éppen az, hogy így az adatokat birtokló cégnek nem kell foglalkoznia a technológiai fejlődés, a változó platformok és lehetőségek követésével, hiszen erről a szolgáltató gondoskodik. A korlátlan bővíthetőségi is fontos előny - akár órák alatt is növelhető a tárhely, ha szükség van rá.
A biztonság azonban itt is kulcskérdés. Van 7 tippünk hozzá!

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo