hirdetés

Luxus telefon luxus áron - az új iPhone

Szeptember 12-én az Apple Parkban, a világcégnek a kaliforniai Cupertinoban most felépült, űrhajóra emlékeztető óriási székházában mutatják be a gyártó legújabb okostelefonját. Az óriási, négy emeletes, kerek, munkahelyként is például szolgálni kívánó épületet Norman Foster, a világhírű építész tervezte és ápolt erdőség veszi körül. A milliárdos költséggel épült székház igen drága volt – és „stílusosan” az eddigi legdrágább iPhone-t itt jelentik be.
hirdetés

A kezdeteknél, tíz évvel ezelőtt körülbelül 500 dollárba került az Egyesült Államokban az új iPhone, és nem csak sok vásárló, a szakemberek is úgy gondolták, hogy az ár erősen eltúlzott. „Egyszerűen támogatott árról van szó” – jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. Amiben igaza volt: a három nagy amerikai mobilszolgáltató valóban beszállt a készülék árába, amennyiben vásárló két éves hűségnyilatkozatot írt alá, megfelelően árazott előfizetéssel.

Az Apple új székháza
Kép: apple.com

Az azóta eltelt tíz évben az okostelefonok vékonyabbak, gyorsabbak lettek és jóval drágábbak is. De mit nyújt ezért a várhatóan példátlanul magas, ezer dollárnál kezdődő árért az új iPhone?

Munkaneve “D22” volt és a sok kiszivárogtató, bennfentes nem ért egyet abban, hogy megmarad-e az Apple a megszokott számozásnál, és 8-assal jelzi majd az új típust – vagy esetleg X lesz a neve, tekintettel a tizedik évfordulóra, netán iPhonePro?

A koponya formáját is felismeri

Az eddig kiszivárgott értesülések viszont nagyjából egybevágnak a tekintetben, hogy három méretben kerül forgalomba az új készülék, 4,7, 5,5 és 5,8 hüvelykes retina képernyővel, amely keret nélkül fedi a teljes felületet – tehát a 8-as a 7-esnél nagyobb, a 7plusnál valamivel kisebb lesz. Nem világos még, hogy csak a legdrágább készülék kap-e OLED képernyőt, vagy mind a három. Mérete miatt a képernyőről eltűnik a megszokott bekapcsoló gomb, érintéssel kell azt üzembe hozni. Ez azt is jelenti, hogy megszűnik az ujjlenyomatos azonosítás, az iPhone8 infravörös érzékelőkkel működő rendszere nem csak az arcot, hanem a koponya formáját felismerve azonosítja tulajdonosát. Hasznos új vonása, hogy észleli, ha kezelője nézi, így ilyenkor némítja az értesítéseket. A háromdimenziós rendszer sokkal több adat észlelésére képes, mint az ujjlenyomat-vizsgáló, így sokkal biztonságosabbnak ígérkezik. Egyébként a legkülönbözőbb szemszögekből tud mérni, így a készüléket az asztalra helyezve is el tudja végezni az azonosítást. Egyébként az OLED képernyőknél nincs szükség az LCD-s képernyők hátsó világítására, ami lehetővé teszi, hogy a készülékek vékonyabbak, könnyebbek legyenek és az új megoldás csökkenti az akkumulátor terhelését is.

Az új A-11 jelzésű chip a szakértők szerint gyorsabb és hatékonyabb az eddig használt A-10-esnél, gyorsítja a készülék működését, így ugyancsak csökkenti az akku terhelését.

Vezeték nélkül is tölthető

Kiemelkedő újdonsága a készüléknek, hogy vezeték nélküli töltésre alkalmas, méghozzá indukciós módszerrel. A képhez tartozik, hogy a kiszivárgott hírek szerint ez a tulajdonsága csak néhány hónappal később lesz majd elérhető, várhatóan az első frissítéssel.

Az új iPhone
Kép: youtube.com

Egybehangzóak az értesülések a gép tárolókapacitását illetően: 64, 256, illetve 512 gigabájttal lesz vásárolható, persze ennek megfelelően emelkedő árban..

Az előzetes értékelésekben sok dicséretet kapott a kamera, amelynek – mint említettük – a tulajdonos felismerése is feladata lesz. A különböző segéd-programokkal például tűzijátékot, háziállatokat, növényzetet, az égboltot, havazást, napkeltét, napnyugtát lehet majd ideális expozícióval és zársebességgel megörökíteni, nemkülönben a gyors mozgásokat követni, sportversenyeknél vagy a kisgyerekeknél. A dupla lencsés, 12 mexapixeles felbontású HD-kamera arra is képes, hogy az egymás után készített felvételeket – tulajdonságaikat feldolgozva – egy képben egyesítse.

A készülék másfél méterig és fél óráig vízhatlan marad, vagyis ha a mosdóba vagy a patakba ejtjük és idejében kikapjuk onnan, nem károsodik. Egyébként az Apple vízkár ellen nem vállal garanciát még eddig a határig sem, azt viszont vállalja, hogy legújabb terméke maradéktalanul ellenáll a por-szennyezésnek.

A múlt
2007 januárjában mutatták be az első iPhone-t , amelynek kifejlesztésén három éven át dolgozott (titokban) vagy ezer szakember. Az elsők – kétéves előfizetéssel – öt- és hatszáz dollárba kerültek, egy éven belül jelentek meg az európai országokban is, és azokból összesen 6,1 millió talált gazdára. A készülékek tíz nemzedékéből azóta több, mint 1,2 milliárdot adtak el a világon. Az elsőben jelent meg a mindvégig alkalmazott főgomb. A 4-es hozta a fém vázat, az 5-ös a Siri hangutasításos rendszert, az 5-5S a 4 hüvelykes képernyőt és az ujjlenyomat-olvasót, a 6-osoknál jelentek meg a 4.7 és 5.5 hüvelykes méretek, a 7-eseknél a két optikás kamera – miközben eltűnt a fejhallgató-csatlakozó.
Fejlődik az Apple watch is

A bemutatón várhatóan előtérben áll majd az Apple Watch legújabb típusa is, amely közvetlenül tud kapcsolódni a 4G-s rendszereken az internethez, a nélkül, hogy wifire vagy iPhone-os kapcsolatra lenne szüksége. 2017 második negyedében az előző évihez hasonlítva 50 százalékkal, 3,4 millióra emelkedtek az Apple Watch eladásai. Ezzel az Apple a világ okosóra eladásainak mintegy hatodát mondhatja magáénak. Ugyancsak bemutatják Cupertinóban az Apple tv legújabb típusát, amellyel lejátszhatók a legújabb formátumok, a 4K videó és a HDR.

Az iPhone sok amerikai híve évente válthat az új típusra – ha folyamatosan fizet. A gyártó által kínált 24 hónapos részletfizetési szerződéssel az első 12 hónap lejárta után becserélhetik készüléküket az új típusra - és fizetik a részletekettovább. A programban kártyafüggetlen készülékeket kapnak, a gyártó két éves garanciájával, amely kiterjed a hardware és két véletlen sérülés javítására.

A jövő
Miközben a 8-as bemutatójára készülnek, egyre több hír van már a viszonylag közeli jövőről is: e szerint az Apple azt tervezi, hogy 2018-tól valamennyi készülékét OLED képernyővel hozza forgalomba, ehhez saját gyártó-kapacitást kívánnak kiépíteni. Ugyancsak a közeli tervekben szerepel, hogy 2018-tól írisz-felismerő rendszert építenek be a készülékeikbe. Ezt ugyan valószínűleg már erre az évre tervezték, de a technikai problémákat a jelek szerint még nem sikerült megoldani. Ettől függetlenül a további üzleti sikerek várhatóan vitathatatlanok: az Apple 2007 óta több, mint egy milliárd okostelefonját adta el a világban. Kérdés, az újak is hasonlóan jól fogynak-e majd, tekintettel arra, hogy várhatóan a legolcsóbb is 1000 dollárba kerül, és a még nagyobb kapacitásúak akár 30 százalékkal többe.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo