hirdetés

Kis cégeknél jobb a hangulat

Az IT szakemberek a színvonalas munkakörnyezet és a szakmai fejlődés lehetősége miatt dolgoznának multinacionális cégnél, de a kisebb cégeknél általában jobb a munkaköri hangulat.
hirdetés

Fontos a megfelelő munkakörnyezet - Kép: SXC

Azt, hogy jól érezzük-e magunkat egy munkahelyen nagyban befolyásolja a minket körülvevő társaság. Egy kutatás szerint az informatikusok általában jó kapcsolatot ápolnak a kollégákkal: a megkérdezettek több mint felének a kapcsolata kiváló, sőt 13 százalékuk még munkaidőn túl is rendszeresen összejár. Egyharmadnyian vannak nagyon jó kapcsolatban a munkatársakkal, de munkahelyen kívül ez a kapcsolat nem folytatódik. Minden tizedik IT szakember átlagosnak írta le a munkatársaival való kapcsolatot, azaz nincsenek ugyan konfliktusok, de nem szoros a viszonyuk. A kiváló kollegialitás, a rendszeres, munkahelyen kívüli összejárás a 4-10 fős cégekre nagyobb arányban jellemző.

A Morgan Stanley IT Expert Survey szerint az informatikusok döntő többsége fontosnak tartja, hogy hasonló vagy jobb képességű kollégával legyen körülvéve, mert így folyamatosan átbeszélhetik a felmerülő problémákat és szakmailag fejlődhetnek. Ez a nőknél még fontosabb kritérium, hiszen ezzel az állítással a kutatásban megkérdezett összes nő egyetértett. A cégméret döntő jelentőségű ebben a kérdésben: azok az informatikusok, akik cége 250 főnél többet foglalkoztat, szinte egyöntetűen (98%) egyetértenek abban, hogy mennyire fontos, hogy jó képességű kollégákkal dolgozhassanak együtt. Ugyancsak jellemző, hogy az életkor növekedésével párhuzamosan nő ennek a szempontnak a jelentősége: míg a 26-34 évesek 77%-a ért egyet vele, addig a 40 évesnél idősebbeknél ez az arány 86%. A szakmai háttér kiemelt fontosságával szemben a munkahelyi jó hangulat kevésbé fontos az IT szakembereknek,  A megkérdezettek 58 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy az informatikusok többsége társaságkedvelő ember, akiknek fontos a jó munkahelyi hangulat. A férfiak és az idősebb munkavállalók az átlagosnál fontosabbnak ítélték a pozitív légkört és a társaságot.

Kivételezett helyzetben az informatikusok?
Elterjedt vélemény, hogy informatikus végzettséggel a zsebben különleges helyzetben vannak az IT szakemberek a munkaerő-piacon, és válogathatnak az állásajánlatok között. Vajon tényleg így van a valóságban is, vagy az IT szakemberek másképp látják saját helyzetüket? Elégedettek pályaválasztásukkal, büszkék hivatásukra?
Az IT szakemberek szerint a multinacionális környezetnek számos előnye és hátránya is van.  Bár a megkérdezettek kétharmada szerint egy multinacionális cégnél nehézkesebb, hierarchikusabb a döntési folyamat, ugyanennyien azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy egy multinacionális vállalatnál kellemes irodában, színvonalas infrastruktúrában dolgozhatnak (64%), továbbá nagyobb esélyük van a szakmai fejlődésre (59%). Az IT szakemberek fele egyet értett azzal, miszerint egy multinál változatosabb feladatokkal találkozhatnak, illetve hogy biztosabb a megélhetésük (46%). Az informatikusoknak kisebb része úgy érzi, egy multinacionális vállalatnál túlszabályozott munkakörülmények között kellene dolgoznia (41%), illetve hogy ott kifacsarnák, túlhajszolnák őt (38%).

A Morgan Stanley IT Expert Survey rámutat arra, hogy a multinacionális cégnél dolgozó IT szakemberek sokkal pozitívabban ítélik meg multinacionális környezetet, mint a kisebb cégeknél dolgozók, akiknek negatívabb véleménye mögött valószínűleg nem áll személyes tapasztalat. A multik alkalmazásában álló IT szakemberek négyötöde szerint egy nemzetközi nagyvállalatnál nagyobb esélyük van a szakmai fejlődésre, szemben a mintaátlaggal, amely 59 százalék. Ugyancsak érdekes eredmény, hogy túlszabályozott környezetet a multiknál dolgozók kevesebb, mint egynegyede érzékel, míg a nem nemzetközi nagyvállalatnál dolgozók fele ezt gondolja ezt.

Pénzkidobás informatikust tartani?
Míg korábban a céges cd-szállítmány beszerzéséhez is informatikus kellett, ma mindkettőből egyre kevesebb van. A cd-k helyét a felhős tárhelyszolgáltatások veszik át, az informatikusok szerepét pedig az általános számítástechnikai tudás terjedése csökkenti. Az IT szakemberek súlya csökken: ritkán kell informatikai vezető, ha már minden vezető egy kicsit informatikus – mutatott rá Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo